Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam645
Toplam Ziyaret1682632
Vahit Şahin
karaisalihaber@hotmail.com
ANDIZIN BAŞKENTİ
26/12/2020

Geçenlerde bir arkadaşım korona virüse yakalanmıştı. Telefonla aradığımda kuru bir öksürük vardı, zor konuşuyordu. Eşim de aradı. Çok üzüldük. Eşim daha sonra dedi ki “Ona andız pekmezi hediye edelim, öksürüğe, nefes yollarına iyi gelir, belki de virüse de iyi gelebilir.” Bu konuşmalar geçtiğinde Andızın başkenti diyebileceğimiz Etekli Köyündeydik. (Köylerimiz için mahalle denilmesini hala içimize sindiremedik.)

Etekli’de hemen hemen her evde andız pekmezi olur. Sonbaharda andız pekmezi yapılır.

Bir arkadaşı aradık, 2 kg. hemen temin etti. Bir kilosunu biz aldık. Diğerini Adana merkezindeki hasta arkadaşımızın evine götürdük. 15 gün sonra hastamız iyileşti. Arayıp teşekkür ettiler. Sadece andız iyileştirdi demiyoruz tabi ki. Belki etkisi olmuştur diye düşündük.

Daha sonra eşi ve kayınvalidesi de koronoya yakalanmış,  2 kg. daha istediler.

Muğla’nın Fethiye ilçesine de andız pekmezi göndermek icap etti. Koronaya yakalanan arkadaş da sipariş edince bizde eve 1 kg. daha alalım dedik ve Etekli’den Selami Davarcı’yı arayıp 5 kg. andız sipariş ettik.Onda varmış. Karaisalı’dan köye gelecek olan Şahin Market’in aracı ile Pazartesi akşamı gönderebileceğini söyledi. Tamam dedim.

Salı sabahı erkenden kalktım, daha sonra ezan okundu. Özel aracıma bindim. 48 km. yoldan sonra 45 dakikada ilçeye vardım ama her yer daha karanlıktı. Yollarda sadece sokak hayvanlar vardı.

Bu arada Karaisalı Belediyesi’nın temizlik ekipleri her yerde görünmeye başladı. İşe başlamışlardı. Belediyeden ve çalışanlarından gurur duydum, “Karaisalı Belediyesi çalışıyor” dedim.

Doğru Cumhuriyet meydanına vardım. Her zamanki gibi saat kulesini turladım. Şahin Market kapalı. sadece Özel İdare İşhanı altındaki Çopuroğlu (Çınaraltı) Unlu Mamuller açık. Dükkanın önünde kediler-köpekler geziniyor, içeri bakıyorlar.

İçerde Emin Çopuroğlu ve Enes var. Sıcak çay ve unlu mamul ikram ettiler. Dükkanı her gün saat 05.00’te açıyorlarmış. Hayvanları besliyorlar. Bizzat şahit oldum. Keşke herkes onlar gibi olsa.  Hayvan severliklerinden dolayı kutladım. Hayvanları beraber sevdik. Ben de kedi ve köpeklere sıcak pohaça verdim.

Derken Şahin Market açıldı. Girdim, hoşbeşten sonra pekmezi istedim. Bu arada deri peyniri de aldım. İskender Şahin gece geç geldiği için uyanamamıştı. Telefon açıldı, evlerinin oraya gittim, İskender geldi, pekmezlerimizi verdi. Teşekkür ettim. Adana’ya geldiğimde saat 08.30 olmuştu.

* * *

Andız pekmezinin sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır:

– Andız pekmezi, güçlü antioksidan özelliğiyle düzenli olarak tüketildiğinde vücuttan yabancı ve zararlı maddelerin yani toksinleri dışarı atılmasını sağlıyor.

– Astım, bronşit, soğuk algınlığına iyi gelir. Kuru öksürüğü hafifletir ve balgamın sökülmesini kolaylaştırır.

– Böbrek taşının düşürülmesini sağlar ve yeni böbrek taşlarının oluşumunu engeller.

– Andız, beyaz kan hücrelerinin hızlı üretimini artıran, grip mevsiminde veya vücudun savunması tehlikeye gireceği zamanlarda vücudu koruyan, iyi miktarda C vitamini içerir.

– Alerji ve alerji nedeniyle oluşan cilt hastalıklarının tedavi edilmesinde yardımcı olur.

– İdrar yolu enfeksiyonlarının daha çabuk iyileşmesini, idrar yolu kanalının temizlenmesini sağlar.

– Andız pekmezi, içindeki esansiyel yağların antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu oluşan ağız içi yaralarına iyi geliyor ve bu yaraların oluşmasını engeller.

– Eklem, romatizma ve kemik erimesi gibi durumların neden olduğu ağrıların şiddetini azaltır. Bunun yanı sıra hastalıkların ilerlemesini de önler.

– Kan yapıcı ve kanı temizleyici etkileri sayesinde damarlardaki kanın dolaşımını düzenli bir hale getiren andız pekmezi, bu sayede kalp ve damar sağlığını koruyor. Düzenli olarak tüketildiğinde damar tıkanıklığı, kalp krizi gibi durumlara yakalanma riskini azaltır.

* * *  

Andız pekmezinin faydalarını sayarken, “Astım, bronşit, soğuk algınlığına iyi gelir. Kuru öksürüğü hafifletir ve balgamın sökülmesini kolaylaştırır” cümlesi dikkatinizi çekmiştir.

Bu cümleden hareketle andızın koronaya iyi geldiğini de söyleyebiliriz.

Etekli Köyümüzden kimi ararsanız arayın, “Andız pekmezi bulabilir miyiz?” diye sorduğunuzda diyeceklerdir ki, “Biz de var, ne kadar lazım.”

Çünkü Etekli Köyümüz andızın başkentidir.



1703 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7) - 17/12/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6) - 15/10/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6)
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5) - 13/10/2023
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5)
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT - 28/09/2023
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3) - 28/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2) - 23/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1) - 19/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1)
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398