Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam130
Toplam Ziyaret1680337

İMO “Yaşananlardan ders almıyoruz!”

İMO Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, Adana’nın Aladağ ilçesindeki hidroelektirik santralinde yükleme havuzundaki kapağın kopması nedeniyle oluşan taşkın, ölüm ve yaralanmalarla ilgili açıklama yaptı

“Nehirleri ve can güvenliğini hiçe sayan projeler terk edilmelidir” 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, geçmişte yaşanan ihmallerden ders alınmadığını bildirdi. 

Adana’nın Aladağ ilçesindeki hidroelektirik santralinde yükleme havuzundaki kapağın kopması sonucu yaşanan taşkında 1 işçinin hayatını kaybettiğini,  3 işçinin yaralandığını hatırlatan Turanbayburt, “Öncelikle kaybettiğimiz işçi arkadaşımız ve yaralılar için üzüntümüzü belirtmek isteriz” dedi. 

2 Mayıs 2017 Perşembe günü yaşanan taşkın, ölüm ve yaralanmalar üzerine yazılı bir açıklama yapan Turanbayburt, Valilik, Kaymakamlık ve yüklenici şirketin açıklamalarından sorunun teknik nedenlerle kaynaklandığının belli olduğunu ifade etti. 

Yedi yıl önce de 24 Şubat 2012'de, Göksu Irmağı üzerindeki Gökdere Köprü Barajı'nda derivasyon tüneli kapağının patlaması sonucu suya kapılan 10 işçinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Turanbayburt, işçilerden 5'inin cansız bedeninin bulunamadığını ve nedenin yine bir dizi ihmal olduğunu vurguladı. 

Yaşananların acı tecrübelerden ders alınmadığını, benzer hataların tekrarlandığını vurgulayan Turanbayburt, şunları söyledi:
“Çevresel ve sosyolojik etkileri hesaba katmadan, hiçbir kurum veya kuruluşun görüşü alınmadan,  bölge halkının ihtiyaçlarını yok sayarak Hidroelektrik Santrallerinin hayata geçirilmesi bu kazalara davetiye çıkarmak demektir.  Bu noktada, ülkemizin su kaynaklarını ticari kaygılar esas alınarak özel sektörün eline teslim eden iktidar anlayışı sorgulanmalıdır. Oysaki doğayı, çevreyi ve elbette ki insan hayatını öncelikli tutan anlayış temel alınmalı, kar hırsına yenik düşen anlayışlar terkedilmelidir. Bu hem ülkemizin su kaynaklarına sahip çıkmak hem de canlıları korumak için gereklidir. 

CAN GÜVENLİĞİNE İŞARET ETTİ
İnşaat Mühendisleri Odamız meydana gelen kazanın nedenlerini detaylı olarak inceleyecektir. Şubemiz doğanın tahribatına, nehirlerimizin doğal akışına müdahaleyi doğru bulmamaktadır. Nehirlerimizi özel şirketlerin kullanımına, inşaatına açan, çalışanların can güvenliğini hiçe sayan projeler terkedilmelidir.  Sorumluların bir an önce tespit edilmesi için soruşturmanın ivedilikle yapılması gerektiği açıktır. Ancak ne yazıktır ki pek çok maden göçüğü, baraj patlaması, bina çökmesi vb. kazaların yaşandığı ülkemizde, sorumlulara gerekli müeyyidelerin uygulanmadığı görülmektedir. Yetkilileri kazanın teknik nedenlerini ortaya çıkarmaya, ihmali olanları tespit edip kamuoyuyla paylaşmaya davet ediyoruz. Ölen işçimizin yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılarımızın da bir önce sağlığına kavuşmasını dileriz.”

253 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704