Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam804
Toplam Ziyaret1682791

Ekonomistlere göre TL tehlikeli eşikte

Dolar kurunda yaşanan spekülatif artış, Brunson krizinin birinci yılını geride bırakan TL'deki aşırı kırılganlığı yeniden gündeme getirdi. DW Türkçe’ye konuşan ekonomistlere göre ulusal para birimi tehlikeli eşikte.

Ağustos 2018'de ABD ile yaşanan Rahip Brunson krizi sonrasında Dolar karşısında hızla değer kaybeden Türk Lirası (TL), aradan geçen bir yılda hükümetin ve Merkez Bankası'nın attığı tüm adımlara karşın dünyanın en kırılgan para birimlerinden biri olmaya devam ediyor.

Hükümetin gerek hukuk alanında gerekse ekonomide piyasalara güven vermeyi başaramadığını dile getiren ekonomistlere göre, yılbaşından bu yana Dolar karşısında yüzde 10,4 değer kaybeden TL, ekonomideki kriz havasını daha da karartabilecek tehlikeli bir eşikte bulunuyor.

Dolar kuru 6,39'u gördü
Pazar gecesi Asya piyasalarında işlemlerin başlamasından kısa bir süre sonra TL, Dolar karşısında hızla değer kaybetti ve kur birkaç saniye içinde 6,39 seviyesini gördü. Kurdaki hızlı yükselişin temelinde ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarına ilişkin endişelerin sığ piyasalarda alım talebine dönüşmesi ve Çin Yuanı’ndaki sert satışlar etkili oldu.

Ancak diğer para birimlerine göre TL, piyasalardaki bu dalgalanmalardan en sert etkilenen para birimi oldu. Yaklaşık 20 dakikalık dalgalanma sırasında Dolar kuru, Cuma günkü kapanış düzeyine göre yüzde 11 arttı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile müzakerelere devam etmek istediği yönündeki açıklamaların ardından sabah saatlerinde 5.80 dolaylarına gerileyen kurdaki hareketlilik, "yeni bir kur krizi kapıda mı?" endişesi yarattı.

244 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398