Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam614
Toplam Ziyaret1685369

GİRMEN,“BUĞDAY TABAN FİYATI VE PRİM MİKTARI YETERSİZ”

Girmen, “TMO, buğdayda üretimi sürdürülebilir hale getirmeli ve stok ürün çekebilmenin önünü açmalıdır. Halihazırda ton başına 7 bin liradan işlem gören buğdaya 6 bin 50 lira taban fiyat verildi" dedi.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı buğday taban fiyatı ile Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) prim miktarının yetersiz olduğunu vurguladı.
Buğday tarımının sürdürülebilir olabilmesi için çiftçinin para kazanması gerektiğini dile getiren Girmen, “TMO, buğdayda üretimi sürdürülebilir hale getirmeli ve stok ürün çekebilmenin önünü açmalıdır. Halihazırda ton başına 7 bin liradan işlem gören buğdaya 6 bin 50 lira taban fiyat verildi. Çiftçi, TMO’ya satarsa bin lira da prim verilecek. Fiyat dünya borsalarına yakın ancak hem çiftçiye para kazandıracak hem de vatandaşın ucuz ekmek alabilmesine olanak sağlayacak destekleme modelleri acilen devreye sokulmalıdır” dedi.
“TMO, YERLİ ÜRETİCİYİ DESTEKLEMELİ”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, TMO aracılığıyla şimdiye kadar dünya piyasalarından yüksek fiyata aldığı buğdayı yüzde 50 sübvansiyonla un sanayisine verdiğini hatırlatan Girmen, “Un sanayisi de aldığı buğdayı makarna yaparak ihraç ettiğini iddia ediyordu. Burada kim desteklenmiş oluyor? Un sanayisi mi desteklenmiş oluyor çiftçi mi? TMO’nun asli görevi çiftçiyi desteklemek olmalıdır. Un sanayicisini desteklemek ikinci planda kalmalıdır” diye konuştu.
Özetle buğday alım priminin yetersiz olduğuna işaret eden Süleyman Girmen, “TMO’nun destekleme fiyatı çiftçiden ürün almaya yönelik ve buğday üretiminin sürdürülebilir olması gereken bir rakam olmalıydı. Çünkü TMO, yüksek rakamlarla hem buğday üretiminin devamını sağlamalı hem de stoklara ürün çekmelidir. Çiftçi, bu rakamlarla buğday tarımının sürdürülebilirliğini sağlayamaz. TMO, yerli üreticiden buğday alıp stoklara çekemez. Çiftçi zaten piyasaya 7 bin liradan buğday veriyor. TMO, bu rakamlarla yerli üretici yerine çok daha pahalı fiyatlarla yurtdışından buğday ithal etmek zorunda kalır” dedi.

153 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231