Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi15
Bugün Toplam1105
Toplam Ziyaret1687614

HDP "ÇATALAN İÇME SUYUNUN KALİTESİ BAKANLIKÇA DENETLENİYOR MU?"

HDP Adana Milletvekili Hatimoğıulları, gerekli önlemler alınmaz ise, Çatalan suyunun yakın zaman içerisinde içilebilirlik değerinin düşerek içilemeyecek duruma geleceği iddiasını meclise taşıdı

Adana´da Göksu Irmağı üzerindeki Feke ve Saimbeyli İlçelerinde atık su arıtma tesisleri olmadığına, Tufanbeyli İlçesinde ise arıtma tesisi yapılmış olsa da kullanıma sokulmadığına dikkat çeken Tulay HATIMOĞULLARI ORUÇ söz konusu ilçelerin atık sularının arıtmasız olarak Göksu Irmağı ile doğrudan Adana´nın içme suyunun sağlandığı Çatalan Barajı´na dökülmekte oluşunu meclis gündemine taşıdı.

HDP Adana Milletvekili Tulay HATIMOĞULLARI ORUÇ´un Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği nergesinde şu sorular yer aldı:

“Adana´da Göksu Irmağı üzerindeki Feke ve Saimbeyli İlçelerinde atık su arıtma tesisleri yoktur, Tufanbeyli İlçesinde ise arıtma tesisi yapılmış olsa da kullanıma sokulmamıştır. Söz konusu ilçelerin atık suları arıtmasız olarak Göksu Irmağı ile doğrudan Adana´nın içme suyunun sağlandığı Çatalan Barajı´na dökülmektedir.

Bu Gerekçeyle;

1. Bahsi geçen ilçelerde atık su arıtma tesisinin olmayışına dair şikayetler Bakanlığınıza gelmiş midir? Konuyla ilgili çalışmalarınız var mıdır?

2. Tufanbeyli´de arıtma tesisi yapılmış olup, yapım hatası nedeniyle işletmenin henüz açılmamış olduğu iddiası doğru mudur? Kullanıma henüz sokulmamış olan bu arıtma tesisinin akıbeti nedir? Ne zaman çalışmaya başlayacaktır?

3. Çatalan tesisleri ve içme suyunun kalitesi Bakanlığınız tarafından denetlenmekte midir? Denetleniyorsa ne sıklıkla denetimler yapılmaktadır?

4. Gerekli önlemler alınmaz ise, yakın zaman içerisinde suyun içilebilirlik değerinin düşerek içilemeyecek duruma geleceği iddiası doğru mudur? Adanalıların sağlıklı içme suyuna erişim hakkı için bu iddiaları araştıran çalışmalarınız var mıdır?

5. İçme suyu rezerv alanlarının kirletici olan yapılaşmadan, endüstriyel faaliyetten, madencilik faaliyetinden, kimyasal kullanılan tarım faaliyetinden, hayvancılık faaliyetinden korunması gerekirken; 4 bin metreye kadar olan 1. 2. ve 3. koruma alanlarının Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan bir Kanun Hükmünde Kararname ile iptal edilip, sadece 300 metreye indirilmiş olmasının nedeni nedir? Sağlıklı içme suyu temini için rezerv alanlarının sadece 300 metreye kadar korunması yeterli midir?”

238 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406