Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam645
Toplam Ziyaret1680852
Vahit Şahin
karaisalihaber@hotmail.com
EMPERYALİZMİN İNSANİ FELAKET HARİTASI
06/07/2017
  
Bir milletin, sömürü temeline dayanarak başka bir milleti kültürel, siyasi ve ekonomik egemenliği altına alıp yayılması veya yayılmayı istemesi, yayılmacılık demektir.Emperyalizm, Latince “imperium” sözcüğüne dayanır ve hüküm sürmek, emretmek, buyurmak anlamına da geliyor.

Emre Köse ve Turgut Yıldız, yaptıkları araştırmada, emperyalzmin insani felaket haritasını çıkarmışlar. Güzel bir araştırma. Özellikle Arap coğrafyası ile Afrika kıtasını kaleme almışlar. Suriye, ırak, Yemen, Mısır, Tunus, Filistin irdelenmiş . Ve sonunda ise Emperyalizm eliyle yoksullaştırılan Arap coğrafyasında en ağır bedeli yine çocuklar ödüyor .

Öncelikle Arap coğrafyasına bir bakalım:

2010 yılında Arap nüfusunun %40´ı günde 2.75 ABD doları ile ve %4´ü de 1.25 ABD doları ile uluslararası yoksulluk sınırının altında yaşarken 2012 yılında günde 1.25 ABD doları ile yaşayan nüfusun sayısı aratarak yoksulluk oranı %7.4´e yükseldi.

Suriye´de hala devam eden emperyalist müdahale nedeniyle 2016 verilerine göre ülke nüfusunun %80´inin yoksulluk içinde yaşadığı ve yaşam beklentisinin 20 yıl kesintiye uğradığı tahmin edilmektedir.

Irak´ta ise ABD´nin 2003 yılında başlattığı ve neredeyse 10 yıl süren işgal sonrasında da yoksulluk oranlarında artış gözlemlenmiştir. Dünya Bankası istatistiklerine göre Iraklı ailelerin yüzde 28´i yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) tehlikesi ve küresel petrol fiyatlarındaki düşüş tüm petrol zenginliklerine rağmen Irak yönetiminin, ülkede artan yoksulluğu ve işsizliği kontrol etmekte başarısız olmasına sebebiyet veriyor.

Yemen´de 2009 yılının verilerine göre yoksulluk %42 oranında seyrederken 2012´de bu oran %54,5´e yükseldi. Savaş ve kıtlık Yemen´in askeri kaynaklarını çökertirken korsanlık, dünyanın en önemi ticaret yollarından biri sayılan Bab el-Mendeb´e dönüş yaptı. 2016 yılının Aralık ayında NATO, Somali karasularında ´´korsanlıkla mücadele´´ misyonunu sona erdirdi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez koalisyonunun Yemen´e yönelik işgal ve ablukası devam ettiği sürece insani durumun düzelmesi güç. Bunun yanı sıra Yemen´e insani yardım ulaşan son liman Hudeyde, son günlerde işgal koalisyonunun saldırısı altında.

2011 yılındaki Arap Baharı süreci sonrasında da Kuzey Afrika´daki Arap ülkelerinin yoksulluk oranının arttığı gözlemlenirken, mevcut yönetimlerin ekonomik zorluklarla başa çıkmakta zorlandığı görülüyor.

Arap dünyasının en kalabalık ülkesi olan Mısır´da beş yıl süren iç karışıklık, ekonomide büyük sıkıntılara neden oldu. Artan işsizlik, turizmin zayıflamasının bir etkisi olarak döviz rezervlerinin azalmasıyla beraber 90 milyonluk Mısır nüfusunun %26´sı yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Tunus için tablo nispeten daha ´´iyimser´´. Mevcut verilere göre Tunus´ta her 6 kişiden 1´i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bunun yanı sıra Tunus, Suriye ve Irak sahalarında savaşan cihatçı gruplara en çok militanın gittiği ülkelerden biri.

