Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam291
Toplam Ziyaret1679410

Acıbadem’den Diyabet Okulu

Diyabet, kontrol altına alınmadığında vücutta hemen her organı etkileyen ve ömür boyu süren kronik hastalıklara zemin hazırlıyor. Ancak erken tanıyla ve bilinçli davranarak sağlıklı yaşam elbette mümkün. Ancak diyabette başarılı ve etkin tedavi için diyabetlinin, hastalığı ile barışık olması ve kendi kontrolünde aktif rol alması gerekiyor. Acıbadem Adana Hastanesi de bu gerçekten yola çıkarak, diyabetlilerin hastalıkla ilgili bilinçlendirilmesi için DİYABET OKULU açtı. 2 hafta süren eğitimlerde diyabet hastalarının yanı sıra yakınlarına da hastalıkla ilgili bilgiler verildi.

“Diyabet İle Sağlıklı Bir Yaşam Sürmek Mümkün” sloganıyla, diyabetle ilgili toplumda farkındalık yaratma amacıyla Acıbadem Adana Hastanesi tarafından organize edilen “Diyabet Okulu” projesi tüm hızıyla sürüyor. 2 hafta boyunca Acıbadem Adana Hastanesi konferans salonunda düzenlenen Diyabet Okulu'na, diyabetliler ve yakınları yoğun ilgi gösterdi. Eğitimin ilk gününde Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr.Şebnem Aktaran tarafından A'dan Z'ye diyabet anlatıldı.

DİYABET SİZE DEĞİL, SİZ DİYABETE HÜKMEDİN

Diyabetin tanımı, tipleri, belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında katılımcılara sunum yapan Doç. Dr. Aktaran, “diyabet size değil, siz diyabete hükmedin” dedi.

Doç. Dr. Aktaran, diyabetin evreleri olan bir hastalık olduğunu bildirerek, şöyle devam etti:
“'Evreler sırasıyla risk grubu, gizli diyabet, aşikar diyabet ve diğer organların etkilenmesi (komplikasyonlar) olarak birbirini takip ediyor. Bu nedenle erken dönemde tanı konarak tedaviye başlanması ve kan şekerinin kontrol altına alınması, hastalığın gelişimini yavaşlatarak diyabetliye kaliteli bir yaşam sunuyor. Öte yandan diyabette kan şekeri düzeyinin uzun süre yüksek kalması damarları ve sinirleri etkileyerek zaman içerisinde körlüğe, kalp ve damar hastalıklarına, inmeye (felç), böbrek yetmezliğine ve sinir sisteminde hasara yol açabiliyor. Aynı şekilde gebelik döneminde de kontrol altına alınamayan diyabet, anne ve bebek sağlığı açısından sorunlara neden olabiliyor.”

HER YAŞIN HASTALIĞI

Hemen her yaşta diyabet görülebileceğine de işaret eden Doç. Dr. Aktaran, “ özellikle ailede diyabet öyküsü plması, bel çevresi genişliği, kanda yağ oranının yüksek olması, kalp damar hastalığının varlığı, stres altında yaşamak ve pankreas hastalıklarının varlığı diyabet gelişim için risk oluşturuyor” diye konuştu.

DİYABETTE BESLENME ÇOK ÖNEMLİ

Beslenme Diyet Uzmanı Dyt. Fadime Özgök ise “Diyabette Beslenme” konusunu anlattı. Dyt. Özgök katılımcılara; diyabetlilerin gıda alışverişinde, öğünleri planlamada, yiyeceklerin pişirilmesinde ve yeme/içme alışkanlıklarında yapabilecekleri değişiklikler hakkında bilgi verdi.

Acıbadem Adana Hastanesi Diyabet Hemşiresi Solgül Selduz de diyabette bakımı anlattı. Diyabet hastalarının bakımı, ayak, diş ve cilt bakımında püf noktalar hakkında bilgi veren Diyabet Hemşiresi Songül Selduz, kan şekeri takibi, insülin uygulamaları hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı.

Diyabet Hemşiresi Selduz, konuşmaların ardından eğitime katılanlara şeker taraması yaptı. Özel diyet mönüsü ikram edilen Acıbadem Diyabet Okulu'nda, katılımcılara sertifika ve teşekkür belgeleri verildi.



1641 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.304532.4339
Euro34.423434.5613