Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam1074
Toplam Ziyaret1687583

23 NİSAN

(Haber:M. Demirel Babacanoğlu)


Bugün TBMM’nin 102. kuruluş yıldönümü, Atatürk ve arkadaşları  27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelmişlerdi. Ankara bir kasaba görümündeydi. Yurdun büyük bir bölümünü düşman işgal etmişti. Her taraf karanlık olmuştu…

Birinci Dünya Savaşı’ndan yeni çıkmıştık. Şimdi kurtuluş savaşı verecektik… Ziraat Mektebi meclis haline getirildi. Ülkenin birçok yerinden gelen  delegeler yerlerini almış, çalışmalara başlamıştı.

Güneyde milisler, Fransızlara; Ege’de  efeler Yunanlılara  göz açtırmıyordu. İstanbul’da İngilizler terör estiriyordu. Ülkenin her ilinde subayları, temsilcileri vardı. Millicileri tutuklayıp Malta’ya sürgün ediyorlardı. Atatürk  de  onların ülkedeki subaylarını/temsilcilerini tutuklattı. Aman dedi İngilizler. Bir anlaşmayla,  Sinop’da, Malta sürgünleriyle tutuklu İngiliz subayları/temsilcileri takas edildiler.

Yahu şu İngilizler yok mu şimdi bile dünyanın her yerinde karışıklıklar yaratabiliyorlar! 16 Mart 1920’de  baskın verdiler Yıldız Sarayı’na, Harbiye’ye girdiler, 6 kişiyi öldürdüler, 15 kişi yaraladılar. Harbiye Nazırlığı bastılar. Tophaneye girdiler. Karakolları bastılar. Derinceye kadar yayıldılar. Telgrafhaneler, postanelere el koydular. Manastırlı Hamdi Efendi haber veriyor Ankara’ya. Hamdi Efendi daha sonra Ankara’ya geliyor, Kuvayi Milliyede görev alıyor, telgrafhanede çalışıyor. Anzavur, Delibaş, Çapanoğlu isyanları bertaraf ediliyor…

23 Nisan’da TBMM açılıyor. Hükümet  kuruluyor. Bakanlar kurulu  on bir bakandan oluşuyor. Şu ilkeler saptanıyor: 1.Hükümet kurmak zorunludur. 2.Geçici olduğu bildirilerek bir hükümet başkanı tanımak, ya da bir padişah vekili ortaya çıkarmak uygun değildir. 3.Mecliste beliren, ulusal iradenin  yurt alın yazısına doğrudan doğruya el koymasını kabul etmek temel ilkedir. TBMM’nin üstünde bir güç yoktur. 4. TBMM yasama ve  yürütme yetkilerini kendinde toplamıştır. Meclisten seçilecek ve vekil olarak görevlendirilecek bir kurul hükümet işlerine bakar. Meclis başkanı Bu  kurulun da başkanıdır… Böyle bir hükümet, ulusal egemenlik temeline dayanan halk hükümetidir, Cumhuriyettir.

23 Nisan, o günden bugüne Cumhuriyet ilkeleriyle yaşamaktadır. Çocuklar ve gençleri bu ilkeler çerçevesinde yetiştirmektedir.

Dünyada tek çocuk bayramı, Atatürk ve arkadaşları tarafından kurulmuş, çocuklara armağan edilmiştir. Başka ülkelerin çocukları ülkemize gelip bizim çocuklarımızla bayramı yaşamaktadırlar…

O gün cumhurbaşkanı, milletvekilleri, kaymakam, valiler, muhtarlar, öğretmenler, yani resmi görevliler yerlerini çocuklara bir günlüğüne bırakmaktalar. 23 Nisan günü çocuklar yönetmektedir ülkeyi.

Kutlu olsun, mutlu olsun çocuk bayramı ülkeye, dünyaya...

22.04.2022, Adana

Not: Bilgiler,  Söylev’den (Atatürk- TDK yayını-1965-Ank.) alınmıştır.

 

 

 

113 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406