Filistin topraklarına bakılırsa da İsrail işgalinin dayattığı kısıtlamalardan ötürü istihdam olanaklarının eksikliği yoksulluk oranının giderek artmasına sebep oluyor. 2014 yılının Temmuz ayında İsrail´in Gazze´ye yönelik başlattığı ağır saldırıdan yaklaşık iki yıl sonra, yeniden yapılanma girişimleri da ağır aksak ilerledi. Bununla birlikte, yabancı ülkelerden gelen bağışların yavaş yavaş tükenmesi tablonun o kadar çabuk tersine dönemeyeceğini gösteriyor. 1994 yılından bu yana kişi başına düşen gelir %31 azalmış durumda. Batı Şeria´da mevcut işsizlik birçok Filistinlinin işgal altındaki Filistin topraklarında yani İsrail tarafından kurulan yasadışı yerleşim bölgelerinde faaliyet gösteren şirketlerde istihdam edilmesine neden oluyor. Hatta birçok Filistinlinin bu işleri ´´seve seve ´´ yaptığı söylense de Batı Şeria´daki kişi başına düşen gelir azalmaya devam ediyor.

Emperyalizm eliyle yoksullaştırılan Arap coğrafyasında en ağır bedeli yine çocuklar ödüyor.
Afrika Kıtası

Birleşmiş Milletler´e göre Güney Sudan, kuzeydoğu Nijerya, Somali ve Yemen´de yaklaşık 20 milyon insan açlık ve salgın hastalıklarla boğuşuyor.

Afrika kıtasının en doğusunda yer alan Somali´de, 6 milyondan fazla kişi yiyecek yardımına muhtaç durumda. Kuraklık, kıtlık ve IŞİD bağlantılı selefi cihatçı Eş-Şebab grubunun varlığı ülkeyi ve halkını umutsuz bir hale sürüklüyor.

BM´nin Dünya Gıda Programı´na göre kuzeydoğu Nijerya´da 120 bin kişi açlıkla boğuşuyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, kuraklıktan etkilenen bölgelerde (Yemen, Kuzeydoğu Nijerya ve Somali) 5´te birinden fazlası mülteci olmak üzere 20 milyon insanın yaşadığını aktarıyor. Güney Sudan ve Somali´deki iç çatışmalar ve Nijerya´da IŞİD´e bağlı Boko Haram´ın neden olduğu şiddet ve istikrarsızlık, bölgedeki yoksulluk ve açlık tehlikesinin şüphesiz en büyük etkeni.

Güney Sudan´ın kuzeyinde yer alan Bahr el-Gazel bölgesi, açlığın en çok vurduğu bölge sayılıyor. Bölgede 290.000 kişinin gıda yardımı yapılmazsa ölüm riskinde olduğu bilgisi veriliyor. Yerel topluluk liderleri, kuzey Bahr el-Gazel için hala 200 bin ton gıda ihtiyacı olduğunu söylüyor. Kuzey Bahr el-Gazel bölgesi, 1.4 miyonluk bir nüfusa ev sahipliği yaparken Güney Sudan´ın üç yıldır süren iç savaşında diğer bölgelere kıyaslanırsa çatışmaların daha az gözlendiği söylenebilir. Ancak sert iklim koşulları, merkeze uzaklığı ve artan enflasyon nedeniyle bu bölge açlıktan ciddi manada etkilendi.

Nijerya´ya ile ilgili Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu´ndan (UNICEF) yapılan son açıklama, durumun vehametini gözler önüne serdi. UNICEF, eğer dünya toplumu harekete geçmezse önümüzdeki sene 90 bin çocuğun açlıktan öleceğini ilan etti. Bu aynı zamanda günde 240 çocuğun ölümü anlamına geliyor. Öncesinde El-Kaide´ye bağlı, yakın zamanda ise IŞİD´e bağlılığını ilan eden Boko Haram, Nijerya´da yedi yıl süren saldırıları boyunca 15 bin kişiyi katlederek ve iki milyondan fazla kişiyi yerinden etti. Nijer birliklerini içeren bir bölge kuvveti, son iki yılda bölgenin çoğunu geri aldı ve son yıllarda Boko Haram, komşu Nijer, Kamerun ve Çad´ı da hedef alıyor.

BMMYK, ülkenin kuzeyinde, yaklaşık yedi milyon insanın gıda sıkıntısı çektiğini ve milyonlarca kişinin Borno eyaletinde (Boko Haram´ın kalesi olarak görülen ülkenin kuzeydoğu bölgesi) ve yanı sıra Boko Haram´ın hakimiyet alanı içerisinde kalan kuzey eyaletleri Adamawa ve Yobo´nun da Haziran ayında risk altında olacağı konusunda uyarıda bulundu. Bu bölgelerin nüfusunu milyonlar oluşturuyor.

(Kaynak: Emre Köse ve Turgut Yıldız)


512 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7) - 17/12/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6) - 15/10/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6)
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5) - 13/10/2023
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5)
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT - 28/09/2023
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3) - 28/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2) - 23/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1) - 19/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1)
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704