Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi15
Bugün Toplam1001
Toplam Ziyaret1686434

Doç.Dr. Kartopu,”İmam Hatip Okulları dünyaya modeldir”

Kartopu, "O herhangi bir dini cemaatin mensubu değildir, her dini gruba eşit mesafededir, ne bir dini grubun içinde ne de karşısındadır. O, İslam dininin iman, ahlak ve faziletleriyle bezenmiş bazen bir doktordur, bir mühendistir, bir akademisyendir;



Vahit Şahin

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Saffet Kartopu imam hatip okullarının dünyanın pek çok yerindeki Müslüman toplumlar tarafından birer model olarak görülmeye başlandığını söyledi.

Saygı duruşu, İstiklal Marşının söylenmesinde sonra öğrencilerden Musa Furkan Yurter Kur’an tilaveti yaptı. İmam hatip Liselerinin kuruluşu ile ilgili filmin gösterilmesinden sonra kürsüye gelen Doç. Dr. Saffet Kartopu Karaisalı’da kendisinin de mezun olduğu Ömer Nasuhi Bilmen Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde verdiği “İmam Hatip Kimliği” başlıklı konferansında, tarihsel açıdan bakıldığında İmam-Hatip okullarının Türk eğitim tarihinin en köklü kurumlarından birisi olduğunu belirterek, “Bu okullar Osmanlı’dan Cumhuriyete Türkiye’nin kendi modernleşme tarihi ile irtibatlı bir şekilde ürettiği, özgün bir tecrübe ve eğitim modelidir. Bu okullar her ne kadar Türkiye gündeminde pedagojik zeminden daha çok politik-ideolojik düzlemde sıklıkla tartışılan kurumlar olsalar da ülkemize önemli katkılar sağlamışlardır. Ayrıca bu okullarda sunulan İslam anlayışı, toplumun din anlayışında zihinsel bir berraklığın oluşmasına katkı sunmakta, toplumda yaşanabilecek din kaynaklı sorunları önleyici bir rol üstlenmektedir. Bu yönüyle bu kurumlar aynı zamanda dünyanın pek çok yerindeki Müslüman toplumlar tarafından birer model olarak görülmeye başlanmıştır” dedi.

İmam-Hatip modelinin yapısına bakıldığında eğitimin devletin denetim ve gözetimi altında ve kamu sektöründe yer alması, genel eğitim sisteminin bir parçası olması, müfredatında dini ve seküler derslerin modern tarzda birlikte sunulması, sosyo-kültürel çevresiyle bütünleşmesi, İmam-Hatip okullarında öğretilen İslam anlayışı gibi özelliklerin ön plana çıkmakta olduğunu söyledi.

Kartopu, İmam-Hatip okullarının temel misyonunun Diyanet İşleri Başkanlığının ülke içinde ve dışında nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması ve üst öğrenime öğrenci hazırlamak olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“Fakat pek çok dolaylı katkısından da söz edilebilir. Bu anlamda köy ve halk çocuklarının okumasına imkân hazırlaması, Toplumda dini kamplaşmaların önlenerek bütünlüğün sağlanması, toplumsal barışın korunması, eğitimde devlet-halk işbirliğinin sağlanması, milli kültürümüzle ve manevi değerlerimizle bağımızın güçlendirilmesi ve aydın-halk kaynaşmasının sağlanması başlıca faydaları olarak sıralanabilir” diye konuştu.

Kartopu şöyle devam etti:

“İmam-Hatip Liseleri tarihte ve günümüzde bilgili, bilinçli, sorumluluk duygusuna sahip, azimli ve gayretli nesiller yetiştiren kurumlar olmuş ve olmaya devam edecektir. İslam medeniyetini yeniden inşa ve ihya edecek insanlar, maneviyatla bilgiyi aklın rehberliğinde kaynaştırarak iman ve erdemle donatan İmam-Hatip Lisesi modelinde eğitimlerle yetişecektir. Bu okulların öğrencileri ayrıcalıklıdır, özelliklidir. İmam-Hatip öğrencisi bir kimliği, kültürü, hayat görüşünü ve yaşam tarzını temsil eder. O yeri geldiğinde dini görevleri de ifa eder ama sadece bir din görevlisi değildir. O dini alanda bir meslek erbabıdır, ama sadece bir meslek elemanı olmanın ötesinde dini değerleri ahlak ve erdemleri toplumun her kesimine yayma görevi yapar. O herhangi bir dini cemaatin mensubu değildir, her dini gruba eşit mesafededir, ne bir dini grubun içinde ne de karşısındadır. O, İslam dininin iman, ahlak ve faziletleriyle bezenmiş bazen bir doktordur, bir mühendistir, bir akademisyendir; bazen iş adamıdır, bürokrattır, siyasetçidir, devlet adamıdır; bazen bir ediptir, şairdir, bir sanatkârdır. O, görev ve sorumluluklarının bilincinde bir komşudur, akrabadır, ana-babadır. O bir kimliktir, o bir kültürdür ve o bir medeniyettir. Dolayısıyla bu okulun öğrencisi olmak bir meziyettir, büyük bir sorumluluktur, bir ayrıcalıktır ve bir onurdur.”

Mahmut Güven’in sunuculuğunu yaptığı konferansa Karaisalı Belediye Başkan Yardımcısı Rifat Köroğlu, Karaisalı Müftüsü İdris Karakaya,  Ömer Nasuhi Bilmen Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ali Dönmez, Kahramanmaraş sınıf öğretmeni Eyüp Yılmaz, Serdar Gözüküçük, Mükremin Işık, Karaisalı Ülkü Ocakları Başkanı Kenan Küçük ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.

 

286 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382