Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam926
Toplam Ziyaret1686359

ADD’DEN ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA ETKİNLİĞİ

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şubesi tarafından “Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimizi Anma” etkinliği düzenlendi.

 

Atatürk Parkında Atatürk Anıtı önündeki etkinlik öncesi Adana Büyükşehir Belediye Bandosu konser verdi. Hava muhalefetine rağmen ADD Başkanı İsa Kayadan etkinliğe katılanlara bando eşliğinde saygı duruşunda bulundurdu ve daha sonra istiklal Marşı hep beraber söylendi. Sağanak yağmurun hızlanmasıyla etkinlik 75. Yıl Sanat Galerisinde devam etti.

Emekli Kurmay Albay Ali Maralcan, burada gelen konuklara coşkulu bir şekilde “Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimizi Anma”  konferansı verdi. 

Maralcan şunları söyledi:

“Bugün Çanakkale Zaferimizin 106. Yıldönümünü birlikte kutluyoruz. Aslına tarihte bugün nedir? Tarihte bugün Çanakkale’deki deniz zaferidir. Çanakkale Zaferi bugün değildir. Aynı zamanda 1960-70 yıllarına kadar Türkiye’de şehitler günümüzü çok ayrı tarihlerde kutluyorduk, ama isabetli bir karar vermişler, bu 18 Mart Çanakkale Zaferi Gününde kutlamamız çok isabetli olmuştur. Bu kararı kimler verdiyse, emekleri geçenlere teşekkür ederiz.”

“Vatan ne demektir?” diye soran Maralcan şöyle devam etti:

“Ziya Gökalp’e göre, ‘vatan, üstünde oturduğumuz toprak değildir, vatan milli kültür dediğimiz şeydir ki, üstünde oturduğumuz toprak ancak onun kabından ibarettir ve ona kap olduğu içinde mukaddestir.’ Büyük Şair Mithat Cemal Kutay bakın ne diyor? ‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır’. Gazi Mustafa Kemal Paşa, 5 Ağustos 1921 yılında Başkomutan olmuştu ve Sakarya Meydan Muharebesinin stratejisini şu veciziyle tespit etti, “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz.’ İşte bu stratejiye göre Çanakkale Zaferini 13 Eylül 1921’de kazandık” dedi.

Vatanın Müslümanlık dinine göre kutsal olduğunu ve bu konuda ayetlerden örnekler veren Maralcan, “Atamız bu konuda, ‘Şehit ruhları semalarımızda dolaştıkça, şanlı bayrağımız vatan toprakları üzerinde dalgalandıkça ulusumuz sonsuza dek, hür ve bağımsız kalacaktır” demiştir” ifadesini kullandı.

Emekli Kurmay Albay Ali Maralcan’ın konuşmasından sonra Adana Emekli Subaylar Derneği ve Çukurova Eğitim Kültür ve Sanat Derneği tarafından 75. Yıl Sanat Galerisi’nde açılan “Fotoğraflarla Çanakkale Destanı Sergisi” gezildi.

 

151 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382