Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi14
Bugün Toplam1164
Toplam Ziyaret1687673

RUSYA ASKERİ HAREKAT BAŞLATTI

Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusunda resmi olarak tanıdığı Donetsk ve Lugansk'ın talebi üzerine bu sabah başlattığı operasyon sürüyor.

Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya ile diplomatik ilişkileri kesti. Rusya, Ukrayna kentlerine saldırı düzenlenmediğini vurguladı. Türkiye tahliyelere başladı. Belarus iddiaların aksine operasyona katılmadığını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Donbass'a yönelik askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Pazartesi günü imzaladığı kararnamenin ardından, 2014'teki Maydan darbesinde bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri, 8 yıllık bir sürecin ardından Rusya tarafından resmen tanındı.

OLAYLARDA HIZLI GELİŞME

Alınan bu karar sonrasında, ABD başta olmak üzere NATO ve Avrupa ülkeleri, Rusya'nın 'Ukrayna'nın egemenliğini ihlal ettiği' iddiasıyla yeni yaptırımlar uyguladı.

Rusya'nın kararı, uluslararası kamuoyunda tartışılmaya devam edilirken, Ukrayna ordusu da Donbass'a yönelik saldırılarını artırdı.

Rusya BM Büyükelçisi Nebizia, "Bu bir savaş değil, askeri operasyon" açıklaması yaparken, ABD Başkanı Biden, NATO ile işbirliği içinde hareket edeceği belirtti ve Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanacağına işaret etti.

Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) Halk Milisi, geçici olarak Ukrayna işgalinde bulunan toprakları kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu. LHC Halk Milisi, Ukraynalı askerlere silah bırakarak teslim olmaları, bölgedeki sivillere de evlerinden çıkmamaları ve mümkünse bomba sığınaklarına inmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, “LHC Milis Gücü sadece askeri tesisleri, Ukraynalı askerlerin ve teçhizatın toplandığı yerleri hedef alıyor” dendi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Rus uçağının düşürüldüğü yönündeki iddiasını yalanladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yabancı medyanın Ukrayna üzerinde bir Rus uçağı düşürüldüğüne yönelik iddiası gerçek dışı" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Ukrayna Sınır Muhafızları, Rus ordu birliklerine karşı direnmiyor" denildi.

Ukrayna ordusuna ait hava savunma sistemlerinin işlevsiz hale getirildiği belirtilen açıklamada, hava üslerindeki askeri altyapının etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

İngiltere Başbakanı Johnson, Zelenskiy ile telefonda görüştü

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın askeri harekatı üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Downing Street'ten yapılan açıklamada, "Başbakan, Ukrayna'nın direnebilmesini umduğunu ve Ukrayna ve halkının bu karanlık dönemde Birleşik Krallık'taki herkesin aklında olduğunu söyledi" denildi.Açıklamada, Batı'nın gelişen durum karşısında 'seyirci kalmayacağı' ifade edildi.

Belarus'ta İstanbul, Tel Aviv ve Soçi seferleri iptal edildi

Belarus'un başkenti Minsk'in havalimanından güney yönlerdeki tüm seferlerin iptal edildiği belirtildi. Minsk Havalimanı'ndan yapılan açıklamada, "Bugün Ulusal Havalimanı'ndan İstanbul, Tel Aviv ve Soçi seferleri iptal edildi" ifadesine yer verildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'dan dünyaya 'silah desteği ve insani yardım' çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, uluslararası toplumu Ukrayna'ya silah, finansman ve insani yardım sağlamaya ve Rusya'nın askeri harekatıyla ilgili harekete geçmeye çağırdı.

Twitter hesabından paylaşım yapan Kuleba, "Dünya bir an önce harekete geçmeli. Avrupa'nın ve dünyanın geleceği tehlikede. Yapılacaklar listesi: 1. Derhal SWIFT de dahil olmak üzere Rusya'ya yönelik yıkıcı yaptırımlar. 2. Rusya'yı her anlamda, her biçimde tamamıyla izole edin. 3. Ukrayna için silah, ekipman .4. Mali yardım 5. İnsani yardım" ifadelerini kullandı.

