Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam706
Toplam Ziyaret1681791

Emekli Öğretmen Ecdet Güvel’den “İnce Sözle Yarenlik” kitabı

1947 doğumlu emekli öğretmen Ecdet Güvel ilk kez kitap yazdı.Güvel, Yerel Nasrettin Hocaların sözleri kitaplaştırıldı


Emekli Öğretmen ve Ressam Ecdet Güvel,  “İnce Sözle Yarenlik” kitabını yayınladı.

73 yaşında ilk kitabını yazan Ecdet Güvel, “Bu bir görevin ifasıdır” diyerek, “İncesöz ustaları kimdi, piri kimdi? Hoca Nasrettin, Hacivat ve ardılları İncili Çavuş sonra daha sonra Aziz Nesin’ler. Bunlar hangi toprağın ürünü? Anadolu’nun.  Şimdi bunlar yoklar. Bu iş bitti mi? Bu toprak duruyor, onun bağrında yüzlerce yıldır çoğalarak saklanan değer duruyor. Anadolu duruyorsa durur mu incesöz, ustasız kalır mı?” dedi.

Güvel, şöyle devam etti:

“Sumbas'ta, Kadirli de, bir de biraz uzak kıyıcıklarında çağdaşımız ince söz ustası Hoca Nasrettinler ne demişler, nasıl yarenlikler yapmışlar, biz bunlardan duyduklarımızı, gördüklerimizi yazmayı görev bildik. Bir borç edimi olarak gördük. Bu zeka pırıltısı taşıyan sözler buharlaşıp uçmasın, kayıt altına alalım da geleceğe taşınsın istedik. Görenler, dinleyenler yazdı, anlattı, bu kitapta topladık. Anlatıcılar da anlatıcılarmış ha, bir güzel anlattılar ki anlattıklarına can verdiler, ruh üflediler. Bu anlatıları derleyip yazarken bizim halkımızın hoşgörüye ne kadar derinden içselleştirdiğinin ayrımına bir kez daha vardım. Biz de ona birkaç damla su verelim ki daha derine kök salsın istedik.”

Yöredeki insanların biri birlerine takılıp şaka yaptıklarını ve takılanın da takıldığı kişinin de ağzından gönül yıkacak bir çift sözün çıkmadığını aktaran Ecdet Güvel, “Hoca Nasrettin’in, Koca Yunus'un topraktaşı olmak, aynı yerden beslemek böyle bir şey işte. Ey Koca yürekli yüce gönüllü insanlar şükran sizlere” ifadelerinde bulundu.

 

189 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398