Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi18
Bugün Toplam994
Toplam Ziyaret1669380

GEÇMİŞTEN BİRYAPRAK :ALTINKOZA FİLM FESTİVALİ

(Adana Büyük Şehir Belediyesi 2021 yılı Adana Film Festivali’ni 13-19 Eylül günleri gerçekleştirdi. Ben Mersin Çamlıyayla’da olduğum, çağrı almadığım için festivali izleyemedim. (Haber: M. Demirel Babacanoğlu)

 

Bir ekim günü yayladan indim. Eh, izleyemediysen Babacanoğlu ne yapacaksın? Geçmişte (5…11 Haziran 2006, 13. Film Festivali) izlemişsin festivalleri, hatta Halk seçici kurulunda bulunmuşsun. Sen de  o günlerden birini anlat.

“Geçmişten Bir Yaprak” böyle çıktı ortaya. Umarım, ilginizi çekecek, karşılaştırma fırsatı verecek, düşündürecektir!)

İZLENİMLERİM

Adana’dan bir Altınkoza Şenliği daha geçti. İnsanlar, 5...11 Haziran (2006) günleri büyük bir şenlik içinde buldular kendilerini. Sinema, tiyatro oyuncularını, ses sanatçılarını yakından gördüler. Hatta bazıları onlarla konuşma fırsatı bile  buldular.  Sinema oyuncuları içerisinde en özgür, en rahat olanı Menderes Samancılardı. Her sandalyeye oturabilen bu insanla Adananılar yakın bağ içerisinde oldu. “Halk Jürisi” kapsamında  filmlerin altısını  “M1 Tepe Real Cinemax Festival Salonu”nda, yedisini  “Arıplex Cemalpaşa”  Sineması’nda  izledim. Güzel bir gün ve saatler yaşadım.

GÜNLÜK ÇALIŞMALARIM

Sabah erken kalkıyorum, kahvaltımı yapıyorum, saat 10’da toplu taşıma araçlardan birine biniyorum, doğru Büyükşehir Belediyesi önünde iniyorum. Gelenlerle birlikte festival araçlarına biniyorum, sinemaya varıyorum. Yaklaşık her gün üç film izliyorum. İzlerken temsil ettiğim insanları düşünüyorum. Filmi en ince ayrıntısına dek gözlemeye çalışıyorum Aralarda  soğuk sıcak şeyler alıp içmeye,yemek yemeye, dinlenmeye çabalıyorum. İyi de oluyor, insanı başarıya götürüyor.

İZLEDİĞİM FİLMLER *

BANYO:

Yapay, iyi olmayan bir kurgu... Aracılar ve düşmüş kadınlar buluşması anlatılıyor. Estetik değere özen gösterilmemiş.  38 Puan.

BEŞ VAKİT

Kırsal kesimi ayrıntılarıyla veren bir film. Sanatsal verilere pek özen gösterilmemiş. Kırsal yaşamın yabanlığı betimleniyor.  Değişim, evrim, devrim us edilemez.  55 Puan.

DONDURMAM GAYMAK

Gezginci bir dondurmacı, ürettiği dondurmaları yerel bir TV’de reklam eder. Mahallenin çete kurmuş çocukları,  dondurmacının motosikletini çalarlar, dondurmayı yerler. Dondurmacı çılgına döner. Aracını çalanların sanayi dondurmacılar olduğuna inanır, onlara çatar. Sonunda, çocukların motosikleti çaldığı anlaşılır.  58 Puan.

THE İMAM

Köyün imamı hastalanır.Yerine arkadaşını gönderir. Köylü boş inançlardan vaz geçmeye başlar. Yeni imamla eski imam çarpışır. Biri baskıcıdır, biri yumuşak sevecen. Yeni imam motosiklet kullanır. Çocukların kullanmasına, binmesine izin verir. Onlara bilgisayar öğretir. Eski imam çocuğuna hafızlık eğitimi vermek ister ama veremez. Çocuğunu sürekli döver. Oyun oynamasına bile izin vermez. Çocuk  bir gün motosiklete biner, kaybolur, dilek ağacında bulunur.  53 Puan.

