Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam248
Toplam Ziyaret1685003

ADANA TEMALI RESİM SERGİSİ

GESAM 18 üyesi “Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında, 22 Aralık 2021 günü Adana Temalı resim sergisini Sabancı Kültür Sitesi giriş salonunda sergilediler. (Haber: M. Demirel Babacanoğlu)


Türkiye Güzel Sanat Sahipleri Meslek Birliği’nin (GESAM) 18 üyesi “Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında, 22 Aralık 2021 günü Adana Temalı resim sergisini Sabancı Kültür Sitesi giriş salonunda sergilediler.

Açılış, Adana valisi Süleyman Elban, GESAM Adana Şube Başkanı Gülşen Doğan ve arkadaşları tarafından gerçekleştirildi. Sergi 27 Aralık’ta sona erecek…

Sergide,  Ayşe Sezen, B. Sezen Yiğenoğlu, Eda Şengül, F. Akyüz Güher, Ferah Eker, Gülay Yılmaz, Gülşen Doğan, H. Gönen Ugurlar, Hasan Çakır, İsmet Alphan, M. Nuri Börüban,  Nermin Bakmaz, Nevin Arıkoğlu, Saliha Yeşilköy, Semra Aysen, Tevfik Gökdemir. T. Ballı Çardak, Yurdagül Sidal’in resimleri yer aldı. Sergiyi çok sayıda çağrılı, sanatsever izledi. Genel olarak resimler sıcak renklerle betimlenmiş.

Tevfik Gökdemir’in dünya içinde Atatürk. Atatürk’ün gözleri güvercin tablosu, sıcak ve soğutulmuş renklerle oluşturulmuş ilgiyi topluyor üzerinde…

Fatma  Güher Akyüz ise Kuvayi Milliyeci kadınlar konulu tablosu sıcak rengin tonlarıyla oluşturulmuş, üstünde şöyle yazıyordu; “Cumhuriyeti biz böyle kurduk…” Bu tablonun önünde ilgiyle, sevgiyle duran, rahmetli Sırrı Doğan kızı Oya Doğan da aynı görüşe katılıyordu. Bir başka tablosu da soğuk renklerlerden meydana getirilmiş, Kuvayi Milliyeci önderlerin  portreleriydi…

İsmet Alphan da, Kuvayi Miliye milislerine kağnılarla cephane taşıyan kadınları konu edinmiş. Doğa ortasında yolda yürüyen kadınların bir çabasını, emeğini betimlemiş… Cumhuriyete nasıl erdiğimizi anlatıyordu bu tablolar.

O ünlü görkemiyle, Varda (Alman) Köprüsü karşımda duruyor… Köprüyü yapan ustalar, işçiler canlanıyor gözümde. Ana renklerine bağlı kalarak gerçekleştirilmiş Varda Köprüsü tablosu. Hacıkırı  İstasyonu yanında, Torosların yalçın kayalıklarında yer almış bir köprü. Belki bir gün dünya harikası olacak.

Adana Taşköprü bin yılı aşkın bir tarihe sahip. Mimarı  Adanalı taş ustası Oksenteus, işçileri Adana korsanları; Romalı Komutan Pompeus’un emriyle yapılmış ünlü bir köprü. Türküleri, öyküleri, masallarıyla capcanlı duruyor. “Adana köprü başı/ Otur saraya karşı/ Gel kaçalım sevdiğim/ Dosta düşmana karşı/…”

Şakir Paşa Konrağı’nın Kuvayi Milliye içindeki yeri de çok önemli. Adana valilerinden Şakirpaşa trenle gidip geliyor valiliğe. Konağın karşısına gelince, çekiyor imdat frenini tren duruyor… varıyor konağa. Ressamı  konağı aslı gibi geçirmiş tablosuna… Sarı rengiyle duruyor.

 Atatürk’ün mavi gözlü portresi, ayrıca at üstünde Atatürk keleye doğru gidiyor, Dans eden kadınlar, dalgalanmış dağlar,güneş batarken oluşan şafak kızıllığı ve mavi gökyüzü, Kuruköprü’de Bahri Paşa Çeşmesi, Kızılay Caddesinde Ulucami, dağlarda nöbet tutan kadınlar,cefakar Anadolu kadını tencere başında, pamuk tarlası, tarlada traktör ve çalışan kadınlar, Büyüksaat ve ünlü şerbetçi, Yağ Camisi betimlemeleri …

26.12.2021, Adana

 

 

192 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231