Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam638
Toplam Ziyaret1684735

ADANA’DA "BİLİMİN REHBERLİĞİNDE DEPREME DAYANIKLI KENT"PANELİ

Panelin açış konuşmasını yapan ABB Başkanı Zeydan Karalar, “Bugün itibarıyla Adana'nın yüzde 25 bina envanteri çıktı. 950'nin üstünde ağır hasarlı; 2 bine yakın orta hasarlı bina oldu. İncelenen bina sayısı 21 bin 107 dün itibarıyla” dedi.

Adana Deprem Eylem Planı Çalışmaları kapsamında Bilimin Rehberliğinde Depreme Dayanıklı Kent Paneli, 16 Mart 2023 Perşembe günü, saat 10.30’da Hilton SA’da başladı.

Çok yoğun bir katılımın yaşandığı panelde vatandaşlar konuşmaları  ayakta izlemek durumunda kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar salona girerken alkışlandılar.

Depremde ölenler için saygı duruşunun yapılması, İstiklal Marşı'nın hep birlikte okunmasından sonra açış konuşması yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 6 Şubat depremi ve sonrasına belediyenin yaptığı hizmetlerden kısaca bahsetti.

"ADANA'DA 950 AĞIR HASARLI, 2 BİN ORTA HASARLI BİNA VAR"

Karalar, şunları kaydetti.

"Biz birinci günden, daha depremin olduğu gün arkadaşlara talimat verdik. Çevre ve şehirciliğe yetkili, deneyimli inşaat mühendislerini verin, envanter çıkarsınlar. Bugün itibarıyla Adana'nın yüzde 25 bina envanteri çıktı. 950'nin üstünde ağır hasarlı; 2 bine yakın orta hasarlı bina oldu. İncelenen bina sayısı 21 bin 107 dün itibarıyla. Şimdi ve hemen ODTÜ'deki Çukurova Üniversitesi'ndeki bilim adamları, daha önce güçlendirme çalışması yapmış hocalarımızla ve Ekrem Başkanımızın kadrolarıyla görüştük. Ciddi bir inceleme yapıyoruz. Orta hasarlı binalar nasıl güçlendirilir, hocalarımız da anlatacak 3 yöntem var. Süresi, fiyatı, yapılma şekli, tamamını biz çalışıyoruz. Kısa sürede halkımızın önüne getireceğiz.

"BİZİM OLDUĞUMUZ BELEDİYELERDE OLACAK BİR AFETTE SİZE BU KADAR ACI ÇEKTİRMEYECEĞİZ"

Birkaç gün önce, Çevre ve Şehircilik Bakanı, orta hasarlı binaların da yıkılacağını söyledi. Ama o nasıl bir şey olur bilemiyorum. Bu kadar yıkılmış bina varken, bu kadar yıkılacak ağır hasarlı bina varken bir de orta hasarlı binaların yıkmanın nasıl bir ekonomik güçlükle karşılaşılacağı çok açık ama takdir tabii ki hükümetin. Ben katılımınız için hepinize en derin saygılarımı sunuyorum. Allah bir daha böyle afet göstermesin. Biliniz ki, bilmenizi işitiyoruz ki, olacak bir afette bizim olduğumuz belediyelerde size bu kadar acı çektirmeyeceğiz diyorum."

İMAMOĞLU, "HERŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK"

Daha sonra kürsüye gelen ve konuşması sık sık alkışlarla kesilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Çok fazla değil kırsalda yaşam yüzde 65'lerde idi. Şimdi ise nüfusumuzun yüzde 85'i kentlerde yaşamaktadır.Dolayısıyla Türkiye’mizi yeniden canlanırken İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlıklarımızın merkezi yönetimde bulunmalarını çok anlamlı buluyorum. Mansur Başkanım ve ben bize duyulan güveni boşa çıkaramayacağız. Sadece büyük kentlerimizde değil tüm Türkiye'de çok güzel sonuçlar alacağız" dedi.

