Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam686
Toplam Ziyaret1687195

1 EYLÜL: BUGÜN DÜNYA BARIŞ GÜNÜ

İKİ BARIŞ GÜNÜ. BİRİ 1 EYLÜL 2.DÜNYA SAVAŞINI KAZANANLARIN GÜNÜ. DİĞERİ İSE BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİN İLAN ETTİĞİ GÜN: 21 EYLÜL

VAHİT ŞAHİN

İki Barış Günü var. Biri  2. dünya savaşını kazananların ilan ettiği 1 Eylül Dünya Barış Günü, diğeri ise Birleşmiş Milletlerin kabul ettiği 21 Eylül.

1 Eylül: Kanlı bir savaşın ilk günü, Dünya Barış Günü

1 Eylül, Nazi ordularının, faşist kukla Slovakya devleti askerleriyle birlikte Polonya’yı işgal ettikleri gün. Faşizmi ezenler 1 Eylül’ü Dünya Barış Günü yaptılar.

1939 yılının 1 Eylül günü Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyası ve Jozef Gaspar Tiso
liderliğindeki faşist kukla Slovakya devleti orduları Polonya’yı işgal ederek 2. Dünya Savaşı'nı
başlattı.

Milyonlarca insanın emperyalist çıkarlar uğruna öldürüldüğü, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin boğulmaya çalışıldığı savaş sadece Nazilerin ve faşistlerin değil aslında bütün emperyalist siyasetçilerin başta hiç düşünmedikleri bir şekilde bitti. emperyalizmin 2. Dünya Savaşı'nı başlattığı 1 Eylül günü Dünya Barış Günü ilan edildi.
1 Eylül, tüm dünyada barış isteyenlerin ortak günü oldu.

BM'NİN BARIŞ GÜNÜ İSE 21 EYLÜL
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her eylülün üçüncü salı gününü”nü “Uluslararası Barış Günü” ilan etmiştir. Yıllar sonra Genel Kurul'un 7 Eylül 2001 tarih ve A/RES/55/282 sayılı kararı ile 21 Eylül'ü Barış Günü olarak kabul edilmiştir.

Birleşmiş Milletler, Barış Günü'nde, dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amaçlıyor. Her 21 Eylül’de, Birleşmiş Milletler Merkezi’ndeki “Barış Çanı” çalınıyor. Savaşlardaki insani kıyımın anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretildi. Çanın üzerine, “Çok Yaşa Mutlak Barış” yazısı kazındı.

191 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382