Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam450
Toplam Ziyaret1684547

DOSTLARI, UĞUR MUMCU’YU ADANA’DA ANDI

ADD öncülüğünde Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi “Bu ışık hiç sönmeyecek” etkinliği gerçekleştirdi. Uğur Mumcu dostları, anıta karanfil koydular.

Araştırmacı yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 30. Yılında Adana’da Uğur Mumcu Meydanında dostları tarafından anıldı.

ADD öncülüğünde Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi “Bu ışık hiç sönmeyecek” etkinliği gerçekleştirdi. Uğur mumcu dostları, anıta karanfil koydular.

Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şube Başkanı İsa Kayadan okuduğu anma bildirisine, “Unutmayacağız! Unutturmayacağız” diye başladı.

ADD Başkanı İsa Kaydan, 30. Adalet ve Demokrasi Haftası'nda aramızdan alınan Devrim Şehitlerini saygıyla andıklarını belirterek şunları söyledi:

“31 Ocak 1990 akşam saatlerinde evinin önünde iki kahpe kurşunla katledilen Atatürkçü Düşünce Derneği Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy'un ve 24 Ocak 1993 sabahı otomobiline tuzaklanan bomba ile paramparça edilen Kalpaksız Kuvvacımız Uğur Mumcu'nun yok edilmeleri ve ardından gelen birçok katliamı unutamadık, unutturmayacağız.

İşte bu katliama maruz kalan bazı aydınlar, gazeteciler, sendikacılar ve bilim insanları; Abdi İpekçi, Cavit Orhan Tütengil, Ümit Kaftancıoğlu, Kemal Türkler, Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok.

Her yıl düzenlenen 24-31 Ocak Adalet ve Demokrasi Haftası'nda çeşitli etkinliklerle andığımız aziz şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmama kararlılığımızı yinelerken hem bu tuzakların perde arkasını halkımıza gösterme çabamızı sürdürüyor, hem nedenlerini ve sonuçlarını irdeliyor, hem de Laik Cumhuriyetimiz'i ilelebet payidar kılma yolunda dersler çıkarıyoruz.

Muammer Aksoy, 19 Mayıs 1989 tarihinde Atatürkçü Düşünce Derneği'ni kurdu. Derneğimizin kuruluş bildirgesi, Kurucu Genel Başkanımızın çalışma ve demeçleri birilerini çok rahatsız etti ve Muammer Aksoy 8 ay sonra katledildi.

Katliamlar, Doç. Dr. Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Turan Dursun, Musa Anter cinayetlerinin ardından 24 Ocak 1993 tarihinde Uğur Mumcu suikastı ile yeni bir boyut kazandı.

Uğur Mumcu'nun katli her kesimden halkımızda büyük infial yarattı. Devletin bütün kademeleri failleri ve azmettiricilerini bulmaya söz verdiler, ama çözüm için atılan her adım engellendi, duvardaki o tuğla bir türlü çekil(e)medi.

Mumcu'nun: "Laiklik ilkesini savunmak için Atatürk gibi yürekli, Atatürk gibi inançlı olmak gerekir. İzinden gittiklerini söyleyenler gibi ürkek, kararsız ve inançsız değil" sözleri hala güncel, hala gerçekliklerle dolu.

Değerli Uğur Mumcu Dostları;

Siyasi cinayetler Uğur Mumcu'dan sonra da devam etti. Eşref Bitlis, Onat Kutlar, Metin Göktepe, ADD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, ADD üyesi Necip Hablemitoğlu, Hrant Dink ve yine bir 24 Ocak günü Diyarbakır halkının sevgilisi Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan aynı karanlık güçlerce katledildiler.

Bizler, siyasi cinayetlere kurban giden yiğit evlatlarımızı, hiçbir zaman unutmayacağız unutturmayacağız.  Ancak katilleri, işbirlikçileri ve azmettiricileri de unutmayacak, unutturmayacak, bir gün mutlaka demokratik hukuksal yöntemlerle hesabını soracağız.

Bugün burada Uğur Mumcu Dostları olarak toplanmış bulunmaktayız.

Katliamlara dur demek isteyen, karanlıkları aydınlatmakta ısrar eden, gerçek demokratik, laik çağdaş, hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti, için mücadele edenler olarak toplandık.

Bizler aslında ciddi bir gücüz. Parçalı duruşumuz, bu tür katliamlara ve gerici saldırılara karşı farklı yerlerden doğru tepki koymamız birlikte iş yapamayacağımız anlamına gelmez. Birlikteliğimizi inşa etmek zorundayız.

Bu karanlık gidişe dur diyeceksek birlikte yürümek zorundayız.

Bugün burada toplanmamıza neden olan başta Uğur Mumcu olmak üzere tüm yitirdiğimiz dostlarımızın, devrim şehitlerinin anısı önünde sevgi ve saygıyla eğiliyoruz”

 

CHP Karaisalı İlçe Başkanı Mustafa Eren de “Gençlerin Seslenişi”ni okudu.

Daha sonra Adana Baro Başkanı Semih Gökayaz, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay birer konuşma yaptı.

Etkinliğin sonunda sanatçı Rüya Eylül Seçkin tarafından “Uğurlar Olsun” şarkısı okunurken, alanda bulunanlar da gür bir sesle eşlik etti.

Törene CHP önceki dönem milletvekillerinden Hulusi Güvel, İbrahim Özdiş ve Zülfikar İnönü Tümer, CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile partilerin ilçe başkanları ve çok sayıda STK Başkan ve yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

61 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351