Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam486
Toplam Ziyaret1686995

Fitch'ten Türkiye’nin kredi notu:Yatırım yapılamaz

Fitch Ratings, Türkiye'nin BB- seviyesindeki kredi notunu teyit etti, görünümünü durağandan negatife çekti.Fitch ve S&P’de BB+, Moody’s için Ba1 ve aşağısı ise yatırım yapılamaz.

Fitch Ratings, Türkiye'nin BB- seviyesindeki kredi notunu teyit etti.

Fitch'ten yapılan açıklamada, döviz rezervlerinin azalmasının, zayıf para politikasına ait kredibilitenin ve kısmen güçlü bir kredi teşviki ile beslenen büyük bir cari açığın dış finansman risklerini daha da artırdığı belirtildi.

Bloomberg HT'nin haberine göre, açıklamada, "siyasi baskılar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sınırlı bağımsızlığı ve olaylara yavaş yanıt verme geçmişi, politikanın yeterince sıkılaşmaması riskini artırarak, daha fazla dış dengesizliklere, piyasa istikrarsızlığına ve daha düzensiz bir duruma neden olmakta" denilerek Mart ayından bu yana net sermaye çıkışları ve kötüleşen dış ticaret açığıyla birlikte ABD doları karşısında yüzde 16 değer kaybeden lirayı savunmak için büyük kur müdahaleleri yaşandığı vurgulandı.

Fitch Derecelendirme Kuruluşu nedir?
Fitch Derecelendirme Kuruluşu, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından, ulusal olarak tanınan istatistiksel derecelendirme kuruluşları arasında yer alır. Fitch Ratings'in iki merkezi vardır: New York, ABD ve Londra, Birleşik Krallık.
Fitch Group, ABD’li John Knowles tarafından 1913 yılında Fitch Publishing Company ismi ile New York’ta kuruldu. Fitch Group bünyesinde yer alan Ftich Ratings ise 1975 senesinde ulusal olarak tanınmış üç istatistik değerlendirme kuruluşundan biri oldu. Fitch Ratings, kredi görüşleri, güçlü yerel piyasa tecrübesi ve kredi piyasa uzmanlığının oluşturduğu küresel perspektifler sunmaktadır. Londra ve New York’ta yer alan iki merkezi ile 30’dan fazla ülkede faaliyet gösteren finansal kuruluşun dünya çapında 50’den fazla ofisi bulunmaktadır. Fitch Ratings’in görevi; ülkelerin, kişilerin ve kurumların kredi derecelendirme notunu belirlemektir. Genellikle kredi notu verilirken de bir ülkenin cari varlık, cari borçlar ve mali geçmişi incelenmektedir.

Fitch Ratings 1999 yılından beri de Türkiye’de hizmet veren bir kredi derecelendirme kuruluşudur. Ülkemizde kredi derecelendirme aşaması ise 1991 yılında başladı. Çünkü bu tarihten önce uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları gelişmekte olan ülkeleri derecelendirmiyordu. Türkiye‘de Derecelendirme faaliyetinde bulunması kurulca kabul edilen uluslararası derecelendirme kuruluşlarını ise şöyle sıralayabiliriz; Fitch Ratings Ltd., Moody’s Investor Service Inc., Standards and Poor’s Corp.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları; Standard & Poor’s ve Fitch için BBB-, Moody’s için Baa3 ve yukarısı yatırım yapılabilir seviye olarak görülmektedir. Fitch ve S&P’de BB+, Moody’s için Ba1 ve aşağısı ise yatırım yapılamaz spekülatif derece sayılmakta ve çoğunlukla çöp olarak ifade edilmektedir.

252 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382