Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam105
Toplam Ziyaret1667747

CHP'Lİ GÜRER: “AHIRLAR BOŞALIYOR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,“Süt inekleri kesime gidiyor, ahırlar boş kaldı. Ankara’dan bakınca mutlu görünen çiftçi, gerçekte çok mutsuz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kayseri’nin Bünyan ilçesine bağlı Kahveci köyünde süt inekçiliği ve besicilik yapan yetiştiricilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

YEM ALAMADIKLARI İÇİN HAYVANARNI SATIYORLAR
Gürer’e dert yanan yeticiler, başta yem olmak üzere girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle süt ineklerini satmak zorunda kaldıklarını belitti.
AHIRI BOŞ KALDI
Daha önce 15 büyük baş hayvan yetiştirdiği ahırının önünde CHP Milletvekili Gürer’e sorunlarını anlatan bir yetiştirici, yem fiyatlarındaki artış nedeniyle tüm hayvanlarını satmak zorunda kaldıklarını ve ahırda şu anda 3 tane kazdan başka bir şey kalmadığını söyledi.
KEFİL OLDU, TRAKTÖRÜ HACEZEDİLDİ
Yem parasını ve çektikleri kredi taksitlerini ödeyemedikleri için hayvanlarını satmak zorunda kaldığını belirten yetiştirici, “Traktörümü de bir arkadaşa kefil olduğum için bağladılar. Arkadaş borcu ödemez ise traktör de elde gitmiş olacak” dedi.
TEZEK BİLE BULAMAYABİLİRİZ
Kışın ısınmak için kömür alacak durumlarının olmadığını anlatan köylü, “Tezek yakmayı düşünüyorduk. Hayvanlarımız olmadığı için tezek de bulamayacağız. Ne yapacağımızı kara kara düşünüyoruz” diye konuştu.
HALI DOKULARAK OKUTTUĞU ÇOCUĞU İŞ BULAMADI
Süt ineklerini satmak zorunda kalan yetiştiricinin eşi ise işsizlikten yakındı. Halı dokuyarak 3 çocuğunu okuttuğunu ve üçünün de üniversite mezunu olduğunu söyleyen dertli anne, “Ne yazık ki üçü de iş bulamadı. Torpille olanlar kamu kurumlarına yerleşti ama benim halı dokuyarak okuttuğum 3 çocuğum iş bulamadı” diyerek dert yandı.
OĞLUNU NİŞANLANDIRDIĞI İÇİN SATTIĞI KOYUNLARIN YERİNE YENİSİNİ ALAMADI
Kahveci köyünde küçükbaş hayvancılık yapan bir başta yetiştirici ise “Oğlumu nişanlandırmak içi koyuları satmak zorunda kaldım. Başka gelirimiz olmadığı için yerine yenilerini alamadık. Zaten koyunlarda para etmiyor” şeklinde konutu.
4 YIL ÖNCE 17 BİN LİRAYA ALDIĞI HAYVANLARIŞİMDİ 8-10 BİN LİRAYA SATMAK ZORUNDA KALDI
2017’de 17 bin liraya satın aldığı büyükbaş hayvanlarını bugün 8-10 bin liradan satmak zorunda kalan bir baş köylü ise hayvancılığın geldiği son noktayı “Bu köyde hayvancılık yapanların yüzde 70’i maliyet artışları nedeniyle satmak zorunda kaldı. Diğerleri de kısa zamanda müşteri bulursa hemen satacak” sözleriyle anlattı. Yetiştirici, Kurban bayramında 300’e yakın büyükbaş hayvanın satıldığı köylerine yeni gelen hayvan yasının 50’de kaldığını belirtti.
YEM ALAMADIĞI İÇİN HAYVANLARINI DAĞA SÜRDÜ
Yemin torbasının 180 liraya çıktığını bu nedenle yem alamadıklarını belirten vatandaş, “40 civarında hayvanım kaldı. Yem veremediğim için dağa sürdüm. Kar yağana adar otlayacaklar. Yem verme şansınız kalmadı” dedi.
