Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam468
Toplam Ziyaret1681553

KONCUK "ADANA BİR AN ÖNCE AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ"

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, “TARSİM “poyrazı” afet kapsamına almamaktadır” dedi.

 İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, “Türkiye’de narenciye üretiminin üçte birinden fazlasının yapıldığı Adana’da” üreticinin borçlu ve perişan durumda olduğunu belirterek, “ilk defa bu aylarda böylesine büyük bir afetle karşılaşılan Adana’da meteorolojiden alınan tahminlere göre poyrazın 3 gün süreceği yönündeydi fakat 10 gün sürdü. Dalında çiçekten meyveye dönüşen nohut büyüklüğündeki ürünlerin %95 i poyrazın etkisi ile dökülmüştür. Bu yıl ağaçlar meyvesiz kaldığı gibi İhracatı yapılarak ülkemize döviz kazandıran bir ürünün hava şartlarından dolayı yok olması ve yurt dışına narenciye ihracatı olmayacağından dolayı hem Adana ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine zarar verecektir” dedi.

Koncuk, “Tarım Bakanlığı olarak Adana’nın “afet bölgesi” ilan edilmesi yönünde bir çalışmanız var mı?” diye sorarken başka önemli bir konuya daha değindi; Koncuk, “TARSİM uygulamalarının yeniden düzenlenmesini ve şu an zor durumda olan çiftçiye yönelik destek paketi açıklamayı düşünüyor musunuz?

 2017 yılında aşırı sıcak ve poyrazdan Adana’da karpuz, kavun, domates ve birçok ürün tarlada kalmıştı. Adana’da ki Ziraat Odaları konu ile ilgili TARSİM’le görüşmeler yapmış, düzenlemeye gidileceği yönündeki haberler ve basın açıklamaları kamuoyunda yer almıştı. Bugüne kadar hiçbir değişiklik olmadığını görmekteyiz. Çiftçilerimiz Ziraat bankasından kullandıkları sübvansiyonlu kredi tutarına TARSİM poliçesi yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır. TARSİM “poyrazı” afet kapsamına almamaktadır. Geçmişte verilen ve tutulamayan sözler için bu günlerde zor durumda olan çiftçilerimize yardımcı olmak adına bir düzenleme ile poyrazdan kaynaklı yaşanan sıkıntıların afet kapsamına alınması yönünde bir çalışma muhakkak yapılmalıdır”ifadelerini kullandı.

Koncuk, son olarak fırtınadan dolayı Adana’da buğday üretiminde dönüm başına % 20-30 oranında kayıp oluştuğunu belirterek, “Destekleme primi” bu duruma göre artırılacak mı? Tufanbeyli’de don olayı sebebiyle oluşan “hasar tespit” edilmiş midir? Don sebebiyle zarara uğrayan Tufanbeyli çiftçimize destek sağlamayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

 

152 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704