Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam68
Toplam Ziyaret1684823
Sadık Sofuoğlu
sadik.sofuoglu@hotmail.com
SAHİBİNDEN
07/11/2019
Son günlerde sıfır araç piyasasında uygun kredi ve cazip seçeneklerle sıfır araç alımı kolaylaşınca, uzun süredir durgun olan 2. el piyasasıda canlandı.

Fırsat bu fırsat deyip ikinci elin kalbinin attığı internet sayfalarında araç bakmaya başladım. Şunu da söylemeden geçemeceğim, alışkanlık yapıyor dikkatli olun. Satıcılar, akıllarınca araba almak isteyen kişilerle dalga geçiyor, dikkatli olun. 

Araba pazarları da artık eskisi gibi rağbet görmüyor. Başta sahibindencom , arabamcom, letgo, facebook satış sayfaları olmak üzere araç satışı yapan siteler araba bakanların birinci tercihi konumuna gelmiş.

Değerini bulan araçların 24 saati doldurmadan satıldığına şahit oldum. Aracın sahibini arıyorsun fiyatta ne olur ne olmaz pazarlığı yapıyorsun, aradan yarım saat geçmeden araç opsiyonlanmış. Veya favoriye alıyorsun aracı aynı gün satıldığını görüyorsun. İlanda 1 haftadan fazla duran bir aracı beğenmişseniz mutlaka ederini yazmamıştır veya uygun olmayan durumları vardır.

Mesala; MTV'si ödenmiş diyor, belgeleri hazır diyor, muayanesi yapılmış diyor, sigortası var diyor. Ee tamamda bunları yapmadan bir aracı zaten satamıyorsun bile. Bir de yazmış arabaya kaskolu binildi diye. Acaba kaskolu kullanılınca satışta ne gibi artısı oluyor? Araç bir zırh içinde mi kullanılmış oluyor? Daha mı çekici oluyor?

Mesala araç sahibi, "Hatasız Temiz" yazmış emin olun 3 parça değişen, 3 parça boya var. Bu temizse gerçekten, hasar kayıtsız, boyasız arabaya ne demek gerekiyor. Bunu anlamak çok güç.

Motor kaputu boyalı veya değişenli arabaların hemen hemen bir çoğunun üzerine saksı düşmüş mesala. Tabi inanırsan. Ülkede ne çok çiçek sever var diyesin geliyor. Motor kaputu en çok dikkat edilmesi gereken yer. 

"İl il gezen arabalardan değil arabam." diyor. Arabanın plakasına bakıyorsun yeni mevzuata göre 3 harf 3 rakamlı. Kendi de yeni almış aracı. Başka ilden getirmiş yaşadığı yere. Plakayıda yeni çıkarmış. İlginç gerçekten çok ilginç. Adana 'da ADP, ADR, ADS, ADT şuan en yeni plakalar.

"Arabada boya yok" diyor arabanın yanına gidiyorsun arabanın her tarafı çizik, taş izi, güneş yanığı, küf... Ve diyorsun ki bu araba mahvolmuş. Olur mu diyor, orijinal!.. Orijinali böyleyse gerçek orijinal nasıl bir şey acaba anlamak çok güç.

Bir de tramer kaydı davası var. "Arabada iki değişen ve boyalar var" yazmış , tramer kaydı sıfır (0). Allah Allah ilginç yani tramer kaydı sıfır olunca, araba boyasız mı, değişensiz mi oluyor? Değeri daha mı artıyor? Artıyorsa neden artıyor?

Bir de bir takım kandırma cümleleri var. Modelin en fulü, en çok tutulan rengi, efsane kasa, lansman rengi, filan filan... Türkiye'de ikinci el dünyası gerçekten farklı bir boyuta gelmiş.

Unutmadan şunu da yazalım ekspertizsiz araba almıyoruz değil mi? Ama emin olun eksperede de güvenmeyin. 3 hafta önce %100 çıkan motor, 3 hafta sonra % 88 e, bir ekspertizde lokal boyalı olan kısım, bir başka ekspertizde orjinal. Birinde böyle birinde şöyle. Fiyatlar mı? Piyasa hareketlenince onlarda zam yapmış. 300 lira. Ankara'da , Hatay'da 120 lira olan ücret Adana 'da 300 lira. Zamanın varsa Hatay'a git, yöresel yemeklerin tadına bak, yol artı yemek artı ekspertiz tutsa tutsa 250-300 tutar. Ekspertiz durumu da bayağı kafa karıştırıcı türden. Buna bir standart gelmeli.

