Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi18
Bugün Toplam730
Toplam Ziyaret1687239

KORART GALERİ’DE SONER TİRE RESİM SERGİSİ

Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Soner Tire, “Dijital Direnişler Sergi” konulu resim sergisini 29.03.2019 günü Adana- Korart Galeri’de(*) açtı (M. Demirel Babacanoğlu)

Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Soner Tire, “Dijital Direnişler Sergi” konulu resim sergisini 29.03.2019 günü Adana- Korart Galeri’de(*) açtı. Sergiyi sanatseverler, çağrılılar, öğrenciler beğeniyle izlediler.

Tire, 1969 Ankara doğumlu. Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği (BRHD) üyesidir. Ulusal, uluslararası iki sanat ödülü sahibidir. Bienal, çalıştay, ulusal, uluslararası birçok sanat etkinliklerinde, seçici kurullarda görev almıştır. İlk kişisel sergisini 2009’da, Adana- Galeri Altan Sanat Galerisi’nde açmıştır. Yurtiçi, yurtdışı yarışmalarda karma-grup ve dernek sergilerine katılmıştır. ÇÜEF Güzel Sanatlar Bölümü Resim-İş Eğitim Ana Bilim Dalı’nda sanatta yeterlilik tezini vermiş olup sanatsal çalışmalarını Çukurova Üniversitesi Resim Atölyesinde sürdürmektedir.

Tire’nin resimlerine baktığımızda, genel olarak, sıcak rengin, matlaştırılarak tuvale uygulandığını görüyoruz. Böyle bir çalışma sizi derinliklere doğru götürüyor. Uzaysal duygular içerisine sürüklüyor. Uçsuz bucaksız yeryüzü parçasında buluyorsunuz kendinizi.

Sonra tek tek ağaçlar, tek tek yapılar, tek tek duruşlar, tek tek lekeler, fırça çekişler, kalem çizgiler, biçimlemeler etkiliyor sizi. Yerden göğe uzanan turunçsal renkli bir yol akımıyla gidiyorsunuz sonsuzluğa…

Böyle bir yapı gökyüzünün gizemini yansıtıyor size. Sonra bir ağaç, ağacın uzaya dağılan dalları, mat lekeler, gri düzlemler sonsuzluğu algılatıyor size…. Bu sonsuzluk içinde düşünceleriniz soyutlanıyor… dalıp gidiyorsunuz başka dünyalara…

ÇÜ Resim Bölümü Öğretim Üyesi Muzaffer Tire şöyle diyor bu sergi için: Soner Tire; “… 1960 sonrası gelişen çağdaş sanat uygulamalarıyla birlikte dijital sanat da

bilgisayar teknolojisiyle dijital görüntülerin dijital resim bilim, sanat ve teknolojinin gelişim hızı içerisinde; kültürel değişim dönüşümü, dijital resim olgusuyla kendine özgü bir dille sanat nesnesine dönüştürerek, yeni bir sanatsal farkındalık kültürünü ele aldığı kavramlarla irdelemektedir.”

“Soner Tire’nin eserleri incelendiğinde, çocukluğundaki belleksel yaşam biçiminin bir parçası olan doğa ve insan sevgisinin, sergideki eserlerle tema ve kavramlarla bir duyarlılık sorgulama alanı olarak, doğa ve teknolojinin birbirlerine ilişkin parametreleri içerisinde nasıl bir sanat nesnesine dönüştüğünü görebilmekteyiz…”

“Eserlerinde genelde kapalı kompozisyon biçimi içerisinde yeryüzü ve gökyüzünün diyalektik ilişkisiyle oluşan dinamik biçimler, sanatçının çevreyle ilgili göstergelerini ekspresif fırça oluşumuyla (dijital lavi tekniği, dokusal eleman özellikleri de kullanarak) figüratif soyutlama benzeşimlerle birlikte teknolojinin göstergesi olan teknik çizim biçimleriyle kompozisyonu destekler.

“Resimler yüzey boşluğu içerisinde biçimsel oluşumlar , ‘geçmiş’e, ‘ana’ ve ‘gelecek’e tanıklık ederken, boşluk bir zaman göstergesi olarak betimlenmiştir. Renkçi bir sistem anlayışıyla çalışan sanatçı, komplementer renk armonisiyle dijital resim oluşumunu ‘dijital pentür’ etkisine dönüştürür. Ele aldığı temalar, sanatsal bir direniş göstergelerine dönüşüverir. Ayder’e ağlamak, Munzur’a ağıt, Ceratttepe’ye ağıt, Kara delik, Ağaç olmak, Kırılgan direnişleriyle, çalışmalarıyla, çağın yaşamsal gerçekliğine öznel yorumlar, göndermeler yapar…”(**)

(*).Çınarlı Mah. Ziyapaşa Blv. No.58/1 Tayfun Apt. Seyhan/Adana

(**).29.03.2019 Tarihli Korart Galeri adlı yazısından olduğu gibi alıntılanmıştır.

392 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382