Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam64
Toplam Ziyaret1680271

ÇÜTAM'DA YAPAY ZEKÂ TARTIŞMASI

Ç.Ü. İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bölümleri Araştırma Görevlisi Doktor Merve Koyuncu,“Türkiye olarak maalesef biz yapay zekayı ithal ediyoruz” dedi.

Vahit Şahin

Çukurova Üniversitesi'ne bağlı Türkoloji Araştırma Merkezi (ÇÜTAM) da "Çağdaş Felsefede Yapay Zeka Tartışmaları" konferans veren Ç.Ü. İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bölümleri Araştırma Görevlisi Doktor Merve Koyuncu,"Türkiye olarak maalesef biz yapay zekayı ithal ediyoruz" dedi.

ÇÜTAM Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından kürsüye davet edilen Dr. Merve Koyuncu, "Yapay zeka ile ilgili bir komisyonumuz dahi yok, biz Türkiye olarak taşıyıcıyız. Onları alıp gündemimize sokuyoruz" dedi.

İnsan beyni ve yapay zekânın karşılaştırmasını yapan Dr. Koyuncu, "Kim daha güçlü? Bilgisayar beyni mi, insan beyni mi? İnsanlar, duygulara sahip olma, hata yapabilme, aşık olma gibi özelliklere sahiptir. Bir robot bifteğin tadını asla bilemeyecek. Bir robot Adana kebabının tadını asla bilemeyecek mi?" diye sordu.

Koyuncu şunları söyledi:

“Alan Turing’in taklitçilik oyunu ile beraber yapay zekâ konusunun dil becerisi üzerinden insanın zihinsel kapasitelerini taklit etmeyi amaçlayan bir disipline dönüşmüş olduğudur. Yapay zekâ, akıllı çıktılar veren makineler veya sistemler üretmekle ilgilenen bir bilgisayar bilimi dalıdır. Bu dal; mantık, matematik, mühendislik alanlarıyla etkileşimli olarak doğmuştur. Başlangıcından sonra kat ettiği aşamalar ile farklı disiplinlerle ilişkilenmiştir. Söz konusu disiplinlerden birisi de felsefedir. Yapay zekâ konusunun felsefe alanında gündeme gelmesi, “Makineler düşünebilir mi?” sorusunu tartışan Alan Turing’in taklitçilik oyunu üzerinden sunulmuştur. Bu bağlamda yapay zekâ tartışmalarının felsefi anlamda başlangıcı, dil becerisi üzerinden makineler ve insanların kıyaslanmasına dayandırabilir. Söz konusu teste birtakım eleştiriler sunulmuştur. Bunlardan biri John. R. Searle’ün Çince odası argümanıdır.”

Beynin yapısını hala bir muamma olduğunu kaydeden Koyuncu,"Daha gidecek çok yolumuz var" dedi.

Dinleyicilerden gelen "Türkiye yapay zekânın neresinde" şeklinde soruya cevap veren Ç.Ü. İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bölümleri Araştırma Görevlisi Doktor Merve Koyuncu, "Türkiye olarak maalesef biz yapay zekayı ithal ediyoruz" ifadesini kullandı.

ÇÜTAM Müdürü Prof.Dr. Deniz Abik ise, Dr. Koyuncu'ya sunumundan dolayı teşekkür etti.

 

175 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704