Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam48
Toplam Ziyaret1667690

İRAN’DA PROTESTOLAR SÜRÜYOR: 83 ÖLÜ

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, İran'da güvenlik güçlerinin 29 Eylül itibarıyla en az 28 gazeteciyi tutukladığını bildirdi.

İran’da Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından çıkan protestolar dün akşam da devam etti.

Merkezi Norveç’te bulunan İran İnsan Hakları (IHR) kuruluşu, yaklaşık iki haftadır İran’ın çeşitli şehirlerinde devam eden protestolarda en az 83 kişinin öldüğünü açıkladı.

Kuruluş, açıklamasında, “Aralarında çocukların da bulunduğu en az 83 kişinin İran protestolarında öldürüldüğü doğrulandı" ifadesine yer verdi.

Sosyal medyada yayınlanan son videolara göre ise Tahran, Kum, Reşt, Sanandaj, Mescid-i Süleyman ve diğer şehirlerde protestolar sürüyor ve protestocular dini kurumların feshedilmesi çağrısında bulunuyor.

İnsan hakları örgütleri protestoların başlamasından bu yana çok sayıda aktivist, öğrenci ve sanatçının gözaltına alındığını bildiriyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, İran'da güvenlik güçlerinin 29 Eylül itibarıyla en az 28 gazeteciyi tutukladığını bildirdi.

Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock dün yaptığı açıklamada, Amini'nin ölümünün ardından Avrupa Birliği'nin İran'a yaptırım uygulamasını istedi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ise, “huzursuzluğun 1979'daki İslam devriminden bu yana düşman Batılı güçlerin İran'a karşı son hamlesi olduğunu” savundu.

Reisi, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Düşmanlar 43 yıldır İslami İran karşısında hesap hatası yaptılar ve İran'ın hükmedilebilecek zayıf bir ülke olduğunu düşündüler" dedi.

Memleketi İran’ın kuzeybatısındaki Kürt kenti Sakez olan 22 yaşındaki Mahsa Amini, Tahran’da ahlak polisi tarafından “uygunsuz kıyafet giydiği” gerekçesiyle gözaltına alınmış ve ardından kaldırıldığı hastanede 13 Eylül’de hayatını kaybetmişti.

115 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339