DÖNGEL KARHANESİ

Her yer sanki genelev. İnsanlar yoksullaştıkça genelev buluşması  artar. Bundan birileri yararlanır.  “Döngel Karhanesi Eğlence Tesisleri” açar. Buranın işleri de bozulur. Ankara denetleyici gönderir. Böyle bir kuruluşun kurtarılması gerektiğini belirtir.  80 Puan.

DÜN GECE BİR RÜYA GÖRDÜM

İki genç kız, bir bay uyuşturucu tuzağına düşmüşlerdir. Lale’yi babası kurtarmak ister, kurtaramaz. Deniz adında bir genç Lale’ye aşık olur, köyüne götürür, evlenecekler; tam bu sırada bir telefon her şeyi berbat eder. Lale ve Deniz, İstanbul’a dönerler. Uyuşturucu tacirleri  Lale’yi öldürtür.  39 Puan.

GEN

Dağ başında bir hastanede ruhsal hastalar arasında geçen olaylar anlatılır. Dizi cinayetler işlenir. İlkin bir genç ve arkasından üç kişi öldürülür. Kentten, olayı aydınlatmak için iki polis gelir, çalışır, çabalar ama aydınlatamaz. 41 Puan

HACİVAT KARAGÖZ  NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ

Orhan Gazi, Bursa’ya bir cami yaptırmak için işe başlar. İş arasında dinlenme saatlerinde Hacivatla Karagöz güldürüye, düşündürmeye, eleştiriye dayalı oyunlar oynarlar. Bundan hoşlanmayan devletliler, Hacivat’la Karagöz’ün boynunu vurdururlar. 75 Puan.

İKİ GENÇ KIZ

İki genç kız ailelerinden bağımsız, doludizgin, cinsellik de dahil, çılgınca yaşarlar. Bu yüzden kuşak çatışması olur. 43 Puan.

OYUN

Mersin-Aslanköylü kadınlar yaşadıkları şeyleri yönetmene anlatır. Oyun haline getirilir, Kadınlar doğal devinim ve sesleriyle  oynarlar. Köylü kadınlara fırsat verildiğinde nelerin ortaya çıkabileceği kanıtlanır. 75 Puan

SEN NE DİLERSEN

İstanbullu Rum bir ailenin inanç, gelenek, görenekleri, yaşam tarzları anlatılır. Ayrıntılar öne çıkartılır. Bunalımlar, dilekler, olgunluklar yansıtılır.  63 Puan.

SİNEMA BİR MUCİZEDİR

 Kadir İnanır’ın baş rolde oynadığı, Gaziantep’i anlatan bir oyundur. Kurtuluş Savaşı yılları, çocukluk aşkları verilir. 70 Puan.

TRAMVAY

Çocukluğunu baskılarla yaşamış iki serseri tramvaya binerler. İçerdekileri baskı altına alırlar. Onlara sadist davranırlar. Tramvaydakiler önce tepki vermezler. Sonra sıranın kendilerine geleceğini anlarlar, tepki vermeye başlarlar.  63 Puan

ÖDÜLLER

Ödüller, Park Zirve, Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu,  M1Tepe Cinebonus (...)’da verildi.. Onlardan bazıları şöyle: Yaşamboyu onur ödülü Atıf Yılmaz’a, Senarist Sefa Önal’a, Şener Şen’e, Fatma Girik’e verildi./ Ene iyi film ödülünü  “Beş Vekit”  filmi kazandı, ödülü yapımcısı Reha Erdem’e verildi. Yılın Büyük Jüri ve Halk Jürisi ödülünü  “Dondurmam Kaymak”  filmi ile Yüksel Aksu aldı. Yılmaz Güney Anı  ödülü  Oyun filmiyle Pelin Esmer’e verildi. En iyi yönetmen, en iyi senaryo ödülünü  “Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü” filmiyle Ezel Akkaya ve Levent Kazak  kazandılar.

*Ayrıntılı bilgi için bakınız Adana Büyükşehir Belediyesi 13. Altınkoza Film Kültür ve Sanat  Festivali- 5...11 Haziran 2006// Not:Safra kesesi ameliyatı geçirdim, yazı o yüzden gecikti.

 

 

 

 

186 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173