Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam824
Toplam Ziyaret1681031
Vahit Şahin
karaisalihaber@hotmail.com
HİÇ BİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK
03/05/2020

Başta siyasilerimiz olmak üzere hemen hemen herkes, Kovid-19 salgının bitmesiyle hiçbir şeyin eskisi olmayacağını söyledi. Ya da herkeste öyle bir algı oluştu.

Bu söylem bana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Sayın Hüseyin Sözlü’nün 2014’te yerel seçim öncesinde söylediği seçim sloganını hatırlattı. Ne diyordu Sözlü,”Bir şey değişecek, her şey değişecek”

Şimdi ise tüm Dünya’yı etkisi altına alan Trump’un ifadesiyle “Görünmez Düşman” Kovid 19’dan sonra hiç bir şeyin eskisi olmayacağı gibi genel bir kanı oluştu veya oluşturuldu. Ben de inanmıştım. Ama görüyoruz ki, Türkiye’de başlatılan yardım kampanyası sonrası iktidarın tutumu ve muhalefetin verdiği yanıtlara bakar isek, yine her şey bildiğimiz gibi devam edeceğe benziyor.

Hani her şey değişecekti?

Her yerde her zaman polemikler sürüyor. Polemik ise genellikle siyasi veya değişik konularda sert tartışma, zıtlaşma ve ağız kavgası şeklinde gerçekleşmesine denir. Polemikler bizde daha çok siyasi konularda yaşanmaktadır.

Pandemi ile polemiklerin biteceği, saygı ve sevginin hakim olacağı, tüm dünyada savaşların sona ereceği hissine kapılmıştım. Ama maalesef polemikler sadece bizde değil tüm Dünya’da devam ediyor.

ABD’ye bakın. Trump’un uygulamalarını izleyin. Pandemi denilen tüm Dünya’yı etkisi altına salgın sırasında başta İran olmak üzere Küba ve diğer ülkelere uyguladığı ekonomik ambargolara devam etti. Trump bana göre insanlık suçu işledi.

Hani her şey değişecekti?

X x x

EN MANTIKLI AÇIKLAMA

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 12 Mart tarihinde pandemi ilanıyla tüm dünyayı alarma geçiren koronavirüs pandemisiyle alakalı bilimsel araştırmalar hız kesmeden sürüyor. Hastalığın bulaşma şekillerini ve insan sağlığına olan etkilerini araştıran bilim insanları hastalığı tanımamızı ve mücadele etmemizi sağlayan verileri ortaya koyuyor.

Geçen hafta itibarıyla dünya genelinde Kovid-19 bulaşan kişi sayısı 3 milyon 446 bin 562 kişiye, can kaybı 242 bin 675’e, iyileşenlerin sayısı ise 1 milyon 102 bin 408’e ulaştı.

Daha önce her kafadan bir ses çıktığını, başta bilim insanları olmak üzere her kesim kendi açısından pandemiyi yorumladığını yazmıştım. Örneğin din adamı dini yönden, siyasiler kendi penceresinden, ekonomistler kendi düşüncelerine göre yorumlamıştı.

Bana göre en mantıklı açıklamayı (şimdilik) ise Harvard Üniversitesi yaptı. Hava kirliliğinin koronavirüs ölümlerini tetiklediğini ortaya çıkarırken, İtalya Bologna Üniversitesi koronavirüsün hava kirliliğine sebep olan katı parçacıklara tutunabildiğini böylece havada uzun süre asılı kalabildiğini ortaya koydu.

Salgının Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığı varsayılsa bile, bir ay içinde tüm dünyaya aynı anda insandan insana yayılması mümkün olabilir miydi? Bu konuda çeşitli komplo teorileri ortaya konuldu.

Sonuçta, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Turgut Öztutgan hava kirliliğine yol açan katı parçacıkların insan sağlığına olan etkilerini ortaya koyan incelemeyi açıkladı ve hava kirliliğinin koronavirüs ölümlerini tetiklediğini söyledi.

PM2,5 ve PM10 oluşumuna neden olan dizel ve kömür tüketiminin azaltılması öneriliyor.

Bildiğiniz gibi kömür tüketimin azaltılması veya kaldırılması demek, Türkiye’de iktidar oylarının azalması demektir. Bakalım buna iktidarımız yanaşacak mı?



840 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7) - 17/12/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6) - 15/10/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6)
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5) - 13/10/2023
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5)
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT - 28/09/2023
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3) - 28/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2) - 23/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1) - 19/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1)
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704