Başkan Ekrem İmamoğlu, “13 milyon insanın bulunduğu bir coğrafyada büyük acılar yaşadık ve yaşıyoruz. 40 gündür ayaktayız. Bir dahaki depremin bu denli yıkım ve acı yaşatmaması için sorunun temelini tespit edip, sağlam bir yolculuğa başlamalıyız. Zeydan Başkan hem Adana’nın yaralarını sarmak hem de çevre illere yardım etmek için çalışıyor. Biz de vazifemiz ve sorumluluğumuz olduğu için bölgedeydik. Bütün kurumlarımızla destek verdik. Yaraları sarıp, acıları paylaşacağız. Mağduriyete izin vermeyeceğiz. Ama Zeydan Başkanın ve benim sorumluluklarımız burada bitmiyor. Depremle ilgili vatandaşlarımızın kaygılarına gerçekçi şekilde yanıt vermek ve seferberlik başlatmak zorundayız. Kimsenin, toplumun içinde bulunduğu durumdan yararlanmasına için vermeyeceğiz. Türkiye’de 6 ve 7 şiddetinde depremler olacak ve bunu engellemek mümkün değil ama dayanıklı kentler oluşturmak mümkün. 99 depreminden gerekli dersleri çıkarıp, yapmamız gerekenleri hayata geçirseydik, bugün bu kadar yıkıma uğramayacak, bu denli acı yaşamayacaktık. Bundan sonrası için gerekeni yapacağımıza söz veriyorum. Yarınlarda çocuklarımızın ve gençlerimizin yıkım yaşamaması için harekete geçmeliyiz. Elbette bu sadece iki belediye başkanının mücadelesiyle olmaz. Ülkenin bütün kurum ve kuruluşları, sivil toplumu ve vatandaşları da sürece dahil ederek çalışmalıyız. Afetler bize, milletimizde diz çöktüremeyecek" diyen İmamoğlu, "Türkiye'yi ortak akılla yönetmenin eşiğindeyiz. İşte bizler ortak Cumhurbaşkanı Adayımız Kemal Kılıçdaroğlu önderliliğinde Adana'da, İstanbul'da, Ankara'da, Van'da, Konya'da,Trabzon'da, tüm Türkiye'de işler tamamen değişir,çok güzel günlere erişiriz.

Hükümet, yerel yönetimlere gücünü göstermeyecek, güç katmaya gelecek, birbirine güç katacaktır. Türkiye gibi güçlü, Anadolu gibi bereketli hep birlikte bu milleti ayağa kaldıracağımızdan hiç birinizin kuşkusu olmasın" dedi.

Sorunlara karşı akılla, bilimle hareket edeceklerini kaydeden İmamoğlu, "Gerektiği yerde binalarımızı güçlendireceğiz, gerektiği yerde binalarımız yapacağız. Bunun için asla taviz vermeyen yönetimleri göreceksiniz. Vatandaşlarımızın bireysel haklarını koruyacağız. Çevreyi, doğayı koruyacağız. İklimle mücadele edeceğiz. Çocuklarımıza, gençlerimize yakışan Adana'yı, İstanbul'u var etme mücadelesini ortaya koyacağız. Her şey çok güzel olacak" şeklinde konuştu.

"BİLİMİN REHBERLİĞİNDE DEPREME DAYANIKLI KENT"PANELİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da katıldığı panelde, ülke genelinde önemli çalışmalara imza atan çok sayıda bilim insanı sunum yaptı.

Adana Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Planlama Ajansı ( İPA) tarafından düzenlenen "Bilimin Rehberliğinde Depreme Dayanıklı Kent" konulu paneli Prof. Dr. H. Tarık Şengül yönetti. Panelde Prof. Dr. Alper İlki, Prof. Dr. Bahar Yetiş, Prof. Dr. Barış Binici, Prof. Dr. Ebru Voyvoda, Prof. Dr. Kayıhan Pala, Prof. Dr. Murat Şeker, Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Süleyman Pampal birer konuşma gerçekleştirdiler.

85 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351