Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi21
Bugün Toplam491
Toplam Ziyaret1685924

Narenciye sorunu TBMM'de

CHP Adana Milletvekilleri Burhan Bulut ve Ayhan Barut ise konuyu TBMM gün demine taşıyarak hükümete soru önergesi verdiler.


 BULUT NARENCİYE SORUNUNU TBMM’YE TAŞIDI

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, narenciye üreticisinin yüzde 80 ile 90’a varabilecek ürün kaybı beklediğini kaydederek, “Üreticimizin borçları silinmeli, Çukurova bir an önce afet bölgesi ilan edilmelidir” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, narenciye üreticisinin sıcak ve poyraz nedeniyle yaşadığı mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Bulut, Türkiye’nin en önemli narenciye üretim merkezlerinden biri olan Çukurova’nın yıllık ortalama 5 milyon tonu bulan narenciye üretiminin neredeyse 1/3’ünü karşıladığını kaydetti.

YÜZDE 80-90 ÜRÜN KAYBI BEKLENİYOR

Bulut, “470 bin dönüm alanda narenciye üretimi yapılan Çukurova’da 1 haftadır esen poyraz, 42 dereceyi bulan kavurucu çöl sıcakları ve nem nedeniyle son 2 günde yeni yeni meyve vermeye başlayan erkenci limon, mandalina, portakal ve bazı orta erkenci mandalina ağaçlarındaki meyvelerin çoğu yere dökülmüştür. Çiçekten henüz dönmüş hassas narenciye meyvecikleri güneş ısısında kavrulmuştur. Banka kredisiyle tarım yapmaya çalışan üreticimiz, Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında narenciye en büyük kalemi oluşturan narenciyede yüzde 80 ile 90'a varabilecek ürün kaybı beklemektedir dedi.

TARSİM SICAK VE POYRAZDA YOK

Narenciye üreticisinin bütün ürünlerini Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) aracılığıyla sigorta yaptırmasına rağmen TARSİM’in sıcak ve poyrazı sigorta kapsama içerisine almadığını kaydeden Bulut, girdi maliyetleri yükselemesine rağmen çiftçinin daha az narenciye hasadı yapacak olmasının, ürünün dalında para etmiyor olmasının borçlarını nasıl ödeyeceğini bilmeyen üreticiyi kara kara düşündürdüğünü kaydeden Bulut, üreticinin korunması, zararın telafi edilmesi için Çukurova’nın bir an önce afet bölgesi ilan edilmesini istedi.

SICAK VE POYRAZ TARSİM KAPSAMINA ALINACAK MI?

CHP’li Bulut, Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Çukurova’da poyraz ve çöl sıcakları nedeniyle ne kadar narenciye alanı zarar görmüştür?

-Bakanlığınıza kaç üretici zarar ve tespit çalışması yapılması için başvurmuştur?

-Narenciyenin sıcak ve poyrazı kapsayacak şekilde Tarım Sigortaları Havuzu’na alınmasına yönelik herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?

ÇUKUROVA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLECEK Mİ?

-Bakanlığınızın, üreticinin mağduriyetini gidermeye, kredi borçlarını ertelemeye/silmeye, zararını karşılamaya yönelik herhangi bir hazırlığı var mıdır?

-Çukurova afet bölgesi ilan edilecek midir?

AYHAN BARUT'TAN NARENCİYE İÇİN SEFERBERLİK ÇAĞRISI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, geçtiğimiz günlerde Adana başta olmak üzere Çukurova Bölgesi'nde etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle yüzde 80'lere varan rekolte kaybının olduğunu söyledi. Üreticilerin yaşadığı büyük mağduriyete değinen Barut, "Büyük zararı oluşan narenciye üreticilerimizin zararları karşılanmalı, afet bölgesi ilan edilmeli, çiftçi borçları faizsiz ertelenmeli, üreticilerimize ayni ve nakdi yardım yapılmalıdır" dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Tarım ve Orman Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi sunan Barut, feryat eden çiftçiye yardım eli uzatılmasını istedi. 

