Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam369
Toplam Ziyaret1686878

TEMİZLİK KORANA

Sağlığın başı temizliktir. Temiz olmayan canlılar her zaman sayrılığa hazırdır. Biz öğretmenler daha da çok temizliğe önem veririz. Öğretmenlere daha çok görev düşüyor. (Haber: M. Demirel Babacanoğlu)


 

Sağlığın başı temizliktir. Temiz olmayan canlılar her zaman sayrılığa hazırdır. Biz öğretmenler daha da çok temizliğe önem veririz. Öğretmenlere daha çok görev düşüyor.

Bolu’nun bir köyünde öğretmenliğe başlamıştım.  Yıllık, aylık, haftalık planlar yapıyorduk. İlk olarak haftalık planıma temizliği almıştım.

Temizlik üzerinde titizlikle duruyordum.  Sabah derse girmeden önce öğrencilerin üstlerine başlarına tırnaklarına, yüzlerine, saçlarına bakıyordum. Üstleri, başları temiz olmayanları evlerine gönderiyordum… Tırnakları kesilmemiş olanlar için tırnak makası almıştım, al bununla tırnaklarını kes diyordum…

Okula denetmen/müfettiş gelmişti. Temizlik ünitesini görünce çok beğendi, teşekkür etti. Eğitim izlencesinde, okulun, çevrenin gereklerine göre ünite planı yapılması öneriliyordu. Ben de bu öneriye uyarak temizlik ünitesini başa almıştım…(Sonraki yıllarda haftalık ünite planlarını kaldırdılar.)

Öğretmenliğim boyunca çocukların temizliğine dikkat ettim.  Hem öğrencilerin, hem sınıfın, hem çevrenin temizliği önemliydi bizim için… Sınıfa girince yerde bir kağıt, çöp görsem, aldırmadan derse başlayamazdım.

Bir kent okulunda çevre temizliği sırası bize gelmişti. Temizliğe başlamadan önce çocuklara şunları söyledim. Bakın çocuklar bugün çevre temizliği nöbet sırası bizde; okul paydosuna dek sürecek. Okulun çevresini temizleyeceğiz. Yerlerde, kağıt çöp ne varsa alıp çöp kutusuna atacağız. Okulumuzun  çevresi tertemiz olacak…

Ellerimizi sabunla yıkayacağız. Bu temizliği koruyacağız. Hepimiz görevliyiz. Yerlere kim kağıt çöp atarsa uyaracaksınız. Almazlarsa bana söyleyeceksiniz.  Sorun böylece çözümlenmiş olacak.

İşe başladık. Okulun çevresini temizledik. Yerlere kağıt çöp, kirletici atanları uyarıyoruz. Böylece okul çevresi temiz kalıyordu. Ne yazık ki az da olsa yere kağıt çöp, izmarit atan  öğretmenler de oluyordu.

Üzülerek belirteyim ki bir öğretmen sigarasının izmaritini yere attı. Çocuklar gözlerime bakıyorlar, ne yapalım öğretmenim der gibi… Alın izmariti diye işaret ettim. Derse girince, böyle öğretmenlerin de olduğunu belirttim… Öğretmen yetiştiren kurumlar bunu nasıl çözümler bilmiyorum…  Biz köy enstitüsünde/ilköğretmen okullarında yetiştirildik. Öğretmenlerimiz her konuda dikkatliydiler…

(Not: O yıllarda sigara yasağı yoktu. Şimdi var, ama, öğretmenler cümle kapısı dışına çıkıp içiyorlar sigarayı. Duman, izmarit oluyor cümle kapısı önü. Çocuklar için iyi bir örnek olmuyor…)

Her alanda, her yerde temiz olunmalı. Korona/virüs temiz olan yerlere giremiyor. Daha çok ellerimiz kirleniyor. Sık sık yıkayalım, dezenfekte edelim… Apartmanların, kamu binalarının, otobüslerin girişine dezenfekte koymuş görevliler. Girişte ellerimizi dezenfekte etmeyi unutmayalım… Maskemizi takalım. Sosyal mesafemizi koruyalım. Şu günlerde korana yaygınlaştı. Hepimize görev düşüyor… Hastalığı yok etmeye çalışalım.

20.04.2021, Adana

 

203 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406