60 LİRALIK YEM 180 LİRA OLDU
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin zor ve meşakkatli bir iş olduğunu anlatan vatandaş, “Bunların tedavileri ve bakımları insanların tedavisinden daha zor. İlaçlar insanlarınkinden daha pahalı. 60 lira olan yem 180 liraya dayandı” dedi.
1 BARDAK AYRAN 4 LİRA, SÜT 2 LİRA 80 KURUŞ
1 bardak ayran 4 liraya satılırken kendilerinin 2 lira 80 kuruşa süt satmak zorunda kaldıklarını anlatan köylü, ulusal süt konseyinin belirlediği 3 lira 20 kuruşluk süt fiyatının hiçbir yerde uygulanmadığını belirtti.
EVDEKİ SAMANI SATSAM DAHA KARLIYIM
Süt hayvanına günlük 7-8 kg karışımlı yem vermek gerektiğini ifade eden vatandaş, girdi maliyetlerini artış nedeniyle bunu yapamayacak duruma geldiklerini belirterek, “Böyle giderse süt sorunu yaşanacak gibi görünüyor. Ben evdeki samanı ve yoncayı satsam süt satmaktan daha avantajlı olurum. Hayvanlara yermek için tuttuğum samanı yoncayı satmak daha karlı olur” diye konuştu.
KÖYLERDE SORUNLAR KATLANARAK ARTIYOR
Süt inekçiliği yapanların ve besicilerin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Köy ve kasabalarda sorunlar katlanarak artıyor. Ülkenin geleceği adına siyasi iktidar masa başında oturmak yerine sorunları yerinde görmeli” dedi.
MALİYET ARTIŞI ÜRETİCİYİ ZORA SOKTU
Besicilik, süt inekçiliği ve çiftçiliğin çok sıkıntılı bir sürece girdiğine değinen CHP Milletvekili Ömer fethi Gürer, “Köylere geldiğimizde görüyoruz ki besicilerin çiftçilerin durumu içler acısı. Maliyet artışı çiftçiyi zora soktu. Bize sürekli dert yanıyorlar ve sorunlarına çözüm istiyorlar ”şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİ MUTLU DEĞİL
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “çiftçiler mutlu” şeklindeki açıklamalarını da eleştiren CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Biz köylerde yaşayanların mağduriyetini yerinde görüyoruz. Bir yerde çiftçi baba hayvanlarını sattığı için nasıl geçineceğini, anne ise halı dokuyarak okuttuğu 3 çocuğunun işsiz kalmasını dert edinmiş. Küçükbaş hayvancılık yapan ise nişanlandırdığı çocuğu için sattığı koyunlarını yerine koyamadığı için hayvancılık yapamadığını anlatıyor. Ahırlar var ama içinde hayvan kalmamış. Kırsalda da sorunlar katlayarak artıyor” dedi.
HAYVAN VARLIĞIMIZ KAĞIT ÜZERİNDE FAZLA OLABİLİR AMA GERÇEKTE ÖYLE DEĞİL
Tarım Bakanı Pakdemirli’nin “Hayvan varlığı bakımından Avrupa’da birinciyiz” şeklindeki açıklamasını da anımsatan Gürer, “Kağıt üzerinde öyle olabilir ama gidip köylere baktığımızda gerçekler çok farklı. Ahırlarda hayvan kaymamış, süt inekleri bile kesime gidiyor” diye konuştu.
DESTEK ŞART
Köylerdeki olumsuz tablonun ileri de gıda sıkıntısına dönüşebileceği uyarısında bulunan CHP Milletvekili Gürer, ”Köylerde yaşayan ve üreticilik, yetiştiricilik yapan insanlara iktidarın sahip çıkması gerekiyor. Zaten sınırlı sayıda insanın kaldığı köylerde durum böyle giderse ileride daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.

81 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339