Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam316
Toplam Ziyaret1682303

Çulhaoğlu, “Otobüs ve dolmuşçu esnafımıza önem verilsin”

İYİ Parti Milletvekili Dt.Mehmet Metanet Çulhaoğlu “Adana’da halk otobüsleri ve dolmuşcular acil destek beklemektedirler. sosyal devlet olmanın gereğini yapın” dedi.

Çulhaoğluyaptığı basın açıklamasında, “bu esnaf kardeşlerimize pandemi sonrası taksitlendirecek şekilde sıfır yada düşük faizli kredi alabilmelerinin önünü açın. Sosyal Devlet olmanın gereğini yapın ve bu mağduriyetlere biran önce son verin” dedi.

Çulhaoğlu şunları kaydetti:

“Covit-19 salgını dolayısı ile bütün ülke genelinde olduğu gibi Adana ilimizde de otobüs - dolmuş gibi toplu taşımacılık alanında faaliyet gösteren esnafımız çok zor günler geçirmektedir. Bu dönemde dolmuş ve otobüslere kapasitelerinin yarısı kadar yolcu taşınmasına müsaade edilmektedir. Okulların tatil edilmesi, şehirlerarası ulaşımın izne tabi tutulması, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşların sokağa çıkmaması, büyükşehirlerde hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağının taşımacılık yapan esnafımızda çok büyük mağduriyetlermeydana gelmesine sebep olmuştur. Çoğu kredi ile aldıkları araçlarının taksitlerini ödeyememekte, yevmiyelerini ve mazot paralarını dahi çıkartamadıkları gibi, ayda en fazla 18-20 gün çalışabilmeleri sonucu ya şoför çalıştıramıyorlar yada çalışanların SGK’larını ödeyemiyorlar.

Şehir içi yolcu taşımacılığının yüzde 10’lara düşmesi nedeniyle çalışamaz hale gelen bu esnaf kesiminin iş yokluğu nedeni ile çoğunun kontak kapatmak zorunda kaldıkları bilinmektedir. Şu anda taşımacı esnafının büyük kısmı küçük çaptaki birikimlerini sermaye yaparak geçimini temin etmektedir. Başka bir gelir kaynağı bulunmamaktadır. Genellikle de günlük kazancı, yanında çalışan ve günlük kazançtan pay alan şoförlere gitmekte, kendisinin ve ailesinin günlük ihtiyaçlarını karşılayamamasına sebep olmaktadır. Birde bunların üstüne Trafik ekipleri yada Sivil Polis bir tane dahi fazla yolcu olması halinde hemen para cezası yazmakta, bu cezalar ayrıca ehliyet puanından 20 puan düşürülmesi ile sonuçlanmakta, puanı dolan şoförün ehliyetine de el konulmaktadır. Bu sadece para kazanamayan mal sahibi ve şoföre zarar vermemekte, onlara yedek parça sağlayanları da zora sokmaktadır. Çünkü toplu taşıma yapan araçlar sürekli çalıştığı için çok fazla yıpranmakta ve bu araçlara sürekli bakım ve değişim yapıldığı bilinmektedir.Tabii bu durum beraberinde yedek parça sağlayıcılarının yaptıkları hizmetten dolayı ücretlerini alamamaları sonucu oto sanayiideki esnafkardeşlerimizi de çok zora sokmuştur. Hatta ödemelerin aksaması nedeniyle aralarında tartışmalar bile yaşanmaya başlamıştır.

Tüm bu gerçeklerden yola çıkarak bu güne kadar yaptığımız çağrılara kulak tıkayan Sayın Cumhurbaşkanı ile Hazine veMaliye Bakanına buradan çağrımı yineliyorum. Otobüs ve dolmuş esnafımızı da içeren, onlara can suyu olacak, nefes alabilmelerini sağlayacak yardımları ki; bunların en önemlisi işlerinin yüzde 10’lara düştüğü bu dönemde toplu taşımacılık yapan esnafımıza acilen günlük otobüsler için 30 litre, dolmuşlar için 20 litre mazot desteği verilmesini sağlayın. Yine bu esnaf kardeşlerimize pandemi sonrası taksitlendirecek şekilde sıfır yada düşük faizli kredi alabilmelerinin önünü açın. Sosyal Devlet olmanın gereğini yapın ve bu mağduriyetlere biran önce son verin.”

 

207 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398