Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi16
Bugün Toplam435
Toplam Ziyaret1668077

Yurtsever'den Karaisalı Milvan Kalesi'nin hikayesi

Adana'nın Hafızası Tarihçi Cezmi Yurtsever, Karaisalı Milvan Kalesi'ni yazdı. "Sayıları 30 bini bulan ordusu ile Karaisalı üzerine sefer düzenledi. Menemenci Aşiret beyi Habib, ailesini de yanına alarak akınlardaki Milvan Kalesine sığındı" dedi.



Yurtsever'in yazısı şöyle:

"Takvim yapraklarının 1815 tarihini gösterdiği bir zamandı. Adana Valisi Hacı Mustafa Paşa’nın masrafları çoktu. Paraya ihtiyacı vardı. Çukurova’nın en zengin vergi toplayıcısı “mütesellimi” ve sözü geçenleri arasında Menemenci Beyler ailesi olduğunu biliyordu. 300 bin kuruş kadar para vermelerini istedi. Menemenci Bey’i Habib, bu kadar parayı veremeyeceğini söyledi. Hacı Mustafa parayı zorla almak için Yozgatlı Çapanoğlu’nun da desteği ile sayıları 30 bini bulan ordusu ile Karaisalı üzerine sefer düzenledi. Menemenci Aşiret beyi Habib, ailesini de yanına alarak akınlardaki Milvan Kalesine sığındı.

Vali Hacı Mustafa ile Menemenci Habib arasındaki savaş 6 ay sürdü. Habib Bey, vergi miktarında indirdim şartıyla teslim oldu. Yaşanan olayların içinde yaşayan Habib’in kardeşi Hacı Ahmet, 1861 yılında yazdığı hatıralarında açıkladı.
8 Nisan günü Karaisalı’ya bir gezi yaptım. Milvan Kalesi yakınlarına kadar da geldim. Puslar ve bulutlar arasındaki Milvan Kalesi’nin fotoğraflarını çektim. Ve bu tarihi olayı hatırladım.
Ve düşündüm: -‘ Kaç kişi Karaisalı’da bir Milvan Kalesi olduğunu bilir, kimler bu kaleye gitmiştir?

1392 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436