Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam571
Toplam Ziyaret1681656

TÜRKİYE’DE KULLANILAN COUGAR HELİKOPTERLERDE BUGÜNE KADAR 39 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ

Fransa’da üretilen ve Türkiye'nin alımına 1993’te karar verdiği Cougar helikopterlerde bugüne kadar 39 asker yaşamını yitirdi.

Bingöl'den Tatvan'a gitmek üzere bugün saat 13.55’te kalkış yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Cougar tipi bir helikopter düştü.

Helikopterin düşmesi sonucu 11 asker yaşamını yitirdi, 2 asker yaralandı.

Olayda, Elazığ 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş'ın yaşamını yitirdiği öğrenildi.
Cougar helikopterlerde bugüne kadar 39 asker yaşamını yitirdi
işte şehitler ve memleketleri
Korgeneral Osman Erbaş (Yozgat)
Albay Şentürkaydınyer (Kars)
Yüzbaşı Tayfun Kureş (Trabzon)
Yüzbaşı Gökhan Uysal
Yüzbaşı Salih Sarıoğlu (Samsun)
Astsubay Şükrü Karadirek (Afyon)
Astsubay Mehmet Demir
Astsubay Nazmi Yılmaz (Kahramanmaraş)
Astsubay Ömer Umulu (Kırıkkale)
Uzman Çavuş Tolga Demirci (Kayseri)
Uzman Çavuş Hakan Gül
Binbaşı Alptekin Köprülü (Gümüşhane)
Yüzbaşı Ender Uzunçakmak (Ordu)


Türkiye’de 1996'dan kullanılan Cougar helikopterlerde bugüne kadar toplam 39 asker yaşamını yitirdi.


Fransa’da üretilen ve Türkiye'nin alımına 1993’te karar verdiği Cougar helikopterlerde bugüne kadar 39 asker yaşamını yitirdi.

İlk olarak 20 adet satın alınan Cougar’ların Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslimatına 1996 yılından itibaren başlanmıştı.

Cougar için 1995’te ikinci alım anlaşması yapıldı. Ankara’da TUSAŞ tesislerinde üretilen 30 adet Cougar helikopterlerin 20 tanesi Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda arama-kurtarma faaliyetlerinde kullanılırken, kalanlar da Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrine verildi.

Cougar helikopterlerde askerlerin yaşamını yitirdiği ilk olay 4 Haziran 1997’de oldu. Kuzey Irak'ta sınır ötesi operasyona katılan askerleri taşıyan helikopter, Zap bölgesinde füze ile vuruldu. Saldırıda 11 asker yaşamını yitirdi.

Cougar helikopterlerde can kayıplı ikinci olay Isparta Eğirdir’de 29 Nisan 2003'te yaşandı. Eğitim uçuşu sırasında yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kazada 4 asker yaşamını yitirdi. Bir asker de ağır yaralandı.

Şırnak’ta 2017 yılında meydana gelen can kayıplı üçüncü olayda ise 13 asker yaşamını yitirdi. Bu kazada, Tümgeneral Aydoğan Aydın’la birlikte 2 albay, 1 yarbay, 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 2 başçavuş, 2 uzman çavuş ve 1 üsteğmen yaşamını yitirdi.

Cougar helikopterlerde askerlerin yaşamını yitirdiği dördüncü ve son olay ise bugün Bingöl’ün Tatvan ilçesinde gerçekleşti. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Bingöl'den kalkan askeri helikopterin kaza kırıma uğradığını, 11 personelin yaşamını yitirdiğini, 2 personelin yaralandığını bildirdi.

Askerlerin CASA tipi uçaklarda ölümünün gerçek hikayesi
Gara'da Türk vatandaşlarının yaşamını yitirmesinin ardından, “Gara şehidinin babasına Zeynel Abidin Erdem'den ev” şeklinde bir haber gündeme gelmişti.

Bu "reklam" haberin arkasındaki detay dikkat çekiciydi.

İspanya’dan alınan CASA tipi uçaklar 2001 yılında iki ayrı kaza haberiyle gündeme gelirken, bu kazalarda toplam 38 asker yaşamını yitirmişti.

Yaşanan bu ölüm haberleri, takvim sayfalarının daha da geriye çevrilmesine neden olacaktı.

Eski SHP milletvekili Tevfik Koçak, TBMM Başkanlığı'na 30 Ekim 1989 günü CASA uçaklarının alımıyla ilgili bir soru önergesi veriyor. Sorduğu soruların Başbakan Turgut Özal tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istiyordu.

Ancak Koçak’ın önergesi 2 gün sonra, 1 Kasım günü sahte imzayla geri çekiliyordu.

İspanya’dan tanesi 5,7 milyon dolar yerine, 9,6 milyon dolara alındığı belirtilen, hem güvensiz hem de soygun haberlerine konu olan bu uçakların alımının arkasında Özal ve “Gara şehidinin babasına ev hediye etmesi” haberiyle gündeme gelen Zeynel Abidin Erdem'in ismi bulunuyordu.

Konuya ilişkin 2001 yılında bir köşe yazısı kaleme alan Emin Çölaşan, sahte imzayla önergeyi geri çeken ismin Zeynel Abidin Erdem'in yakın arkadaşı olan Mustafa Sarıgül olduğunu iddia etmişti.

Ne Erdem ne Özal ne de diğer isimler hakkında konuya ilişkin etkili bir soruşturma yapılmamıştı.

249 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704