Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam364
Toplam Ziyaret1679483

SALBAŞ'TA ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Salbaş mevkisindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.İhbar üzerine, bölgeye söndürme helikopteri ve çok sayıda arazöz ile iş makinesi sevk edildi.


Çukurova ilçesine bağlı Salbaş Mahallesinde çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.Salbaş mevkisindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.İhbar üzerine, bölgeye söndürme helikopteri ve çok sayıda arazöz ile iş makinesi sevk edildi.Ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınan yangın bölgesinde soğutma çalışmaları sürüyor.

Türkiye'nin 41 yerinde orman yangını çıktı. Adana'nın Feke, Kozan, Çukurova ve Aladağ ilçelerinde çıkan yangınlara müdahale diliyor.
Feke'nin Akoluk Mahallesi'nde, Hopka Dağı eteğindeki ormanlık alanda, sabah saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye söndürme ekipleri sevk edildi.Ekipler, karadan ve havadan başlattığı söndürme çalışmaları sürdü.
Kozan ilçesinde çıkan orman yangını, rüzgarın etkisiyle şiddetini arttırmaya devam ediyor.Günün aydınlanmasıyla beraber itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipleri müdahaleleri sürdürüyor. Köylere sıçrayan yangında bazı evler yandı.
Kozan'ın Kızlarsekisi, Salmanlı ve Akarca mahallerinde yangın çıktı. Yangına yaklaşık 200 arazözle beraber çok sayıda iş makinesi gönderildi. Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile Adana Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, yangını başladığı andan itibaren sabahın ilk ışığıyla birlikte yangına müdahalesi hız kesmeden devam etti.
Aladağ ilçesinde orman yangını 
Aladağ ilçesinde orman yangını çıktı. Yangına ekiplerin müdahalesi sürüyor.
Boztahta Mahallesi'ndeki ormanlık alanda gece saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda arazöz, iş makinesi ve yer ekibi sevk edildi. Rüzgarın da etkisiyle şiddetini arttıran yangın nedeniyle bazı evler tedbir amaçlı boşaltıldı.

VALİ ELBAN YANGIN BÖLGESİNE GİTTİ

Vali Süleyman Elban, Kozan ilçesinde dün başlayan ve hâlâ devam eden yangın hakkında bilgi almak ve alanda yapılan çalışmaları incelemek amacıyla yangın bölgesini yakından takip etti.

Alana gerçekleştirilen incelemede ekiplerden yapılan çalışmalar ve yangının son durumu hakkında detaylı bilgiler alan Vali Elban,"Yangın 7 köyün bulunduğu alanı tehdit etti. 5 köyü hemen tahliye etmiştik, 2 köyü daha tahliye etmek için hazırlık yapıyoruz. Tahliye edilenlerin büyük bir çoğunluğunun Kozan ilçe merkezinde evleri var. Tahliye ettiğimiz vatandaşlar kendi evlerine gitmek için isteklerini bildirdiler. Ancak Kozan ilçemizde bulunan yatılı okullarımız ve yüksekokulumuza ait öğrenci yurtlarımızı açtık. Dolayısıyla ihtiyaç olması durumunda oraya da vatandaşlarımızı yönlendiriyoruz. Bir taraftan da yangına müdahale ediyoruz. Gece olduğu için havadan müdahale yapamıyoruz ama sabahın ilk ışıklarında havadan müdahale yapmaya da başlayacağız. Yukarıda İHA'mız var, yangının boyutlarını, koordinatlarını tespit ediyoruz." diye konuştu.

Vali Elban, yaz olması sebebiyle birçok kişinin yangın bölgesindeki yaylalarda olduğunu vurgulayarak, "Alanda ilk yaptığımız iş vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak oldu. Yaz dönemi, yayla dönemi olması nedeniyle ciddi bir güçlüğümüz var. Çünkü sadece yerleşim yerlerinde değil arazide birçok yerde vatandaşlarımız vardı.

Alanda arkadaşlarımız kimsenin kalmaması için çalışma yürüttü. Alanda kimsenin kalmadığı yönünde bilgiler geldi. Birinci önceliğimiz can güvenliğinin sağlanmasıydı. Vatandaşlarımızı dışarı aldıktan sonra şimdi gerekli araçlarla yangının büyümemesi ve belirli bir alanda sıkıştırılması, kontrol edilmesiyle ilgili de çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.

Dışarıda şu anda saatte 70 kilometreyi geçen süratli rüzgar var. Rüzgar, hem yangını çok hızlı dağıtıyor hem mücadeleyi çok zorlaştırıyor hem de dengesiz bir dağılıma neden oluyor. Birinci önceliğimiz can güvenliğini sağlamak. Bugün içerisinde çıkan yangınların ciddi bir bölümü rüzgar nedeniyle elektrik tellerinin kopmasından kaynaklandığını biliyoruz." dedi.

VALİ ELBAN ALADAĞ'DA KURTARMA ÇALIŞMALARINI YAKINDAN TAKİP ETTİ

Vali Süleyman Elban, Aladağ Boztahta köyünde yangın bölgesindeydi.

