Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam70
Toplam Ziyaret1680277

DEVA, "iktidarın seçimle kazanamadığı belediyeleri yönetilemez hale getiriyor"

Belediye şirket ve iştiraklerine yönetim kurulu ve müdür atama yetkisini belediye başkanlarından alarak bu yetkiyi belediye meclislerine devretmesine yönelik genelgenin yürütmesinin durdurulması talebi Danıştay tarafından reddedildİ.

DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Başkanlığı, Ticaret Bakanlığı’nın çıkardığı “Belediye şirket ve iştiraklerine yönetim kurulu ve müdür atama yetkisini belediye başkanlarından alarak bu yetkiyi belediye meclislerine devretmesi”ne yönelik genelgenin yürütmesinin durdurulması talebi Danıştay tarafından reddedildiğini bildirdi. Bu kararın iktidarın seçimle kazanamadığı belediyeleri yönetilemez hale getirmesine sebep olacağı ifade edildi.

DEVA'daan yapılan açıklama şöyle:
"Bu karar ile denetim görevini yerine getiren belediye meclisinin belediye şirket ve iştiraklerine yönetim kurulu ve müdür atayabilmesi “davulun belediye başkanı sırtında, tokmağın belediye meclisinin elinde olduğu” bir görüntüyü karşımıza çıkarırken, 2000’li yılların başında Danıştay kararlarıyla milli iradenin hiçe sayıldığı günleri hatırlatmaktadır.
31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerin neticesinde Büyükşehir Belediyelerinde beklediği sonucu alamayan AK Parti, seçimin ardından demokrasinin asli unsurlarından yerel yönetimleri etkisiz hale getirmek amacıyla bir dizi girişimde bulunmuştur. Bu girişimlerin başında, seçimlerden 15 gün sonra Ticaret Bakanlığı’nın çıkardığı genelge ile “belediye şirket ve iştiraklerine yönetim kurulu ve müdür atama yetkisini belediye başkanlarından alarak bu yetkiyi belediye meclislerine devretmesi” yer almaktadır.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a açtığı dava ise 5’e karşı 4 gibi bir oy çokluğuyla reddedilmiştir. Konuyla ilgili emsal davalara bakıldığında Yerel Mahkemelerin ve İstinaf Mahkemesinin tam tersi yönde kararlar aldığı görülmektedir. Nitekim Danıştay Tetkik Hakimi de belediyenin yürütmenin durdurulması yönündeki talebini haklı bulmuştur. Alınan karar, iktidarın seçimle kazanamadığı belediyeleri yönetilemez hale getirmesine sebep olacaktır"

135 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704