Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam430
Toplam Ziyaret1679549

SEVDİNLİ'DEN SORGULAMA RESİM SERGİSİ

Haber: M. Demirel Babacanoğlu



Asuman Barka Sevdinli “Sorgulama” adlı resim sergisi, Adana Ressamlar Derneği Salime Kaman Sanat Galerisi’nde (Cemal Paşa Mah.Cevat Yurdakul Cad. Saatçi Apt.29/A, Seyhan-Adana) 28.02.2022 günü açıldı.  İlgiyle izlendi.

Sevdinli, 1954 İzmir doğumlu. Kız Lisesi’ni burada  bitirdi.  Ressam Ahmet Akata Atölyesinde çalıştı. 2007’de ÇÜEF Resim-İş bölümü ve Muzaffer Tire Atölyesi’nden mezun oldu. Kısa süre öğretmenlik yaptı. Resim çalışmalarını sürdürdü. Çok sayıda karma sergiye katıldı, ondan fazla kişisel sergi açtı.

Hitit sanatından etkilendi. Anadolu sanatlarını inceledi. Güneş kursu, at, boğa, geyik, aslan, çift başlı kartal, yılan, geometrik semboller, yazılar, biçimleme…  özellikleri sanatlarına yansıdı.

Türk resim sanatlarında da izleri görüldü….

Sevdinli’nin resimleri koyu renk düzlem üzerinde yer alıyor. Sıcak renk ve çizgilem (geomertrik) ağırlıklı resimler. Hemen hepsi insan figürlerine benziyor, değilse bile her figürde bir insan motifi görülüyor… Hititlerin yaşamını taşıyor günümüze.

Her motif anlamlı, derinlikli düşünülmüş; iletisini üzerinde. Motiflerden birkaçını inceleyelim:

İşte hemen şu gri düzlem üzerinde deniz rengiyle betimlenmiş. Beden bölümünde turuncu  yılan motifi, Hitit yazısı, metal başlık, çene, yüz, boyun açıkta değişik renkle verilmiş.

Burada da sanki bir disk duruyor. Uzantısı bölümünde ay biçimleri, en üstte ay yıldız yer alıyor. Günümüze yansımış anlamlı bir ay motifi.

Şurada da kadın erkek karşılıklı durmuşlar, kollarını uzatmışlar birbirlerine, sevgiyle bakıyorlar. Beden bölümünde Hitit yazısı… Çiçek, vazo, insan, yazı, yıldız, gök, ay, dağ, taş, ova betimlenmiş, ilgiyi üzerinde topluyor.

Bakınız Asuman Barka Sevdinli, anlamlı bir biçimde adlandırmış resimlerini. “Sorgula(ma)” diyor. Birkaç örnek verilim: “Bir ben vardır benden içeri.’  ‘ Sürekli bir şeyler düşünen.’  ‘Neden niçin nasıl?’ ‘ Ülkede sen nesin?’ diye.  ‘Sormak ister’, sorgular.  ‘Yavru’su ve ‘gelecek günler için.’  ‘Yaşatan’ olmalıdır.  ‘Sarmak’  ister yaraları.  ‘Sahibesi ve temiz kalbi onu seçtiği zaman.’ ‘Mavi gökyüzü idi,’  oysa.  ‘Sevgi yaşam verdi, insan yolunu kaybetti’  diye düşünür. Kral ve ‘onun sevgili.’ ‘Kutsal yuva’larında. Tanrı kadar yalnız’  hayatlarını yaşarken.  ‘Gözyaşı’ ve ‘çığlık’ larıyla.  ‘O tanrılara söyledi.’  ‘Hayır korkma.’ (Not: Tırnak içindekiler tablo adlarıdır.)

07.03.2022, Adana

104 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.382232.5119
Euro34.402534.5404