Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam88
Toplam Ziyaret1690787

Kırmızıbiber ithali de ticari sıra girdi!

Gürer: ”Ülkeyi, kırmızıbiber ve nohuta da muhtaç ettiler!” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kırmızıbiber ve nohutta geçtiğimiz yıl ithalat vergi oranlarının düşürülmesini, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.  Bu ürünlerin hangi gerekçelerle ithal edildiğini soran Gürer’in önergesine Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yanıt verdi. Bakan Pekcan,  tarım ürünlerinde gümrük vergi oranlarının ülkenin ihtiyaçlarına göre belirlendiğini açıkladı.

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bazı tarım ürünlerinin ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesi ya da sıfırlanmasını, iki ayrı soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi.  

Gürer, geçtiğimiz yıl mayıs ayında kırmızıbiber ithalatında gümrük vergi oranının yüzde 75’ten yüzde 15’e, mart ayında nohut ithalatında ise gümrük vergi oranının yüzde 19.3’ten yüzde 0’a düşürüldüğünü anımsattı.  

Dönemin Bakanlar Kurulu kararıyla ve Resmi Gazete’de yayımlanan vergi indirim oranları için ‘Geçici’ ifadelerinin kullanıldığını hatırlatan Gürer,  kırmızıbiber ve nohut için anılan dönemde ne kadar ithalat yapıldığını, ödenen miktarı hangi ülkelerden ithalat yapıldığını sordu. Gürer ayrıca hangi firmaların ithalat yaptığını ve hangi gerekçe ile bu ürünlere ithalat izni verildiğinin de açıklanmasını istedi.  

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ithalatçı firmalarla ilgili bilgilerin ‘ticari sır’ niteliğinde olduğu için açıklanamayacağını belirtti.  

Bakan Pekcan, “Tarım ürünlerinde uygulanan gümrük vergileri arz ve talep dengesi, iç ve dış piyasa fiyatları, üretim ve ithalat maliyetleri ile döviz kurları ve diğer makroekonomik değişkenler dikkate alınarak ülkemiz ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir” açıklamasında bulundu. 

TİCARİ SIR? 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hangi firmanın ne kadar nohut ve kırmızıbiber ithal ettiğinin ‘ticari sır’ olarak değerlendirilmesine anlam veremediğini vurguladı.  

Ömer Fethi Gürer, bazı tarım ürünlerinde üreticinin hasat döneminde gümrük vergisinin büyük oranda düşürülerek, yerli üreticinin zarar etmesine ve ithalatçı firmaların büyük oranda kar sağlamasına neden olan uygulamanın Türkiye’de tarım sektörüne ciddi manada zarar verdiğini belirtti. Türkiye’de yıllık 2 milyon tona yakın kırmızıbiber üretimi gerçekleştirildiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Ülkemiz Çin ile birlikte dünyada en çok kırmızıbiber üretimi yapan ülkeler arasındadır. Buna rağmen, hasat döneminde kırmızıbiber ithalatında gümrük vergisi oranının yüzde 75’den yüzde 15’ler seviyesine çekilmesi, yerli üretici için ciddi bir sorundur” diye konuştu.  

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yanlış tarım politikaları nedeniyle, ülkemizde nohut üretiminin düştüğüne dikkat çekerek, “Türkiye’de yaklaşık 500 bin ton nohut üretimi gerçekleşiyor. Birkaç yıl öncesine kadar dünyada ilk sırada yer aldığımız nohut üretiminde, son yıllarda yüzde 25 oranında üretim düştü. Bunun nedeni, belli dönümlerde ihracat için gümrük vergilerinin sıfırlanmasından kaynaklanıyor. İhraç edilen nohut, Türkiye’de yerli üreticiyi tüccarın insafına bırakıyor” ifadelerini kullandı.

 

Gürer, yerli üreticiyi sıkıntıya sokacak uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğine de işaret ederek, “Üreticiden tüketiciye ulaşana kadarki sürecin iyi denetlenmesi gerekiyor. Üreticinin maliyetine bile satamadığı ürün, tüketiciye ulaşana kadar 4-5 kat fiyat farkına maruz kalıyor. Nakliye, ambalaj ve depolama maliyetlerinin desteklenmesi, üretim planlamasının yapılması halinde bu gibi sorunların yaşanmayacağı göz önünde bulundurulmalıdır” şeklinde konuştu. 

185 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.286532.4159
Euro34.598834.7374