Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam24
Toplam Ziyaret1684121

100. YILDÖNÜMÜNDE ADANA KURTULUŞ BAYRAMI

Adana’nın Beşocak düşman işgalinden Kurtuluş Bayramının yüzüncü yılındayız. (Haber: M. Demirel Babacanoğlu)


Adana’nın Beşocak düşman işgalinden Kurtuluş Bayramının yüzüncü yılındayız. Oldukça görkemli geçti. Düşmanı kovduğumuzda  gerçekleştirdiğimiz ilk bayram 1922 Beşocak’ta Kolordu’nun kuzeyinde kumlukta yapılmıştı. Şimdi buralar yapı dolu.

O gün, Adanalıların diktiği büyük bayrak Ulu Cami ile Büyüksaat arasında yerini almış, dalgalanıyordu. Adananılar büyük coşku içindeydi. Her caddesi, her sokağı, her evi her insanı bayram yapıyordu. Öyle ki sevinçten ağlayanlar askerlerin çizmelerini öpenler vardı.  Birbirlerine sarılıp bayram yapıyorlardı.

Yüz yıl sonra da bugün aynı şeyleri yaşadılar. Yine o günkü gibi büyük bayrak çekildi Ulucami ile Büyük Saat arasına. Mehmet Yürekli “Adanalıyık, Bayrağa Saygılıyık” adıyla  Çukurova Kurtuluş Savaşı’nın belgeselini oluşturdu. Adanalılar kendine düşün görevi yerine getirdi.

Atatürk 31 Ekim günü Adana’ya gelmiş, Murat Palas Oteli’nde Liman Von Sanders Paşa’dan Yıldırım Orduları Grup Komutanlığını teslim almıştı. On bir gün kaldı Adana’da, Adanalılarla görüştü; İşgale karşı örgütlenmelerini öğütledi. “Bende bu vakayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette güzel Adana’da doğdu” dedi.

Valilik, Belediyeler, Atatürkçü Düşünce Derneği, Adana ileri gelenleri 3628 m. uzunluğunda  büyük bayrağı oluşturdular. 6500 yiğit/genç İstasyon önü/Uğur Mumcu Meydanından alıp bayrağı iki bin yaşını geçmiş olan Taşköprü’ye getirdiler. Seyhan’a eşlik ettiler.  Dans ettiler, halay çektiler, Şarkılar, türküler söylediler, şiirler okudular.  Adana’nın her, her caddesinde, her sokağında, her köşesinde  bayramı yaşadılar, kutladılar…

Sabancı Kültür Sitesi’nde Adana Temalı / Kuruköprü Anıt Müzesinde / Atatürk Parkı’nda, Büyükşehir Belediyesi  75. Yıl sanat Galerisi’nde,/ Yüreğir Kültür Merkezi’nde resim/fotoğraf sergileri açıldı. Her fotoğraf, her resim, yiğitlerin düşmanla savaşımlarını anlatıyor, canlandırıyordu.

Beş Ocak günü Atatürk Parkı’nda  Atatürk Anıtı’na sivil ve askeri erkan  çelenk koydular.  Bayrama gelenlerle birlikte saygı duruşunda bulundular, İstiklal Marşı’nı söylediler… Günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptılar…

Adana Valisi Sn. Süleyman Elban “Beşocak bizim için yalnızca bir tarih değil, tarihten öte şanlı kurtuluşumuzun ve işgal güçlerine karşı yazdığımız destanın adıdır…”

Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Zeydan Karalar; “Fransız işgaline uğrayan Adana’mız, dört yıllık zulmün ardından milli kuvvetler ve yiğit Adanalıların direnişi sayesinde özgürlüğüne kavuştu…”

Dediler.

 Adana’nın zenginlik kaynaklarına göz diken Fransızlar yalnızca Adana’yı değil Çukurova’yı, Güneydoğu’yu işgal ettiler. Kendi öz askerlerini değil Ermenileri öne sürdüler… İşbirlikçileriyle  bir olup öldürümlere giriştiler… İşgal edilen yerler büyük eziyetlere uğratıldı… Atatürk’ün gönderdiği komutanlar ( Binbaşı Kemal Bey, Yüzbaşı Osman Bey, Ali Ratip Bey, Kılıç Ali Bey, Ali Saip, Şahin Bey…) kurdukları birliklerle, çetelerle düşmanı kovdular.

Bu onura erişen Adanalılar bayramlarını kutladılar.
Kutlu olsun Beşocak, var olsun Adanalılar.

09.01.2022, Adana

 

170 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351