Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam725
Toplam Ziyaret1687234

ÇARDAK KÖYÜ’NDE HALKBİLİM ETKİNLİĞİ

(Haber:M. Demirel Babacanoğlu)Osmaniye-Çardak Köyü Anadolu Halkbilim Derneği 5.5.2018 günü Çukurova’da Halkbilim konulu açık oturum düzenledi. Biz de oradaydık.



(Haber:M. Demirel Babacanoğlu)
Osmaniye-Çardak Köyü Anadolu Halkbilim Derneği 5.5.2018 günü Çukurova’da Halkbilim konulu açık oturum düzenledi. Biz de oradaydık.

Başkan İbrahim Çenet ve eşi karşıladı bizi.  Koskocaman çiftlik tipi evi önünde toplandık. Açıkoturumu Ali Oazanemre yönetti.

Önce Başkan İbrahim Çenet konuştu. Özetle şöyle söyledi.

Burası Amanos Dağlarının kuzey eteğinde büyük bir köy. Osmanlılar döneminde Ulaşlılar diye anılırmış, kendi kendilerini yönetirlermiş. Ancak Fırkai İslahiye Ordusunun bu alanlara girmesiyle Osmanlılara bağlanmışlar.

Fransızlar burayı işgal ettiklerinde amansız bir kurtuluş savaşı vermişler. Düşmanı kovmuşlar. Bilindiği gibi ilk kurşun Amanoslarda sıkıldı düşmana.

Burada Türkçe’nin daha açık, daha arı kullanılmasından dolayı 1936’da, Atatürk’ün buyruğuyla köyümüzde şiir, müzik, kültür kurultayı yapılmış.

O günlerin anısına 2004 yılında Çardak Köyü Anadolu Halkbilim Derneği kurulmuş, başkanlığını da Sorbon Üniversitesini bitirmiş olan İbrahim Çenet yürütmektedir. Her yıl burada  mayıs-haziran aylarında kültür sanat etkinlikleri yapılmaktadır…

Şimdi sıra diğer konuşmacılarda:

Musa Tolu, Çukurova kültüründe yergi (hiciv) konusun işledi. Yerginin hem sözle, hem davranışla gerçekleştirildiğini belirtti, örnekler verdi..

Bekir Dağsever, Karacaoğlan’da eşeysel (erotik) öğeler üstüne konuştu... Eşeysel şiirlerinden birer örnek verdi. “Sabahtan uğradım dostun köyüne/ Hoş geldin sevdiğim in dedi bana/ Tomurcuk memesin verdi ağzıma/ Yorgunsun sevdiğim em dedi bana”

Arif Ergen, güldürü (mizah) konusunu işledi. Güldürüde, argo sözlerin konuşulduğunu, değiştirilerek söylendiğini anlattı.  Çukurovalıyık, bici yerik, fıstık ezerik, ede derik gibi şeyler ekledi.

Aşık Seyfi Metin Avşarların torunları olduğunu belirtti. Avşarlar ağıt söyleme ustasıdırlar dedi. Gardaş şiirini okudu: “Önce vatanımdan selamlar sana/ Gardaş sözüyle hitap etmişsin bana /Yiraklar yakındır seven insana/  Buluşuruz elbet gelince gardaş/…/ Kötüye sözüm yok açık hislerim/ Sevenimi ben kabimde beslerim/ Kötü kalpli olmaz benim dostlarım/ Anlarım yüzünü görünce gardaş”

Abdullah Doğal, müzik konusunda bilgiler verdi. Ali Doğaner, Çukurova’da eteşin kutsallığından söz etti. Serap Kaypak Pir Sultan Abdal’dan türküler söyledi.  Ozan Ali, Yahya Gürz, Mahmut Aynanlı saz çalıp türküler söylediler. Vatandaş Ahmet garsonluk yaptı. Güzel bir oldu.  07.05.2018, Adana

 

 

312 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382