Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam86
Toplam Ziyaret1702157
BİLAL ÖZKAYA
bilal_ozkaya@msn.com
VATANDAŞ OLDUĞUNU ANLAMAK
15/10/2011

Genelde beylerin çoğunluğu pantolon arka cebinde cüzdan taşır. Zamanla günlük rutin hareketler sonucu cüzdanımız yıpranır. Cüzdanımızın yıpranmasıyla doğal olarak içinde taşıdığımız nüfus cüzdanı, ehliyet vb. belgelerimizde zarar görür. Hemen hemen herkesin başına gelen bu olay geçenlerde benimde başıma geldi. Yalnız bu süreyi ben fazlaca uzatmış olmalıyım ki nüfus cüzdanım bir hayli yıpranmıştı. Nüfus cüzdanımı değiştirmek üzere nüfus idaresine gittim. On dakikada yeni nüfus cüzdanımı aldım. Bu on dakikalık olay bir anda beni on yıl önceye götürdü. On yıl öncede nüfus cüzdanımı değiştirmem gerekiyordu. Sabah 06:00 da kalkıp hazırlandım. Mesai başlamadan bir saat önce nüfus idaresinde sıraya girdim. Saat 11:00 gibi bana sıra geldi. Nüfusa kayıtlı olduğum yer Karaisalı olduğu için faks çekilmesi gerekiyor dediler. Faksın sonucunu akşam saat 16:30 gibi aldım.(Heralde Karaisalı’ya gitsem daha iyiymiş!) Tabiî ki nüfus cüzdanımı almam için faksla birlikte sabah gelmemi söylediler. Kendi kendime “bu nasıl iş”  diye söylenirken beni duyan orta yaşlı bir bey “biz Elazığ’dan üç gündür faks bekliyoruz sen neden sinirleniyorsun” dedi.

 

 

Yukarda birebir yaşadığım iki olay gösteriyorki ülkemizde pek farkında olmasak da son on yılda kamu iş ve işlemlerinde büyük değişiklikler oldu. Araç ruhsatı alma işlemleri,  Adli sicil kaydı işlemleri, vergi dairesi işlemleri, Pasaport işlemleri, İş yeri açma işlemleri, Sosyal Güvenlik işlemleri ve sayamadığımız daha bir çok işlem artık çok kısa bir sürede gerçekleştiriliyor. Randevu sistemi sayesinde işlem saatiniz belli. O saatte gidiyor işlem yaptırıyorsunuz. Zamanın çok değerli olduğu çağımızda vatandaş beklemeden işi yapılmış oluyor. Böylece hem gereksiz kırtasiye masraflarından hem zamandan tasarruf etmiş oluyorsunuz. Çalışan memurda, vatandaş da mutlu bir şekilde işlem yapmış oluyor. Devlet vatandaşına değer verdiğini böylece ortaya koymuş oluyor.

               

  Daha önce teknolojik alt yapı olmadığından, otomasyon sağlanamadığından, vatandaşlık numarası gibi uygulamalar olmadığından vatandaş çile çekiyordu. Artık tüm bunlar sağlandığı için sorunların birçoğu bitti. Bundan sonra alınacak yeni teknolojik tedbirlerle geriye kalan eksikliklerde kısa sürede giderilecek. Böylece kamu iş ve işlemlerinde hizmet kalitesinin artmasıyla vatandaş olmanın ayrıcalıklarını  yavaş yavaş hissetmeye başladık diyebiliriz.



750 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SON SÖZ MİLLETİN! - 11/08/2014
10 Ağustos ta Türkiye tarihi bir gün yaşadı. Halk Cumhurbaşkanı’nı seçti.
TÜRKİYE’NİN BAŞI SAĞOLSUN! - 16/05/2014
Acımız büyük. Soma’da işçi kardeşlerimizi kaybettik. Bu olay hepimizin yüreğini yaktı. Türkiye yasta. Dünya’nın dört bir yanındaki çeşitli ülkelerden acımızı paylaştıklarını belirten mesajlar geliyor.
HALK İRADESİ - 03/04/2014
Bir önceki yazımda kendimce bir seçim tahmini yaparak; “Türkiye genelindeki bu seçim sonuçlarının önceki seçimlerden çok büyüyk bir farkı olmayacak gibi.” Demiştim.
YEREL SEÇİMLER GENEL SEÇİM HAVASINA GİRDİ - 01/02/2014
11/09/2013 tarihinde
ADAYLARDAN BEKLENTİLER: - 26/11/2013
Karaisalı’lar olarak, Karaisalı’nın yerelde kaybedilmiş yıllarını telafi etmek, Karaisalı’yı ayağa kaldırmak, Karaisalı’yı gelişmiş ilçelerle yarışır hale getirmek için sosyal, aktif, tuttuğunu koparan bir Belediye Başkanına ihtiyacımız var.
TEMAYÜL YOKLAMASI - 25/10/2013
Ak Parti Adana teşkilatının bu kez temayül yoklamasına çok önem verdiği iddia ediliyor. 26 Ekim Cumartesi günü yapılacak olan temayül yoklaması Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Ekre
YEREL SEÇİMLER, OLASI İTTİFAKLAR. - 11/09/2013
Yaklaşan yerel seçimlerde bazı yerlerde CHP – MHP işbirliğine şahit olacağız gibi görünüyor. Hatta bu işbirliğine, hiç ihtimal vermeyeceğiniz bir partinin-partilerin katılması da olasılıklar arasında.
KARAİSALI , YEREL SEÇİMLER - 13/07/2013
Karaisalı’da gözlemlediğimiz kadarıyla siyaset maalesef bireysel hesaplar üzerine kurulmuş.
GEZİ PARKI EYLEMLERİ: - 04/06/2013
Başlangıçta doğal tepkilerle başlayan gezi parkı eylemi, yerel yönetimin ve emniyet yetkililerinin hatalarıyla maalesef bu duruma geldi. Sokaklarımız yine hareketli. Geceleri tencere, tava düdük ç
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.171532.3004
Euro34.902035.0419