Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam859
Toplam Ziyaret1686292

ŞAİR YAZAR DİPLOMAT DEVLET ADAMI ZİYA PAŞA

(Haber: M. Demirel Babacanoğlu) 17 Mayıs, şair, yazar, devlet adamı, diplomat Ziya Paşa’nın ölüm yıldönümüydü.



(Haber: M. Demirel Babacanoğlu)
17 Mayıs, şair, yazar, devlet adamı, diplomat Ziya Paşa’nın ölüm yıldönümüydü. Geleneksel olarak 1984’ten beri, Ziya Paşa’yı ölüm yıldönümlerinde gider mezarı başında anmaktayım.

Onunla ilgili çalışmalar araştırmalar yaptım, gazetelerde dergilerde yayınladım. 1992-2008 yıllarında yayınladığımız Ayıkırısanat dergisinin 1995/17. Sayısını, Ziya Paşa özel sayısı olarak yayınladık.

Diliyorduk ki, Adana Valiliği de katılsın bu geleneksel anmalara. Şair, vali yardımcılarından Dağıstan Kılıçaslan, Nevzat Ergün de katıldılar bize. Adı geçen sayın vali yardımcılarının başka illere atanmaları ile ara verilmek konumunda kalındı.

Doç. Dr. Gözde Ramazanoğlu, gazeteci yazar Sedat Memili. M. Demirel Babacanoğlu önerileriyle 17 Mayıs 2016’da Sayın Vali Mustafa Büyük tarafından valilikçe anmalar yeniden başlatıldı. Bu nedenle artık anma işlevleri kesintisiz yürütülecektir diye inanmaktayım.

Tanzimat döneminin yenilikçi, aydınlıkçı devlet adamlarından Şair Yazar Ziya Paşa 1876 Anayasa’sının yapımında, meşrutiyetin kuruluşunda görev almıştır.

Çok geçmeden zamanın hükümdarı tarafından Anayasa, meclis kaldırılmış, Ziya Paşa Şam’a, sonra Adana’ya sürgün edilmiştir.

Adana’ya gelir gelmez Ziya Paşa’nın ilk işi düşünce (fikir) suçlularını hapisten çıkarmak olmuştur. Sonra Vilayet Matbaasını kurmuş, yarı resmi Seyhan gazetesini çıkarmış, mektupçusu (Özel kalem md.) Şair Admi’nin Çiçeklerin Dili (Şükufe Name)* adlı şiir kitabını yayınlamıştır.

İstanbul’dan tiyatro kumpanyası getirtmiş, batı tarzı tiyatronun Adana’da kurulmasını sağlamıştır. Bugün Adana’da güzel sanatlar içinde tiyatro önde gidiyorsa, bu Ziya Paşa’nın büyük başarılarından biridir.

Seyhan Nehri üzerine devasa çarklar kurdurmuş, Adana topraklarının sulanmasına öncülük etmiştir.

Böylesine kültüre sanata, insana halka önem veren diplomat şair yazar devlet adamı Ziya Paşa’dan, öğreneceğimiz çok şey var.

Haaa bakınız, onun adına, büyük bir alanda Ziya Paşa Parkı kurulmalı, parkın kapsamında Ziya Paşa’nın adını taşıyan bir tiyatro, bir müze, bir şairler evi olmalı…

Şiirlerinden tadımlık birkaç örnek:

“Bi baht olanın bağrına bir katresi düşmez/ Baran yerine dürri Güher yağsa semadan// Allaha sığın şahs-ı halimin gazabından/ Zira yumuşak huylu atın çiftesi pektir”…

“Şair şair doğar anadan/ Âsarı görünür iptidan// Şair daha tıfl iken ayandır/ İrfanına meşrebi nişandır”…

“Ey saba esme Nigarım uykuda/ Sevdiğim çeşmi humarım uykuda/ Değme lütfet gül’izarım uykuda/ Çin seherdir nazlı yarim uykuda”…

“Niçin nâlendesin böyle/ Gönül derdin nedir söyle/ Seni ben istemem öyle/ Gönül derdin nedir söyle”…

Şairi anma etkinliğinde, Adana Valisi Sayın Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sayın Ramazan Akyürek, Seyhan Kaymakamı Sayın Şenol Bozacıoğlu, ÇÜ Öğretim Görevlisi Sayın Doç. Dr. Gözde Ramazanoğlu, daire amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve halk oradaydılar. Saygı duruşunda bulunuldu. Paşa’nın özgeçmişi anlatıldı. Gerçekleştirdiği işler, işlevler belirtildi. Şiirleri seslendirildi. Kur’an okundu, dua edildi. Şairin şanına yakışır güzel bir anma oldu.

(*).Elinde Şükufe Name olanlar lütfen bana bilgi veriniz

342 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382