Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam685
Toplam Ziyaret1687194

ÖĞRETMEN SANATÇI BAHRİ ŞATIROĞLU AYRILDI YAŞAMDAN

Düziçi İlköğretmen Okulu ikinci sınıfında okuyordum. Bahri Şatıroğlu , Sivas’tan naklen gelmişti okulumuza. Sanıyorum dördüncü sınıftı. O yıl babası Aşık Veysel de geldi okula.(Haber: M. Demirel Babacanoğlu)

 

 

Düziçi İlköğretmen Okulu ikinci sınıfında okuyordum. Bahri Şatıroğlu , Sivas’tan naklen gelmişti okulumuza. Sanıyorum dördüncü sınıftı. O yıl babası Aşık Veysel de geldi okula. Yaşamından, sanatından, şiirlerinden konuştu. İlk kez görüyordum Aşık Veysel’i. Çok amaçlı yemekhane salonunda  konser vermişti. Tarsus’ta, Şadırvanlı Handa çaldırdığı paradan, köy enstitüleri öğretmenliğinden, Atatürk’ten söz etti.

Aldı sazı;

“Atatürk’ün eserleri söylenecek / Benim sadık yarim kara topraktır/ Uzun ince bir yoldayım/ gidiyorum gündüz gece/ Kim okurdu kim yazardı/ Benden âlâ çiçek var mı?” (…) dedi, ekledi;  “Bilsem gelmezdim ben bu Tarsus’a/ Şadırvanlı Handa kaldı bu para/ Haber verdim inzibata polise/ Kapı kilitli cüzdan cepte para yok” (…)

Bahri’nin okula gelmesiyle, Aşık Veysel’i  yüz yüze tanımış olduk… Mersin’de bir okulda öğretmenlik yapıyordu Bahri, ziyaretine gitmiştim. Hoşbeş, konuştuk ordan buradan, okul anılarından, eğitimden filan…

Veysel’in torunları ona “Pamuk Dede/ Dındın Dede” diyorlarmış. Bahri babasından aldığı esinle  saza-söze yöneldi, müzisyen oldu. Babasından kalan iki sazdan birini Sivrialan  Köyü Müzesi’ne armağan etti…

Bahri Şatıroğlu, iki yıldır Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde kanserden tedavi görüyordu. Zaman ona yâr olmadı  4 Eylül 1921 günü seksen yaşındayken yaşamdan ayrıldı.

Mersin Yenişehir Cemevi’nde düzenlenen törene Alevi Kültür Dernekleri Başkanı İsmet Kurt, Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, yakınları, sevenleri katıldılar. Cenaze Sivas’e uğurlandı.

 Sivas-Şarkışla-Sivrialan Köyü’nde yapılan törene Sivas Milletvekili  Ulaş Karasu, Şarkışla Kaymakamı Gökhan Dolaş, Belediye Başkanı Ahmet Turgay; eşi Suzan Şatıroğlu, kızları Filiz, Gündüz, Yıldız, Yeliz, yakınları, sevenleri, köylüleri katıldılar.  

Törende konuşan Yeliz Şatıroğlu, "Babam iki kapılı handa uzun ince yolu öylesine onurlu öylesine coşkulu yürüdü ki bıraktığı en güzel miras, adının hep bu güzelliklerle anılıyor olmasıydı. Bizler çocukları, torunları, kardeşleri, yeğenleri ve dostları.... Bu bir veda değil. Çünkü yaşanmışlıklarla güzel anılarla onu hep yüreğimizde taşıyacağız. Canım babam, gül kokulu Gülizar annene, gelmez yola giden Aşık babana kara toprağın bağrında kavuştun. Aşk ile babacığım devrin daim, toprağın bol olsun." dedi.

İlçe Müftüsü Tayyip Koçer, cenaze namazını kıldırdı; ardından, Aşık Veysel Şatıroğlu'nun bulunduğu aile mezarlığında 06. 09.2021 günü toprağa verildi.

Burada (Çamlıyayla) sınıf/sıra arkadaşı Üzeyir Bakıcı ile  Bahri’den konuştuk. Aşık Veysel’le ve bir grup öğrenciyle  o yıllarda çekilmiş olan fotoğrafını verdi bana; ekliyorum yazıya.

Ailesine, yakınlarına, sevenlerine baş sağlığı diliyoruz. Yeri gülistan olsun.

 (NOT: İnternet ve basından yararlanarak yazıldı yazı.)

12.09.2021, Çamlıyayla

 

 




 

252 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382