Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam1143
Toplam Ziyaret1687652

VARDA KÖPRÜSÜ NEREDE, NASIL GİDİLİR? VARDA KÖPRÜSÜ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Varda köprüsü en merak edilen alanlardan bir tanesidir. Varda köprüsü başka bir adıyla Alman Köprüsü şeklinde bilinir. Yüzyıllar öncesine kadar dayanan Varda köprüsü her sene çok sayıda turist ağırlamaktadır.

Varda Köprüsü Nerededir?

Varda Köprüsü, Adana şehrinin Karaisalı ilçesi içerisinde Hacıkırı bir başka deyiş ile Kıralan Mahallesi'nde yer alan, yöre halkı tarafından da "Koca Köprü" şeklinde anılmakta olan bir köprü çeşididir. Hacıkırı Demiryolu Köprüsü şeklinde veya 1912 senesinde Almanlar tarafından inşa edilmesinden dolayı Alman köprüsü olarak da bilinmektedir. Adana şehrine uzaklığı karayoluyla Karaisalı üstünden altmış dört kilometre olmaktadır. Demir yoluyla Adana İstasyonu'na olan mesafesi altmış üç kilometre olmaktadır.

Varda Köprüsünün İnşa Edilmesinin Temel Amacı Nedir?

Varda Köprüsü Almanlar tarafından ve çelik kafes taş örme adı verilen teknik aracılığı ile yapılmıştır. 6. Bölge sınırları içerisinde yer almaktadır. 1912 senesinde hizmete ise açılmıştır. Köprünün yapılmasının esas amacına bakıldığında İstanbul-Bağdat ile Hicaz Demiryolu hattını tamamlamak olduğu görülmektedir.

Varda Köprüsünün Özellikleri Nelerdir?


Kâgir köprü çeşidinde üç temel açıklık dört ana ayak üstüne kurulu bir şekilde durmaktadır. Uzunluğu 172 metre olmaktadır. Yerden ise orta ayak yüksekliği doksan dokuz metredir. Köprünün ayakları çelik mesnet çeşidi olmaktadır. Bununla beraber dış kaplaması taş örme tekniğiyle yapılmıştır. Yapım tarihi başlangıcı 1907 yılı, bitiş tarihi ise 1912 tarihi olmaktadır. Köprü ayakları onarımı için dört tane ayağın içerisinde bakım merdivenleri yer almaktadır. Köprü üstündeki demir yolu 1220 metre yarıçaplı olan bir kurpla düzenlenmiştir. Burada yer alan dever miktarı 85 kilometre hıza göre 47 milimetredir.

Varda Köprüsü Hakkında Bilgiler Nelerdir?

Varda Köprüsü, yüzyıllar önce yapılmış olan bir köprü çeşididir. Osmanlı Devleti ile Almanya'nın anlaşması neticesinde Varda Köprüsünün yapımına başlanmıştır. Almanya'nın petrol kaynaklarına çok daha hızlı bir şekilde ulaşabilmesi amacı ile yapılmış olan Varda köprüsü ayrıca Osmanlı Devletinin yolcu, asker ve eşya taşımasının sağlanması için de inşa edilmiştir. Sakin bir yapıya sahip olan dağların eteğinde, ormana kurulmuş olan Varda köprüsü her sene çok sayıda ziyaretçiyi bünyesinde ağırlamaktadır. Alman köprüsü şeklinde de da bilinen Varda Köprüsünün çevresinde çok sayıda gezi ve piknik alanı yer almaktadır.

Varda Köprüsüne Nasıl Gidilir?

Tarihi eski yıllara dayanmakta olan Varda köprüsü Adana ilinin Karaisalı köyünde yer almakta olan bir köprüdür. Varda köprüsüne ulaşım ise bir hayli kolay olmaktadır. 

Varda Köprüsüne gidebilmek için ilk olarak Adana merkezine ulaşılması gerekmektedir. Adana merkeze gelinmesinin ardından Karacaisalı köyüne varmak gerekmektedir. Bunun için ise Kapıkaya kanyonunun mevkisi iki kilometre kadar geçilmelidir. Kıralan ve Bolcalı köylerine ulaşılmasının ardından ise yakın bir alanda olan Varda köprüsüne ulaşılmaktadır.(Alıntı)

142 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406