Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam581
Toplam Ziyaret1684678

MİLLET İTTİFAKI'NIN CUMHURBAŞKANI ADAYI KEMAL KILIÇDAROĞLU

Altılı Masa toplantısı sona erdi. Saadet Partisi Genel Merkezi önünde yapılan açıklamada, Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adayını Kemal Kılıçdaroğlu olduğu açıklandı.

Altılı Masa'nın toplantısının ardından yapılan açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olduğu açıklandı.

Millet İttifakı'nı oluşturan altı siyasi partinin genel başkanlarının saat 14.00’de başlaması planlanan toplantısı, İYİP Genel Başkanı Meral Akşener'in kararının beklenmesi nedeniyle yaklaşık 2 saat ertelendi.

Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşmesi sonrasında ittifak masası altı genel başkan ile 16.00'da yeniden toplandı. Saadet Partisi Genel Merkezi'ne Atatürk, Türk bayrağı ve 'Birlikte Başaracağız' yazılı pankartlar asıldı.

Toplantıların ardından cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğu açıklandı.

Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu duyurdu.

Karamollaoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

"Bugün buraya gelmemizin sebebini hepiniz biliyorsunuz.
Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, bizim cumhurbaşkanı adayımızdır. Bu görevin hayırlı olmasını diliyorum."

Kılıçdaroğlu: "Bunu hep birlikte başaracağız"

Altılı Masa'nın cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şu şekilde:
"Sevgilim halkım, değerli kardeşlerim. Yunus Emre bölüşürken tok oluruz, bölünürsek yok oluruz. Biz Türkiye'nin bütün renklerini buluşturmak için yola çıktı. Bu sofra Halil ibrahim sofrasıdır.
Bizim soframız barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. Allah'ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız. Biz Millet İttifakı oalrak Türkiye'yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.Diğer genel başkanlar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak."
Millet İttifakı'nın 'yol haritası'
Millet İttifakı genel başkanları, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası'nı imzaladı.

İşte imzalanan 12 madde:

Geçiş Sürecinde Türkiye'yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.
Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.
Geçiş Sürecinde Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.
Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.
Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır
Geçiş Sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.
Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.
Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.
Geçiş Sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.
Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir.
Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.
İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır.
Mutabakat metninin sonunda Kemal Kılıçdaroğlu'nun ittifakın cumhurbaşkanı adayı olduğu duyurularak, "Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak 2023 yılında gerçekleştirilecek olan 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'dur. Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olsun!" denildi.

53 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351