Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam443
Toplam Ziyaret1668085

Karaisalı biber satışı erken başladı

Kilosu 1.50 kuruşa satışa sunulan Karaisalı biberlerinin ileriki günlerde kilogram fiyatının 2 lirayı bulması bekleniyor.

İLKHABER Gazetesi’nden Bayram Bulut’un özel haberine göre, Her yıl Ağustos ayında piyasaya çıkan Karaisalı salçalık biberler bu yıl erken görücüye çıktı. Ekimi erken yapılan biberlerin ilk hasadı yapıldı. Hasat edilen biberler Adana’da satışa sunuldu. Vatandaşlar gördükleri Karaisalı biberlerden almak için adeta birbirleriyle yarışıyor.

Karaisalı ilçesinde yetişen, tadı ve lezzeti nedeniyle vatandaşların vazgeçilmezi olan Karaisalı biberleri, Seyhan İlçesi bağlı Fatih Mahallesi Kanal Kıyı Boyu Caddesi üzerinde yıllardan beri kurulan biber ve zeytin pazarında satışa sunulmaya başlandı. Kilosu 1.50 kuruşa satışa sunulan biberlere vatandaşlar ilk günden ilgi göstermeye başladı. Erken çıkmasına rağmen kalitesiyle göz dolduran Karaisalı biberlerinin ileriki günlerde kilogram fiyatının 2 lirayı bulması bekleniyor.

ERKEN EKİM YAPILDI
Konuyla ilgili biberci esnaflarından Adil Şanlı’dan bilgi aldık. Biberin bu yıl yaklaşık 20-25 gün kadar erken çıktığını belirten Şanlı, salça fabrikalarının biberleri satın alması nedeniyle biber sıkıntısı çekilebilineceğini söyledi. Üreticilerin erken ekimi nedeniyle ürünlerin bu yıl erken çıktığına dikkat çeken Şanlı, “Vatandaşlar biberlerini biran evvel alsınlar piyasada biberimiz yok. Biber bu sene erken çıktı. Normalde Temmuz’un 20’sinden sonra çıkardı. Ağustos ayının ortalarına doğru tam rayına otururdu. Vatandaş 25 gün kadar erken ekmiş ürünlerini. Bu nedenle 20 -25 gün önce çıktı ürünlerimiz. Erken çıkmasına rağmen 10 numara bir ürün oldu. Bizlerde iyi bir ürün olmayacağını düşünüyorduk. Ama yanılmışız. Bakın sizlerde görüyorsunuz. Çok güzel ürün olmuş. Ekenlerin ellerine sağlık.” dedi.

ERKEN ÇIKTI
Vatandaşların erken olduğu için Karaisalı biberin çıktığını bilmediklerini anımsatan Adil Şanlı, “Erken çıkmasının eksisi var. Buda şuanda pazarın daha kurulmamış olmasıdır. Kimse daha biberin çıktığını bilmiyor. Yoldan geçerken görenler, ya da çevremizdeki vatandaşlar yoğun bir talep gösteriyorlar. Ki zaten bu da sıkıntı değil üretici için. Salça fabrikalarından müthiş derecede talep var biberlere. Bu fabrikalar Adana dışındaki illerdeki fabrikalar. Şuanda kayba biberi dediğimiz biberler var. Kokusu, lezzeti Karaisalı biberi gibi olmayan biberler bunlar. Bu biberleri fabrikalar satın alıyor. 1 lira ile 1. 20 liraya kadar fabrikalar bu biberleri tarlalardan satın alıyorlar şuanda.” diye konuştu.

FİLAT 2 LİRAYI BULACAK
Karaisalı biberinin fiyatının 2 lirayı bula bileceğini dile getiren Şanlı, bu biberin kabya bibere nazaran daha kaliteli ve lezzetli olduğunu belirtti. Salça yapılırken dahi Karaisalı biberinin veriminin daha yüksek olduğundan bahseden Şanlı, “Ağustos ayında kabya biberini biz esnaf olarak 1. 30 liraya satın almak mümkün değil. Bizim o zaman satışımız bir buçuk lira olacak. Karaisalı biberinin ise fiyatı daha da yükselecektir. 1.80 lira ile 2 Lira’ya kadar Karaisalı biberinin fiyatı yükselecektir. Karaisalı biber kalitelidir. Hem lezzet olarak, hem de randıman olaraktan daha iyidir. 100 kilo kabya biberden atıyorum 12 kilo 13 kilo salça alırsın. Karaisalı biberden ise, ilk etapta 20 kilodan başlar, 25 ila 30 kiloya kadar çıkar. Vatandaş için bu kardır. Bugün vatandaş kabya biberini 1.30 kuruşa satarlarken, yarın 1 buçuk olacak. O zaman Karaisalı biber ise 2 lirayı bulacak. Karaisalı biberlerinin kuruma süreci bile daha hızlıdır.” şeklinde konuştu.

KABYA ÇOK SULU BİR BİBER
Kabya biberin çok sulu olduğu için çıkan salça miktarının da Karaisalı bibere göre az olduğunun altını çizen Adil Şanlı, “Kabya biberi çok sert biberdir ve sulu biberdir. Su oranı çok çıkıyor. Vatandaş dama serdiğinde büyük bir bölümü buhar olup uçar. Ama Karaisalı biber lastik gibi özlü bir biberdir. Makine de çektiğiniz zaman lapa lapa düşer, su gibi akmaz. Dolayısıyla su oranı az olduğundan dolayı buharlaşıp gitme olayı da az olacak. Randımanı fazla olacaktır. Yeni getirdik. 1.50 kuruşa satıyoruz. Normal fiyat bu. Fiyatlar çok uygun tam Karaisalı biberi alma zamanı şuanda.” ifadelerini kullandı.

BİBERİN OLMADIĞININ İŞARETİ
Çiftçinin hastalık nedeniyle bu yıl biber veriminin yarı yarıya düştüğünü söyleyen Adil Şanlı sözlerini şöyle tamamladı;
“Bu sene biberlerde müthiş derecede hastalık var. Biber az bu nedenle. Dönümüne 4 ton alan bir çiftçi bu sebeple dönümüne 2 ton alırsam ben şampiyonum diyor. Buda biberin olmadığını açık net gösteriyor. Dolayısıyla ilerleyen günlerde fiyatlar yükselecek. Herkes biran evvel biberini alsın. Şu biberi görüyorsunuz. Kimse birinci ağız biber demez. Kırdığınız zaman ilk ağız biberi içi bembeyaz olur. Bunu kırıp içine bakıyorsunuz, içi mosmor gerçek kalitesini gösteriyor.”

12922 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436