Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam598
Toplam Ziyaret1684695
Vahit Şahin
karaisalihaber@hotmail.com
NE TEMAYÜLÜ, NE SANDIĞI, NE DEMOKRASİSİ?
24/10/2013

Temayül meyletme, bir tarafa eğilme, ilgi duyma, yönelme demektir. Arapça kökenlidir.

Temayül kelimesi ‘meyil’ kelimesi ile aynı kökten gelir. Bu da meyletme ile aynı anlamlarda kullanıldığını gösterir.

Cumartesi günü AK Parti Adana Büyükşehir ve ilçe belediye başkan aday adaylarını yarışa sokacak. Göstermelik bir seçim olacak.

Bu temayül olayını en acı şekilde yaşayan aileden biri de biziz. 2002 yılında MHP bir temayül yoklaması yaptı. Kardeşim Bilal Şahin de temayül seçimine girdi. Partinin Genel Sekreter Yardımcısı ve Adana Milletvekili seçilemeyecek yer olan 7. sıraya gitti. Karaisalılı bir milletvekilimiz “dördüncü sırada iken 15. sıraya indi. Kardeşim temayülden birinci çıktı. Ama Milletvekili listesine dahi alınmadı.

Aynı olay daha önce DYP’de yaşanmış ve Ali Antepüzümü temayül ya da önseçimde birinci olmuştu ama o da listeye sokulmamıştı.

Son iki yerel seçim öncesi AK Parti de böyle bir temayül yoklaması yaptı. Adana, ilçeler ve Karaisalı teşkilatları ayrı ayrı sandıklarda oylarını kullandılar. Kimin kazandığı açıklanmadı bile. (MHP ve DYP o gün açıklamıştı)

Oylar sandıklardan torbalara konuldu, ağzı mühürlendi ve güya Genel Merkeze gönderildi. Temayüle giren her aday adayı çevresine, seçmenine “Ben kazandım” diye hava bastı. Ama buna ne kendileri inandı ne de seçmenleri.

Sonra en yüksek oyu alan aday adayları Ankara’ya çağrıldı. Bir de orada sınava girdiler. Sözlüye tabi tutuldular. 5 dakika bile sürmeyen sorulardan sonra dışarıya alındılar. Zavallılar beklediler saatlerce,

 Kimse bir şey söylemiyordu. Ama hepsinde umut vardı. Çıkmadık candan umut kesilmezdi. Sonra, vekile kim yakınsa o aday olarak açıklandı.

Buyrun ileri demokrasiye, demokrasi şölenine. Adında Adalet yazan, “İleri demokrasi”yi savunan bu partinin şimdi neresi demokratik? MHP ve DYP kadar bile olamadılar. Bu iki parti temayül yoklamasını seçim günü anında açıklıyordu. Bunlar ne yapıyor? Oyları sandıklardan çıkarıyorlar, torbalara koyuyorlar, ağzını büzüp, bağlayıp, mühürleyip, nereye gönderdikleri bile bilinmeyen bir şekilde ortadan yok ediyorlar. Kimse itiraz edemiyor. Oylar yeniden sayılsın deme hakları ve şansları dahi yok.

Sevsinler sandığınızı, demokrasinizi, temayülünüzü.

Tarih tekerrürden ibarettir. Cumartesi günü aynı tiyatro oyununu bir daha izleyeceğiz hep beraber.

İnşallah ben yanılırım, tükürdüğüm yalar, tüm AK Partililerden özür dilerim. Ama ben onlara yalatacağım, adım gibi eminim.

Aslında bu konunun çözümü ise çok basit. Partiler Kanununa bir madde eklenecek. Adaylar, hakim huzurunda, gizli oy, açık sayım yöntemi ile belirlenecek ve çıkan sonuca itiraz edilmeyecek. İşte ileri demokrasi budur.



946 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7) - 17/12/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6) - 15/10/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6)
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5) - 13/10/2023
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5)
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT - 28/09/2023
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3) - 28/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2) - 23/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1) - 19/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1)
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351