Vali Elban, Kozan ilçesinde çıkan orman yangını alanında incelemelerde bulunduktan sonra  Aladağ Boztahta köyüne de giderek yangında mahsur kalan 10 kişinin kurtarılma çalışmalarını yakından takip etti.

Burada vatandaşlarla sohbet edip onlara geçmiş olsun diyen Vali Elban,"Adana'mızın birçok yerinde maalesef yangın var.Allah’a şükür herhangi bir can kaybı ya da yaralanma hadisesi söz konusu değil.” dedi.

Ekiplerimiz yangın bölgelerinde can hıraş bir çaba içerisindeler diyen Vali Elban,"Temennimiz en kısa sürede yangının kontrol altına alınması. Hemşehrilerimizin güvenlik, barınma, iaşe gibi konularda hiçbir sıkıntısı olmayacak, vatandaşlarımızın zarar görmemesi ve yangının bir an evvel kontrol altına alınabilmesi için her türlü tedbiri alıyoruz." dedi.

BAKAN PAKDEMİRLİ; “41 YANGIN KONTROL ALTINDA, 10 YANGINDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki 4 noktada başlayan ve geniş alana yayılan yangın bölgesinde incelemelerde bulundu.

Pakdemirli, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde çıkan yangınlardan 31'inin kontrol altında olduğunu, 10 yangını da kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

"MANAVGAT YANGINI KONTROL ALTINDA"

Adana'daki orman yangınlarıyla ilgili de bilgi veren Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Antalya Manavgat yangınımız kontrol altında ancak gece saatlerinde Akseki'de çıkan bir yangın hala devam ediyor. Kayseri Yahyalı'da bir yangın var. Mersin'in Aydıncık ilçesinde yangın devam ediyor. Silifke'deki yangının yüksek gerilim hattından olduğu düşünülüyor. Yangınları kontrol altına almak için 3 uçak, 29 helikopter, 458 arazöz ve 1832 personel, bu alanda görev yapmaktadır. Maalesef bir kaybımız var. Akseki Kepezbeleni Mahallesi'nde 82 yaşındaki bir vatandaşımız vefat etmiştir. Malımız önemli ama hiçbir şey canımızdan daha önemli değil. Kepezbeleni boşaltılırken evinde yalnız kalan 82 yaşındaki bir amcamız vefat etmiş durumda. Anonslara ve çağrılara uymamız gerekiyor."

"OYMAPINAR BARAJINDA MAHSUR KALAN VATANDAŞLARIMIZIN DURUMU İYİ"

Bazı mahallelerin tahliye edildiğini anlatan Pakdemirli, "Oymapınar Barajı'nda 10 kişinin mahsur kaldığı bilgisi var. Hayati tehlikeleri yok, restorancı oldukları tahmin ediliyor." ifadelerini kullandı.

Pakdemirli, vatandaşların kurtarılması için çalışma başlatıldığını dile getirerek, "Oymapınar Barajı'ndaki vatandaşlarımız için ambulansımız ve AFAD ekiplerimiz yolda. Yol açık, onları bir şekilde tahliye etmeye çalışacaklar." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangınlarla ilgili şu an itibarıyla önemli bir yerleşim yerine ve cana yönelik tehdit bulunmadığını bildirdi.

Bakan Pakdemirli, yangınlara havadan müdahalenin sabahın erken saatlerinde başladığını, zorlu şekilde faaliyetlerini yürüttüklerini söyledi.

"YANGININ ÇIKIŞ SEBEBİ İLE İLGİLİ ÇOK YÖNLÜ SORUŞTURMA YÜRÜTÜLÜYOR"

Çalışmalarda önceliklerinin yerleşim yerleri olduğunu vurgulayan Pakdemirli, rüzgârın çok kuvvetli, nemin de düşük olması nedeniyle çalışmaların zorlaştığını bildirdi.

Yangının çıkış sebebiyle ilgili çok yönlü soruşturma yürütüldüğünü ifade eden Pakdemirli, "Elbette yangınların tespiti son derece önemli ama şu anda tespitten çok yangınların kontrol altına alınması, mümkünse cana ve mala zarar gelmemesi konusu daha önemli. Arkadaşlarımız çalışıyorlar." dedi.

"İLERLEYEN SAATLERDE EK TEDBİRLER ALMA İHTİMALİMİZ OLABİLİR"

Pakdemirli, tüm kamu kurumlarının da çalışmalara destek verdiğini söyleyerek, en kısa zamanda yangınları kontrol altına almak için cansiperane çalışıldığını kaydetti.

Vatandaşlara emniyetin, jandarmanın, AFAD'ın çağrılarına uymaları yönünde çağrıda bulunan Pakdemirli, "Boşaltılması gereken yerleri boşaltalım. Şu an itibarıyla önemli bir yerleşim yeri tehdidi yok, cana yönelik bir tehdit yok ama ilerleyen saatlerde rüzgârın yön değiştirmesiyle beraber ek tedbirler alma ihtimalimiz olabilir." diye konuştu.

652 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.304532.4339
Euro34.423434.5613