Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam514
Toplam Ziyaret1668156

ÇUKUROVA KİTAP FUARINDAN İZLENİMLER

Haber:M. Demirel Babacanoğlu

FUAR

“Fuar” sözcüğü batı dillerinden bize geçmiştir. Ticari malların pazarlandığı yer anlamına gelmektedir. Geçmişte, Pazar, panayır olarak adlandırıyordu.  “Adana” Çukurova’nın başkentidir denebilir. Adı, “Adanis”ten gelmektedir.  Tarihi Taşköprü’sü ünlüdür. Orta çağda ve sonrasında Yüreğir tarafı başında uluslararası Pazar kurulmaktaydı. Doğudan, batıdan gelen tacirler mallarını burada pazarlıyorlardı. O yıllar, Adana, Ortadoğu’nun ticaret ve sanat başkentiydi. Fatih’in İstanbul’u alması ve yeni yolların bulunmasıyla bu özelliğini yitirmeye başladı. Cumhuriyetten sonra yeniden devinime geçildi. Bu yıl, 13.’sü açıldı, 04-12 Ocak (2020) günleri açık kaldı. Adana, yeniden Ortadoğu’nun ticari sanatsal başkenti olabilir. Yeter ki niyet edilsin, çalışılsın.

AÇILIŞ

Açılışa Adana yöneticileri, görevliler, izleyiciler katıldılar; kurdele kesildi. Tüyap Anadolu Fuarları AŞ  Genel Müdürü Cihat Alagöz, Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar, Adana Valisi Mahmut Demirtaş konuşmalarında  fuarın dününü, bugününü değerlendirdiler. Okuma kültürünün gelişmediğini belirttiler. Yalnızca bizde değil dünyada da böyle bir aksama yaşandığı vurgulandı. Okuyanların oranı ise  % 40 olduğu söylenildi. Bizde 4. ve 8. Sınıflar arasında yapılan  sormacada  neredeyse % 41’nin Türkçeyi doğru dürüst bilmediği dillendirildi. Sorunun çözülmesi için okuma seferberliği başlatılmalı denildi. Önce aileden başlamalı, sonra her alanda yaygınlaştırılmalı bu seferlik vurgusu yapıldı. Türkiye Yayıncılar Birliği bu sorunu saptamış, Adana dahil, 4 bölge belirlemiş, çalışmalar başlatılmış.

GENEL BAKIŞ

Büyük geniş alanda yayınevleri, eğitimci kuruluşlar, belediyeler, dernekler fuarda yer aldılar. 60 bin tür kitap satışa sunuldu. Adana içinden ve komşu il, ilçelerden yoğun olarak insanlar, çocuklar gelip alışveriş yapmışlardır… Fuarda iki tür yayın kuruluşları yer almıştır. Biri eğitim, kırtasiye, okul, ders kitapları; diğeri edebi kitaplar kurum kuruluşlarıdır… Bu konuda her yıl olduğu gibi bu yıl da,  eğitim, okul, ders kitapları, kırtasiye;  edebiyat sanat kitap yayıncıları için ayrı zaman ve tarihylerde fuar açılmasını öneriyorum. Böyle olursa daha çok ilgi, daha çok satış, daha çok başarı sağlanacağına inanıyorum.

 

TEŞEKKÜR

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Adana İl, ilçe belediyelerine fuarda stant açmalarını önermiştim. Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Belediyesi, Yüreğir Belediyesi stant açtılar. Birçok şair yazar burada yerlerini aldılar. Kitaplarını imzaladılar. Önerilerimi değerlendiren stant açan belediye başkanlarına bir  şair yazar olarak teşekkür ediyorum… Ayrıca,  şunu da belirteyim; Çukurova Belediye Başkanlığının açtığı stant özel bir konum kazandı. İsmail Tekin, Muzaffer Özen, Durmuş Sığırcı, M. Demirel Babacanoğlu, Ayşe Yücel, Neslihan Dağlı, Mehmet Taşar, Selda Kaya, Ali Ozanemre, Gıyasi Aydemir, Şahin Taş (…) yer aldılar stantda, kitaplarını imzaladılar. Çukurova Belediyesi Başkanı Sn. Soner Çetin ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Darısı gelecek yıllara diyorum.

BİR TEŞEKKÜR DAHA

Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ ekibiyle birlikte Çukurova Edebiyatçılar Derneği standımızı onurlandırdılar. Hal hatır sordular, kitap alarak “çam sakızı çoban armağanı” katkısında bulundular, mutlu olduk, arkadaşlarımızla birlikte teşekkür ediyoru(z)m… Ayrıca, köyümden Kara Sali’in torunu  Esel Mülayim; Mersin’den Ressam Seval Meray, Adana’dan  ressam Fatma Güher, öğretmen Nazan Arabacı öğrencileriyle geldiler onurlandırdılar bizi, kitap aldılar, teşekkür ediyorum… Yine bekleriz diyorum.

AÇIKOTURUMLAR

Altmışın üzerinde açıkoturum gerçekleştirildi. Çukurova Edebiyatçılar Derneği Başkanı Halise Tekbaş öncülüğünde, Çukurova  salonunda 7 Ocak’ta düzenlenen Şiir Dinletisi’nde, 9 Ocak’ta aynı yerde Günümüzde Öykünün Dili açıkoturumunda  yer aldı(k)m  yirmiden fazla dernek üyesi şiirlerini okudular.

Ben  “Değil” adlı şiirimi okudum.

“anlatamıyorum kendimi/ ne kurda ne kuşa/ değil/ döner kebap dönmez olsun/ demiş dino/ değil/…/ adana yolları dolanır gider/ karşıdan bir yâr gelir/ durur evin penceresinde/ bakar bir o yana/ bir bu yana/ sararır gider/ değil/ taşköprü’den kağnılar geçer/ at arabaları  geçer/ kamyonlar geçer/ orospular geçer/ pezevenkler geçer/ ibneler geçer/ tarih geçer/ başak yüklü, pamuk yüklü/ ağalar geçer/ ırgatlar geçer/ dert geçer/ akar gider altından/ Seyhan geçer/ değil/ göçler geçer/ yayılır çukurova’ya/ dalga dalga bitek topraklar biter/ değil değil değil/ uçar gider çukurova”(Yüzsüzler Yüzünü Alsın, s. 28)  Öykü konusunda ise sözlü edebiyat özelliklerini anlattım. Kerem ile Aslı’dan bir öykü sundum…

 

364 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339