Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam87
Toplam Ziyaret1702786

KUVAYI MİLLİYE’DE YEŞİLOBA

Yazan: Demirel Babacanoğlu

Bir arkadaşımla karşılaştık. Çok okuyan, özenli biriydi. Nerede bir yanlış, eksik görse düzeltilmesini, tamamlanmasını ister. Atatürk Parkı’nda Turan  Emeksiz büstünü görmüş. Altındaki tarihin 28 Nisan 1960 olarak düzeltilmesini diliyor…

Turan Emeksiz; İstanbul Üniversitesi’nde öğrencisiydi. 28 Nisan 1960 günü Beyazıt Meydanı protestosunda öldürülmüştü.  27 Mayıslı yıllardı;  kimi yerlere adı verilmişti. Taşköprü yakınında-Seyhan Kıyısındaki parka(*) adı verilmiş, büstü dikilmişti. Sonra’dan Atatürk Parkı’na taşınmış büst…

Birlikte Adana-Yeşiloba Şehitliği Müzesi’ne gittik.  Orada, atıl bırakılmış kesme taş bir bina vardı, gezdik.  

Fransızların Çukurova’yı işgalinde “Kaç Kaç” olayı yaşanmıştı; yontu olarak temsil edilmiş. Zulme uğrayan Adanalılar buldukları at, eşek, kağnı benzeri araçlarla kaçışları canlandırılmış.

Kütüphanede, “Çukurova Kurtuluş Savaşı”nı anlatan değişik, sayfada, boyutta kitaplar vardı. Araştırma inceleme yapanlar için uygun diyebilirim.

Müzenin duvarında, Atatürk’ün Fransızlara verdiği notanın bir bölümünü içeren kitabenin olmadığını gördük. Kitabenin yerine konması dileğimizdir.

Kitabe’deki yazı şöyleydi:

“… 11 Haziran’da 1316’da (1920) sabahleyin Hacıbayram kapısındaki İslam Mahallatına hücum eden Ermeni muhacirleri bütün İslamları cebren evlerinden sürüp çıkararak bütün eşyalarını gasbetmişlerdir. Neye uğradığını bilemeyen İslamlar Kahyaoğlu Çiftliği ve Küçükdikili ardikiyle muhacerete mecbur olmuşlardır.

11 Haziran öğleden sonra saat üçte bu biçare ahali yolda Kahyaoğlu Çiftliğine muvasalatlarında otuz müsellah Ermeniden mürekkep bir çetenin taarruzuna uğrayarak bütün erkekler bir eve, kadınlar çocuklar diğer bir eve doldurulmuş, kırk üç erkek yirmi bir kadın ve miktarı tespit edilemeyen çocuklar kamadan geçirilmişlerdir. Ayrıca dördü erkek ve on sekizi kadın olmak üzere yirmi iki mecruh vardır. Kadınların kollarını ve kulaklarını kesmek suretiyle bilezik ve küpelerini almışlardır…”

……..

(*).Adı geçen park sonradan kaldırıldı.

07.01.2024, Adana

 

98 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.171532.3004
Euro34.902035.0419