Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi15
Bugün Toplam935
Toplam Ziyaret1686368

BİR DE KARİKATÜR FESTİVALİMİZ VAR

Sanat kenti olmamızı tamamlayacak bir de karikatür festivalimiz var; ne güzel… (Haber: M. Demirel Babacanoğlu)


Tüyap Kitap Fuarı, Orhan Kemal Edebiyat Festivali, Adana Film Festivali, Portakal Çiçeği Karnavalı, Sarıçam Nar Festivali…

Şu yabancı sözcüklere takılıyorum iyice. Sanki bunların Türkçesi yok. Şu bizim insanımız ne kadar çok eğilimli yabancı sözcüklere… Çık sokağa, caddelere, iş yerlerinin çoğunun adı yabancı… Kendi adlarımız da öyle.

Niye şenlik demiyoruz festivale? Niye açık Pazar demiyoruz fuara? Niye eğlence demiyoruz karnavala?

Adana-Çukurova İlçesi Belediyesi Başkanı Soner Çetin öncülüğünde Çukurova Karikatür Festivali’nin üçüncüsü, Çukurova Belediyesi Orhan Kemal Salonu’nda 23 Kasım 2018 günü kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi.

Büyük ilgi gördü.

Yerli/yabancı karikatüristleri bir araya getirdiklerini, yapıtlarını sergilediklerini belirtti.

Özel Minacan İlkokulu 1. Sınıf öğrencileri öğretmenleri yönetiminde sahnede yerlerini aldılar, ellerinde bayraklar Gülmek yakışır sana; Çav Bella (…) şarkılarını söylediler, bayraklarını salladılar.

Bella şarkısı, İtalyan Karikatürist Marilena Nardi Çav için; Japon Karikatürist Raku’nun Türkçe konuşması da bizim için şaşırtıcı oldu… Hürriyet gazetesi  çizeri Latif Demirci için hazırlanıp sunulan filmin ön gösterimi de ilginç karşılandı.

Sergide, Latif Demirci, Marilena Nardi, Luc Paul, Ramize Erer, Raku İchikawa, Köksal Çiftçi, Hikmet Aksoy, Necati Abacı, Ali Fuat Süer, Aslı Alpar, Oğuz Demir, Saadet Demir, Coşkun Köle, Hayati Boyacığlu, Nuray Çiftçi, Hicabi Demirci, Erdoğan Karayel, Ali Raşit Karakılıç,  İ. Serdar Sayar, Mehmet Saygın, Prof Dr. Halis Dokgöz, Volkan Demir, Metehan Pehlivan, Sefa Sofuoğlu, Tarık Kılıçaslan’nın karikatürleri yer aldı.

Karikatürler, ülke ve dünya ölçeğinde yeni yorumlarla ilgiyi topladı…  Karikatürler, karikatüristlerin portreleri de  çok ilginçti.

Siyasilerden Deniz Baykal anlatılmış, elini kaldırmış, benden bu kadar diyor… Bu ülkenin yaşamında onun da payı az değil… Ya Hırant Dink, elinde bir demet karanfil barış diyor! Barış barış barış… Barışla yaşamak mutluluğu, verimi arttırır, ömrü uzatır…

Adanalı ressam/karikatürist Ali Raşit Karakılıç’ın insanı, tepesinde taşıyor anteni; kendinde ne kadar veriler varsa yansıtıyor dış dünyaya…

Tarık Kılıçaslan’dan bir kadın basmış dünyanın üzerine ayağını, elinde meşale, başta iskelet baş, ABD’nin yaşamları sonlandırmak için koştuğunu anlatmıyor mu?

Şurada ağacın kuru dalında bir kuş, gagası bağlanmış bir bezle; aşağıda bir çoban kaval çalıyor, sen ötme de beni dinle diyor gibi! Doğayı kirlet, yaşanmaz konuma getir, nasıl öter senin çalgıların ey insan?

Burada bir güvercin, şatafat giyimli bir insanın başında bağlanmış, ağzında zeytin dalı… Barışa karşı gelmenin, barışı kaldırmanın bir resmi mi bu?…

Çok ilginç karikatürlerden biri de şöyle; bir insanın bağırsaklar beyine, beyini bağırsaklara geçmiş bulunuyor… O kadar rahatsız ki insan, koşuyor ama bundan kurtulamıyor…

Eeee yaşamak güzel amma…

 

399 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382