Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam87
Toplam Ziyaret1685520

CHP’li Eren’den köy enstitüleri kutlaması

CHP Karaisalı İlçe Başkanı Mustafa Eren Köy enstitülerinin. Kuruluşunun 79. yaşını buruk bir hüzünle kutladıklarını söyledi.

Eren, yaptığı yazılı açıklamada, Köy Enstitülerinin 17 Nisan 1940  tarihinde Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç tarafından hayata geçirildiğini belirterek, “Neredeyse tüm Anadolu'nun okulsuz ve öğretmensiz  olduğu gerçeği göz önüne alınarak dönemin Cumhurbaşkanı ismet İnönü himayesinde, köylerde zeki çocukların  bu okullarda yetiştirildikten sonra  yeniden köylerine öğretmen olarak  çalıştırılması  düşüncesiyle oluşturulmuştur” dedi.

Eren şunları ifade etti:

“Cumhuriyet kurulduğunda okuma yazma oranı %5 bile değildi ve nüfusun %80'i köylerde yaşamaktaydı. Köy enstitüleri  belki de son yüzyılın en büyük eğitim reformuydu. Köy enstitüleri ayrıca donanımlı, bilgili,kültürlü,vatansever, üretken  insan yetiştirmeyi ve nüfusun zaten yüzde %80'i köylerde yaşayan insanlarımıza bir ışık olmak  amacıyla kurulmuştur. Fakat ne acıdır ki çok partili hayata geçildiğinde çapsız politikacıların günübirlik siyasetine kurban edilmiş aydınlanma öksüz bırakılmıştır. Bugün ülkemizde yaşanan çoğu olumsuzlukların nedeni de budur. Çünkü emperyalist ülkeler ve onlarla iş tutanlar okuyan, araştıran, sorgulayan insan istemezler.. Çünkü  onlar cahillikten beslenirler. Hani "sarı kız" hikayesi vardır ya. İşte "sarı kızı" vererek  yani köy enstitülerinin acımasızca kapatarak  bu ülkenin geleceğini kararttılar.”

CHP Karaisalı İlçe Başkanı Mustafa Eren, “Bünyesinde sayısız şair, yazar, bilim insanı çıkartan köy enstitülerinin 79. Kuruluş yıldönümüne kutluyoruz. Ve başta Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç olmak üzere bu ülkenin inşasında  emek veren,büyük bir özveriyle çıkarsız çalışan idealist öğretmenlerimizin aziz hatırası önünde eğiliyoruz,hayatta olanlara da  sağlıklı, uzun ömürler diliyorum” dedi.

 

347 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382