Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam610
Toplam Ziyaret1668252

Büyükşehir’de Millet İttifak meclisi terk etti

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Aralık ayı son meclis oturumda İdareden gelen teklifin komisyona gönderilmeden geldiği şekliyle kabul edilmesi yönündeki öneriyi Millet İttifakı’nın reddetmesi sonucu CHP ve İYİ Partili üyeler meclisi terk etti.


-CHP ve MHP Grupları belediye gelirlerine 2020 yılında haciz gelmemesi için teklifin idareden geldiği şekliyle komisyona havale edilmeden direkt oylanmasını istedi. Mecliste ve komisyonlarda çoğunluğu elinde bulunduran AKP ve MHP Grupları ise teklifin komisyonlara sevk edilmesini istedi. Teklif komisyona havale edilince Millet İttifakı protesto için salonu terk etti
 

VAHİT ŞAHİN

Adana Büyükşehir Belediyesi 5. Oturumunda kamu gelirlerinin belediye tahsisi konusunda ki gündem maddesi nedeniyle tartışmalar yaşandı. CHP ve İyi Parti Grupları Ak Parti Grup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı’nın konuşması esnasında durumu protesto etmek amaçlı salonu terk etti.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin son oturumu Meclis 1. Başkanvekili Mustafa Bayar, katipler Cemal Demirdağ ve Furkan Bozkurt tarafından açıldı. Gündemin 55. maddesi olan kamu gelirlerinin belediyeye tahsisi gündem maddesi okundu. Okunan gündem maddesi açıklamasının ardından teklifin idareden geldiği gibi kabul edilmesi istendi. Millet İttifakı’nın bu talebinin ardından Cumhur İttifakı ise maddenin komisyonlara sevk edilmesi istedi. Bunun üzerine meclis başkanlığını yürüten Mustafa Bayar, maddenin az önce komisyonda görüşüldüğünü belirtti. Ardından teklif oylamaya sunuldu. Gündem maddesi oyçokluğuyla komisyona sevk edildi.

Bunun üzerine söz alan CHP Grup Başkan Vekili Serdar Seyhan söz aldı. Bu maddenin kabul edilmemesi durumunda belediye gelirlere haciz koyulacağını belirten Seyhan, “Tartışmaların mevzuata uygun mudur, değil midir? Tartışmasının sonucunda dışında bir sonuca gitti. Doğru mudur, yanlış mıdır? Değerlendirilmesinin dışında bir noktaya gitti. İlçe belediyelerinde oy birliğiyle geçen kararların, büyükşehir belediyesinde aynı maddenin tartışmaya açılması akıl dışı bir olaydır. Bütün İlçe Belediye Başkanlarımız belediye gelirlerinin kamuya tahsisi için oy birliğiyle karar aldılar. Haklı bir karardı, doğru bir karardı. Çünkü belediye hizmetlerinin aksamasına yol açabilecek durumu doğru bulmuyorlardı. Doğaldır. Kaşif Bey’de söyledi. “Biz yıllardır bu kararları alıyoruz” dedi. Tabiî ki karar sizin saygı duyuyorum ama bu karar karşısında alınan tavırları da sorgulamak bizim hakkımızdır” dedi.

Geçmiş dönemde alınan bir kararı okuyan Seyhan’a Cumhur İttifakı grubundan ‘Cuma Namazı’na gideceğiz” denilerek tepki gösterildi. Bunun üzerine Seyhan, “İstemiyorsanız konuşmamı bitireyim” dedi.  Bunun üzerine kısa süreli tartışma yaşandı.

Konuşmasını sürdüren Seyhan, “Kendi ilçelerinizde hesaplara icra koyulmasının kamu hizmetini aksatacağı gerekçesiyle icra konulmamasını kendinize hak görüyorsunuz. Ama büyükşehire gelince, “Bu hak büyükşehire ait değildir” diyorsunuz. Bunu benim aklım ve mantığım almıyor.  15 günlük bir süre kalmış zaten burada. 15 Günlük sürede bir önceki dönemde alınan kararda bunun süreçte geçerli olduğu söylendi. 15 gün için tekrar alınmasına gerek yok dedi komisyon başkanımız. Ama burada sadece bir önceki hesapların yeniden onlarla ilgili karar alınması değil, o hesaplarda olmayan yeni açılan hesaplarla ilgili bir karar alınmasıydı. Şu anki komisyon raporu da budur.   Ama ben diyorum ki 2020 yılında belediyenin bütün gelirlerine icra konulmaması yönünde alınan bir kararı reddediyorsanız 15 günlük için 2019’da alınacak kararı da ret edin. Bu konuda hiçbir talebimiz yok. Çünkü bunu anlamsız koyuyorsunuz. 15 günlük icra konsa ne olur konmasa ne olur? 2020 yılını da açık bırakıyorsanız bunun hesabını kendi vicdanınıza ve kamuoyuna verirsiniz” dedi.

“KILI KIRK YARARIZ”

Ardından söz alan Ozan Gülaçtı ise, maddenin komisyona havale edildiğini hatırlatarak sözlerine başladı. Komisyona havale edilmiş bir maddeyi yok hükmünde sayılamayacağını dile getirdi. Gülaçtı,”Komisyona sevk edilmiş bir maddenin sonucunun ne olacağına da bilmiyoruz. 2020 yılı için kamu gelirlerinin tahsisi komisyona sevk edilmiştir. İvedi bir şekilde görüşülür, mantıklı tartışmalar yapılır. Ocak ayında kanuna bağlanır. Serdar Abi anlatıyor o belediyede geçti, bu belediyede geçti diye. Doğrudur. Ancak hiçbir belediyede verilen sözlerin bu kadar tutulmadığı olmamıştır. Kimse kusura bakmasın. İşçi çıkartmayacağız diye hava atanlar gelip binlerce işçiyi çıkartıyorsa, bizde burada kılı kırk yararız. Biz burada her gelene emme basma tulumba gibi kabul vermek zorunda değiliz. Doğruyu yapmak için meclis üyesi seçildik. 15 gün sonra olmasının da kimseye bir zararı olmaz. CHP’li arkadaşların bu söylediklerim zoruna gidebilir ama başkanları hiçbir sözünü tutmamıştır. Tutulmayan sözler karşısında da kılı kırk yarar doğruyu bulmak için tartışırız. Komisyona havale edilen bir madde içinde herkesin hakkını savunuruz.  Maaşını alamayan işçilerin de maaşlarını alabilmeleri için çalışırız” dedi.

Ozan Gülaçtı’nın konuşması esnasında CHP ve İYİ Parti Meclis üyelerinin meclis salonunu terk ettikleri görüldü. 

Diğer gündem maddelerinin karar bağlanmasının ardından oturum sona erdi.

Adana Büyükşehir Belediyesi 13 Ocak 2020 Pazartesi günü saat 14:00’te toplanacak.

658 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339