Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam167
Toplam Ziyaret1667809
Vahit Şahin
karaisalihaber@hotmail.com
SİNEMA MÜZESİ
15/09/2011

İlki 1969 yılında başlayan ve 41 yıllık tarihi olan ancak bu süre içerisinde 18 kez gerçekleştirilen Altın Koza Şenlikleri zengin programı ile faaliyetine başlarken, bir gazetede ‘’Sinema Müzesi nihayet’’ başlıklı bir haber okuduğumda 45 yıl öncesine kadar gittim.

 

Çocukluğumda ilk sinema ile tanışmam Yılmaz Güney’in Adana’da çevrdiği ‘’Pire Nuri’’ filmi ile olmuştur. Henüz ilkokula bile gitmiyordum. Köyden Adana’ya yakınlarımızı ziyarete gelmiştik. Akşam olunca  büyüklerimiz sinemaya gideceğimizi söylediler. Daha sinemanın ne demek olduğunu bile bilmiyordum. Yazlık sinemada izledim ilk filmi. Siyah-beyaz film oynuyordu perdede. Kıvırcık saçlı,esmer,uzun boylu bir adam vardı. Filmin sanırım Seyhan Nehri kenarında da sahneleri vardı. Sazlık alanda çekilmişt. Hayal gibi hatırlıyorum. Filmin konusunu  hatırlamıyurum şuan. Aradan yıllar geçti. Bir arkadaşım ile sohbet ederken, Pire Nuri filminde kendisinin de oynadığını söyledi. Sahne berberde çekilmiş. Kendisi de hem gerçekte berber çırağı, hem de filmde de. Ustası, traş ettiği Yılmaz Güney’e çay ısmarlıyor ve çırağına ‘’Hadi oğlum bize iki çay kap gel’’ diyormuş..O da koşarak berber dükkanından çıkıyor, bir kaç dakika sonra elinde iki çay ile kapıdan giriyordu. Filmdeki rolü bu kadarmış.

İkinci kez filmle tanışmam da Aladağ ilçesine bağlı Başpınar Yaylasında oldu. Yine aynı yıllardı. Cüneyt Arkın’ın başrol oynadığı bir filmdi. Filmin adını ve konusunu hatırlamamakla birlikte aklımda kalan sahne; asayiş haberlerini seven bir gazete patronunun  muhabir Cüneyt Arkın’dan  ‘’Kan istiyorum, kan’’ dediği bölümdü.

Artık sinema bana yabancı değildi. Yaşımız küçük olması nedeniyle film izlemek için sinemdan içeriye ücretsiz girbiliyordum. Hemen hemen her akşam mezarlık içerisinden korkarak geçmeyi göze alarak sinemaya gidiyordum. Sinemaya olan tutkum daha sonra artarak devam ett. İmamoğlu ilçesindeki  kışlık Çamlıca ve yazlık sinemanın müdavimi olmuştum. 

Aslında sinema bir eğitim aracı imiş. Orada gördüğüm sahneler, yapılan konuşmalar bizleri farkında olmadan eğitiyormuş. Zaman zaman kendimi başrol oyuncuların yerine kor, vurdulu-kırdılı filmleri sanal olarak oynardım. Bazan da arkadaşlarım ile kendi kendimize film çevirir, ağzımız ile yumruk sesi ile çıkartırdık.

Bunları anlatmamım nedeni Altın Koza AŞ. Genel Müdürü Sayın Bekir Sıtkı Özer Beyin bu kurumun başında olarak başarılı kararlara imza atmasıdır. İşte Sinema Müzesi de bunlardan biri.. Henüz ilkokul çağında bile olmadan izlediğm Yılmaz Güney’in  ‘’Pire Nuri’’ filmi gibi, diğer filmlerinin de varsa birer kopyalarının elde edilmesine sevinirim. Bunları yeniden izlemek en büyük arzularımdan biridir. Sinema Müzesi’nin açılacağına ilişkin haberi okuduğumda çok mutlu oldum.

Sinema Müzesi 23 Eylül'de açılacaktır. Başta Sayın Bekir Sıtkı Özer olmak üzere tüm Altın Koza AŞ. Yöneticilerini şahsım adına bir kez daha kutluyorum. Sinema Müzesi’nin Adanamıza ve tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum.

 

 



1239 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7) - 17/12/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6) - 15/10/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6)
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5) - 13/10/2023
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5)
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT - 28/09/2023
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3) - 28/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2) - 23/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1) - 19/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1)
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339