"FERYAT EDEN ÜRETİCİYİ GÖRMÜYORLAR" 

Narenciye üretiminin Çukurova Bölgesi ve Adana için en önemli gelir kaynaklarının başında geldiğini belirten Ayhan Barut, "Ancak son yıllarda yaşanılan gerek olumsuz hava koşulları gerekse hükümetin yanlış tarım politikaları girdi maliyetlerini dahi karşılamakta zorlanan üreticiye kan ağlatmıştır. Maalesef ki Çukurova bölgemiz bu yıl içinde aşırı don ve aşırı yağıştan ovaların su basması, aşırı sıcaktan meyvelerin dalında yanması, Akdeniz Meyve Sineği zararlısı (AMS) gibi birçok olumsuz olayların başrolünde olmuştur. Buna rağmen tarım için pembe tablo çizenler,  'yandım anam' diyen üreticiyi görmemiş feryatlarına kulak asmamıştır" diye konuştu. 

 "YIKICI AFETTİR"

 Ülke genelinde olduğu gibi son dönemde Adana'da da etkili olan aşırı sıcakların üreticiyi mağdur ettiğini aktaran Barut, şunları kaydetti:

"Son günlerde pandemi sürecinde dahi canını hiçe sayarak üreten çiftçimizin narenciye ürünlerinde mevsim normallerinin üzerinde ani değişiklik gösteren hava durumları, 50 dereceleri bulan kavurucu çöl sıcakları ve kuzeyden esen poyraz yeni yeni meyve vermeye başlayan ağaçlardaki narenciyelerin dökülmesine sebep olmuş ve buna bağlı olarak yüzde 80’e varan oranlarda hasar meydana gelmiştir. Bu durum narenciyede büyük rekolte kaybına sebep olacak, dalda kalan ürünün ise büyüme aşamasında kabuk kalitesini koruyamayacağı için ticari değeri çok düşük olacaktır. Bu durum narenciye üreticisi için çok yıkıcı bir afettir. Bu kapsamda narenciye üreticisinin hasarının karşılanması üretici için hayati bir değer taşıyacaktır. Üreticinin yüzünü güldürüp bu sektörün tüm paydaşlarından geçimini sağlayan birçok insanın mağduriyetinin ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. Aşırı sıcak ve poyrazın da sigorta kapsamına alınması için TARSİM'in de gerekli düzenlemeleri yapmasını istiyoruz."

 "AFET BÖLGESİ İLAN EDECEK MİSİNİZ?"

 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu önergede şu sorular yer aldı:

"1-Bölgede narenciye üreticisinin ürünlerinde oluşan hasarın karşılanması için  hasar tespiti yapılacak mı? Söz konusu mağdur üreticilerin zararlarının karşılanması için bir çalışmanız olacak mı? 

2- Bugüne dek bölgemizde yaşanılan doğal afetler nedeniyle narenciye üreticilerinin yaşadığı mağduriyeti ve uğradıkları zararlara yönelik hangi tespitlerde bulunulmuştur? 

3-Narenciye üreticisinin mevsimsel etkilerden kaynaklanan zararları nedeniyle Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankasına ve özel bankalara olan kredi borçlarının faizsiz ve en az iki yıl olarak ertelenmesine yönelik bir girişimde bulunacak mısınız?

4-Söz konusu bölgeyi afet bölgesi ilan edip üreticinin zararlarını karşılayacak mısınız?

5-Zarara uğrayan çiftçilerimiz için düşük faizli kredi ya da teşviklerde bulunacak mısınız? 

6- Mevsim normallerinin üzerinde oluşan kavurucu çöl sıcaklarının ve kuzeyden esen poyrazın  tespiti verileri Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alacak mısınız?"

7- Aşırı sıcak ve poyrazın da sigorta kapsamına alınması için TARSİM üzerinden bir düzenleme yapılacak mıdır?

8- Yeni dönem geldiği halde 2019 yılından beri bekleyen çiftçilerimizin yağlı tohumlarda uygulanan destekleme primleri halen verilmedi. Ne zaman ödemeyi düşünüyorsunuz?"

 

259 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231