Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam711
Toplam Ziyaret1686144

AZERBAYCAN ORDUSU LAÇİN’E GİRDİ

Azerbaycan, 2020 yılında Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki savaşı sona erdiren Rusya arabuluculuğundaki üçlü bildiri uyarınca alternatif bir güzergah inşa ettikten sonra, şehrin ve "Laçin koridorunun" kontrolunu geri aldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ'daki stratejik Laçin şehrinin kontrolunu geri aldıklarını açıkladı.

Aliyev, Twitter’da paylaştığı mesajında Azerbaycan güçlerinin Laçin kentine ve yakındaki iki köye girdiğini söyledi, "Bugün, 26 Ağustos'ta biz Azerbaycanlılar Laçin şehrine döndük. Azerbaycan Ordusu Laçin şehrine yerleşti. Zabuh ve Sus köyleri kontrol altına alındı. Tüm Laçinlileri ve Azerbaycan halkını bu vesileyle tebrik ediyorum. Yaşasın Laçin! Yaşasın Azerbaycan!" dedi.

Azerbaycan’ın Laçin’i geri almasına Ankara’dan da açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da Laçin şehri ile Zabuh ve Sus köylerinin "9 Kasım 2020 tarihli Üçlü Bildiri'de ifade edilen hususlar doğrultusunda devam eden süreç kapsamında Azerbaycan’a bugün iade edilmiş olmasından mutluluk duyuyoruz" denildi.

Açıklamada, "Güney Kafkasya’da barış ve istikrarın tesisi doğrultusunda kayda değer bir aşama teşkil eden bu gelişmenin, Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerine olduğu kadar, bölgesel normalleşmeye de katkı sağlamasını ümit ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Laçin, Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasında ana bağlantı görevi gören bir yol üzerinde yer alıyor.

Azerbaycan, 2020 yılında Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki savaşı sona erdiren Rusya arabuluculuğundaki üçlü bildiri uyarınca alternatif bir güzergah inşa ettikten sonra, şehrin ve "Laçin koridorunun" kontrolunu geri aldı.

10 Kasım 2020 bildirisine göre, Azerbaycan 3 yıl içinde Karabağ'daki Ermeni nüfusun Ermenistan'a gidiş gelişlerinde kullanacağı ve Laçin şehrinin dışından geçen yeni yol inşa edecekti. Bakü, 32 kilometrelik bu yolu planlanandan erken tamamladı. Yeni yolun güvenliğini Ruslar sağlayacak.

Bakü ve Erivan, Azerbaycan'ın bir parçası olan ancak 1994'te sona eren savaştan bu yana Ermenistan’ın desteklediği etnik Ermeni güçlerinin kontrolu altında olan Dağlık Karabağ konusunda onlarca yıllık bir çatışmanın içinde.

2020'de altı hafta süren ve 6 bin 600'den fazla kişinin ölümüne neden olan savaş sırasında Azerbaycan, Dağlık Karabağ ve çevresindeki bölgelerin büyük bir kısmını geri aldı.

2020'deki ateşkese, barış gücü olarak görev yapmak üzere bölgeye yaklaşık 2 bin asker gönderen Rusya aracılık etti.

80 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231