Kırım Başkanı Aksyonov: Kırım yakınlarında Ukrayna topraklarında patlama ve silah sesleri duyuluyor

Rusya Federasyonu'na bağlı Kırım Cumhuriyeti'nin Başkanı Sergey Aksyonov, Kırım sınırı yakınlarında Ukrayna topraklarında patlama ve silah seslerinin duyulduğunu söyledi. Aksyonov, "Kırım'ı hiçbir şey tehdit etmiyor" dedi. Aksyonov, olası tahliye için yarımadanın kuzeyinde Ukrayna'ya sınır bölgelere ek otobüs seferlerinin düzenlenmesi emrini verdi.

Ukrayna: Rus ordusu sabah saat 5'ten itibaren askeri hedeflere yönelik hava saldırılarını gerçekleştiriyor

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında, "Bugün, 24 Şubat, saat 5 sıralarında Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri, askeri birliklerimize yönelik yoğun ateşe başladı" ifadesine yer verildi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) milis gücü sözcüsü Eduard Basurin, Donbass'ta tüm cephe boyunca şiddetli çatışmaların yaşandığını bildirdi.

Basurin, Ukraynalı askerlere silah bırakma çağrısında bulundu. Basurin DHC güçlerinin saldırıya geçmediğini kaydetti.

DHC Halk Milisi, Ukrayna tarafının, sivil altyapının hedef alındığı yönündeki açıklamalarını "yalan" olarak nitelendirerek, "Sadece askeri tesisler hedef alınıyor" açıklamasında bulundu.

Rusya'nın güneybatı bölgelerindeki havalimanları kapatıldı

Rusya Federal Havacılık Ajansı Rosaviatsiya, ülkenin güneybatısındaki 12 havalimanının faaliyetini askıya aldı. Kapatılan havalimanları arasında Rostov-on-Don, Krasnodar, Stavropol, Belgorod, Voronej, Simferopol şehirlerindeki havalimanları da bulunuyor.

Rosaviatsiya'nın açıklamasında, önümüzdeki günlerde seferleri olan yolcuların ve yolcuları karşılayanların havalimanlarını gitmemeleri şiddetle tavsiye edildi.

Rusya: Ukrayna ordusu etkisiz hale getiriliyor

Rusya Savunma Bakanlığı, "Yüksek hassasiyetli silahlar Ukrayna ordusunu etkisiz hale getiriyor" açıklaması yaptı. Açıklamada, askeri altyapı, hava savunma tesisleri ve askeri havaalanlarının hedef alındığı belirtildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın askeri kontrol merkezleri ve hava sahalarına yönelik yoğun atışlara başladığını bildirdi.

ABD Başkanı, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde de dahil olmak üzere uluslararası alanda attığımız kınama adımları hakkında kendisine bilgi verdim" dedi.

Zelenskiy, Biden'dan dünya liderlerini Rusya'nın eylemlerini kınamaya ve Ukrayna ile dayanışma ifade etmeye çağırmasını istedi. ABD lideri, "Yarın G7 Liderleri ile görüşeceğim ve ABD ve Müttefiklerimiz ve ortaklarımız Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacak" dedi.

Zelenskiy, "Başkan Biden ile görüştüm. ABD şimdiden uluslararası yardım hazırlamaya başladı" dedi.

RUSYA: “UKRAYNA KENTLERİNE SALDIRI DÜZENLEMİYORUZ”

Yapılan açıklamada, Ukrayna ordusunun, ‘Rus uçaklarının ve zırhlı araçlarının imha edildiği’ yönündeki açıklamalarının ‘tamamen gerçek dışı’ olduğu ifade edildi.

Açıklamada, sadece kilitlendiği hedefi vuran yüksek hassasiyetli silahlar ile ‘Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin askeri altyapısının, hava savunma sistemlerinin, askeri üslerinin ve hava araçlarının devre dışı bırakıldığı’ belirtildi. Açıklamada ayrıca, silah bırakan Ukrayna ordusu birliklerine saldırı düzenlenmediği kaydedildi.

Ukrayna ordusu güçlerinin mevzilerini kitlesel bir biçimde terk ettikleri ve silah bıraktıklarına dair istihbarat alındığı belirtilen açıklamada, silah bırakan bu birliklere saldırı düzenlenmediği ifade edildi.

70 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406