Bir de boya takıntısı cümlesi var. Boya soranlar gerçekten takıntılı kişiler mi? Araç kaza yapmış, takla atmış veya bir tarafı darbe almış boyanmış olabilir, boyanabilir ama bunu takıntı olarak adledilmesi de ayrı bir konu...

Enterasan fotoğraf çekenler var birde. Arabayı satmamak için uğraşıyor dersin fotoğrafı görünce. Arabanın içini çekmiş karanlıktan bişey görünmüyor. Dışını çekmiş ağaç altında neyin ne olduğu belli değil. Güneşli havada, açık alanda , gölge gelmeyen bir yerde, doğru ışıkla fotoğraf çekileceğinden bi haber.

Yine ilginç cümlelerden biri "Bende olmadı" bu çizik, bu kaza, bu olay. Benden önceki sahibi doktormuş!.. Eee... İşte çıkarken duvara sürtmüş. Ben sürtmedim. Tamam da araç çizik mi değil mi? Bizi ilgilendiren kısım burası aslında ama neyse...

Etek altı, bel altı boyalı tabirleri ise boyanın nerde olduğunu tam olarak bildirmeyen değişik cümlelerden bir kaçı. Etek altı mesala; etek mini mi, normal mi, uzun etek mi? Araba insan mı ki eteği olsun, beli olsun.

"Böylesi yok" yazmış, Değişeni bol, boyanmayan parçası yok. Gerçekten böylesi yokmuş, diyorsun...

Yine arabayı övme yollarından biri de astsubaydan aldım, öğretmenden aldım, polisten aldım... Ne yani berberden, kasaptan, marangozdan alınan arabalar daha mı kötü. Yani anlayacağınız kelime oyunları çok fazla.

"Güvenilir yerden aldım, ben alırken ekspertize sokmadım." cümleye bakar mısınız? Yani sen ekspertize sokarsan ne çıkarsa karışmam...

Birde çıtır hasar var. Bu da yeni çıkmış anlaşılan. Araçta 4 parça değişen var ve çıtırmış hasarı. Demek ki çıtır böyleyse karttı nasıl olacak.

İnsanların aklıyla dalga geçiyor ilanların çoğunluğu. Ülkemizde ne kadar edebiyatçı varmış meğer, dedirtiyor. Çünkü açıklama bölümünde edebiyatı iyi olan araçlar erken satılıyor.

Herkese bol satışlar, güzel kandırmacalar.

Ayrıntılı bilgi için 0505 889 3901


1220 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

VE FİNAL - 26/08/2019
Ve Final...
DERLER - 16/08/2019
Sandalcının birinin ünü tüm İstanbul'a "Çapkın" diye yayılır.. İşinde gücünde ekmeğinin peşindedir sandalcı. Eeee!.. Söylenti o ki, san
BİLDİRİM SESİ - 14/08/2019
Sekiz yıl önce turnuvamızın çıkış nedeni; gençlerimizi internet kafelerden ve kahve köşelerinden kurtarmak, spora yönlendirmek, m
POŞET - 05/01/2019
Plastiğin doğada yok olma süresi 1000 yıl.
HEYECAN KIZILDAĞ'DA KALDI - 15/10/2018
Subattığı suskunluğa gömüldü. 26 Ağustos 2018 finali ile Kızıldağ Yaylası yalnızlıkla başbaşa kaldı. Birbirinden güzel maçlara sahne olan Subattığı, 300 günlük bir bekleyişe girdi.
SON DÖRT - 24/08/2018
Kızıldağ Yaylası Futbol Turnuvasının artık sonlarına yaklaşmış bulunmaktayız. Son dörde kalan takımlar bugün finale çıkmak için birbirlerine
BATUM - 18/08/2018
Kapı komşumuz Batum. Gürcü adı Batumi. Bu haftaki yazınız 300 yıldan fazla aralıksız Türklerin egemenliğinde olan ve son yüzyılda el değiştiren Batum'a ayırdık.
BEŞİNCİ HAFTA - 02/08/2018
Kızıldağ Yaylası Futbol Turnuvası beşinci haftası birbirinden güzel ve anlamlı maçlarla geçti. Merak edenlere kısaca özetleyelim.
CEVAP HAKKI - 30/07/2018
Kızıldağ Yaylası Futbol Turnuvası şartnamesinin 21. maddesini hiçe sayarak Çakallıspor
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231